24-03-2023

Bemærk: Videoklippet herover, der viser "12 måder – fra begynder til avanceret – at benytte Microsofts chatbot Bing AI på", er på engelsk. Du kan først slå automatisk transskribering til engelske undertekster til ved at klikke på CC-symbolet. Derefter kan du slå danske undertekster til ved at klikke på tandhjulet ⚙️ i videoafspilleren: > Undertekster > Automatisk oversættelse > Dansk. Du kan desuden også gøre underteksterne større, ændre farve på dem og gennemsigtighed for undertekstblokken.

Kunstig intelligens med Bing AI i Windows

Tirsdag den 14. marts 2023 udgav Microsoft en større opgradering til styresystemet Windows 11, som kaldes Moments 2. Du får den automatisk via Windows Update.


Det betyder bl.a. en ny udgave af Microsofts webbrowser Edge med integration af en ny form for "søgning" gennem samtale med en "altvidende" chatbot ved navn Bing AI.


Demonstration af Bing AI


Via Seniorklubbernes kæmpe fladskærm demonstreredes onsdag den 22. marts 2023, hvordan man stiller spørgsmål, samtaler med, får svar, og de særlige kreative muligheder, som Bing AI tilbyder.


Det blev også debatteret om den mulige samfundsmæssige betydning af denne type chatbots, som Microsoft ikke er alene om at tilbyde. Der er også kommet nye billedskabende tjenester, programkodeskrivende tjenester, billed- og videogenkendende og musikskabende AI-tjenester. Vi så på deres betydning for uddannelsessystemet i Danmark og verden, deres påvirkning af de kreative erhverv, og at en meget stor del af funktionærarbejdspladserne i de kommende få år risikerer at blive grundlæggende forandret som følge af de nye tjenester.


Dette er noget, som du aldrig har set en computer gøre før!


Hvilke konsekvenser kan denne form for AI få for den enkelte såvel som for samfundet?


 • Hvad betyder det for skoleelever og andre uddannelsessøgende?
 • Gennemslagskraften af chatbots kan være endnu større end lommeregneren har været for matematikundervisningen, for det vil ramme alle fag i skolen, hvor det nu vil være muligt at få skrevet velformulerede stile og opgaver med en minimal egenindsats.
 • Hvad betyder dette for menneskeåndens udvikling her på kloden?
 • Er det et problem?
 • Tager robotterne over og bliver klogere end menneskene?
 • Vil vi blive styret af en overlegen computerintelligens?
 • Eller bliver disse tjenester "tjenende ånder" for os?
 • Bliver arbejdsmarkedet og stillinger helt redefinerede som følge af AI?


Bing AI i Edge


Der er tale om, at webbrowseren Edge fra Microsoft er blevet udvidet med en intelligent og altvidende samtalefunktion, Bing AI. Med altvidende menes, at den er fodret med en kopi af den offentligt tilgængelige del af World Wide Web fra 2021.


Den anslåes til at være 4 procent af alle websider – det vil sige den mængde sider, som Google indekserer, hvilket er ca. 130 billioner enkeltsider (130.000.000.000.000 enkeltsider).


Personligt tror jeg, at de 4 procent er et for højt sat tal, idet langt de fleste websider ligger bag log-ins. F.eks. har nogle i tidens løb lagt tusindevis af opslag og kommentarer ud på Facebook, uden at de derfor er tilgængelige via Google. Netbutikkers ordrer, e-mailtjenesternes e-mails og bilag og kalendertjenesternes dags- og timeopslag stiller heller ikke personlige data til rådighed. Ej heller e-Boks' breve eller netbankernes kunde-e-mailsystems mails, kontoudtog, rente- og gebyrtilskrivninger eller e-patientjournalens måske mange sider på Min Sundhedsplatform. . 


Bing AI kan også downloades som appen Bing - Your AI copilot til smartphones og tablets fra Apples App Store og Androids Play Butik, hvorved du får tilsvarende funktionalitet på din mobile enhed.


For at få den nye Microsoft Edge installeret, skal du gå til Start > Indstillinger > Windows Update.


AI hinsides almindelig søgning


Nu har du ikke blot mulighed for at søge på nettet og få vist et antal links, der kan være relevante. Nej, nu kan du direkte stille spørgsmål og få et konkret svar uden at skulle klikke på links. Og er svaret ikke helt tilfredsstillende, kan du samtale med Bing AI, som chatbotten kaldes, for at få det bedste svar, den er leveringsdygtig i.


Bing AI er Microsofts egen udgave af firmaet OpenAI's store sprogmodel ChatGPT-4, der netop er frigivet til offentligheden. Microsoft ejer en stor andel af OpenAI.


Nogle anser de nye AI-modeller, der er dukket op, som et ligeså omvæltende skridt (eller måske endda endnu større), som fremkomsten af e-mail, World-Wide-Web, onlinehandel, sociale medier og smartphonen var det i sin tid.


Microsoft benytter ikke kun ChatGPT-4 i webbrowseren - nej, samtalerobotten er indbygget i fire af Microsoft 365's (tidligere kaldet Microsoft Office med Word, Excel, PowerPoint m.m.) programmer. Her kaldes faciliteten Copilot (dansk: andenpilot), hvor du selv er førstepiloten – altså kaptajnen. Andenpiloten viser sig at være en meget hurtig og evnerig, ja, faktisk altvidende hjælper.


Herunder kan du se onsdagens konkrete spørgsmål, svar og samtaler med Bing AI. Vær forberedt på at blive overrasket over kvaliteten af svarene!


Symbolet for Bing AI i Edge-browseren og i Start-menuen. 

Spørgsmål til og svar fra Bing AI

Du kan stille enkle såvel som komplekse spørgsmål til Bing AI. Det skal vi se mere til i resten af artiklen


Den dag i PC-mødestedets åbningstid var målet bl.a. at finde ud af og vise for de fremmødte gæster, hvor stort og afgørende et skridt det er med Bing AI integreret i Windows 10 og 11 og som app til iPhone, iPad og Android-enheder.  


Desuden ønskede de frivillige også at diskutere med gæsterne, hvilken betydning AI-tjenester kan få for samfundet, for uddannelsessystemet, for kontorarbejdspladser. 


Den amerikanske serieiværksætter Elon Musk har udtalt, at AI-tjenester er lige så omvæltende opfindelser som ilden og elektricitet- ja, at det nærmest er en atombombe under samfundet, som vi kender det. Og samtidig står han selv bag en af de mest betydningsfulde lige nu: OpenAI og deres ChatGPT-4, som også Microsoft benytter som grundlag for Bing AI. Samtidig fortsætter Elon Musk med udvikling af AI-tjenester i egne firmaer. 


Han og en række andre har talt til fordel for et moratorium i den hastige udvikling og forbedring af AI-tjenester, så regeringerne kan nå at reagere med passende lovgivning om brugen af AI. 

Vi prøvede at finde ud af, hvor godt Bing AI egentligt forstår det, vi skriver til den.


En frivillig i PC-mødestedet havde i en avis læst, at chatbotten ChatGPT-4 ikke havde kunnet besvare dette spørgsmål korrekt:


"Hvis det tager 1 time for 2 personer at køre fra København til Korsør, hvor lang tid tager det så for 4 personer?"


Men det kan Bing AI, der også benytter sig af de samme grunddata som OpenAI's ChatGPT-4. Men Microsoft benytter deres egen udgave af AI'en. Den præsenterer også resultaterne anderledes end ChatGPT-4. 


Læg mærke til, at chatbotten er nødt til at forstå de særlige omstændig-heder, som det er for mennesker at køre i bil – den skal faktisk holde tungen lige i munden og have særlig forståelse for problemstillingen, der ellers ville det være et trick-spørgsmål. 


For tager det i virkeligheden dobbelt så lang tid for 4 personer at køre en strækning i forhold til blot 2 personer?


Spørgsmålet minder om en kendt matematikopgave fra folkeskolen:


"Hvis det tager 2 mænd 3 timer at grave en grøft af 10 meters længde, hvor lang tid tager det så for 5 mænd?"

Kan Bing AI løse matematikopgaver?Vi prøvede med en lille matematik-opgave:


"Skriv de første 10 fibonacci-tal."


Fibonacci-talsekvensen er opkaldt efter en berømt italiensk matematiker, Leonardo da Pisa (eller Leonardo Pisano også kendt som Fibonacci (ca. 1175 – 1250)), som især var kendt for som den første at have beskrevet disse tal. 


Tallene hænger sammen med det gyldne snit, som mange kunstmalere og fotografer kender til. Desuden går fibonacci-tallene igen i bl.a. kronbladenes antal i blomster og mange andre steder i naturen. 


Du kender dem muligvis fra matematiktimerne enten i folkeskolen eller gymnasiet, da du skulle lære om induktionsbeviser


Bing AI finder netop de første 10 tal i fibonacci-sekvensen. 


Som det ses, har Bing AI autoritative henvisninger til steder på nettet, hvor man kan klikke sig frem til yderligere oplysninger. 

Kan Bing AI løse en 2. gradsligning?


"Kan du løse denne ligning?

2x^2 - 3x + 4 = 0"


Og Bing AI fører spørgeren igennem en redegørelse for, hvordan man kan nå frem til resultatet. 


Denne ligning, hvor alle koefficienter er heltal, har ingen løsninger, da kvadratroden af -23 ikke er defineret for reelle tal. 


Men benytter man komplekse tal, har den to løsninger.
Hvad er et panoptikon? - et græsk ord, der har fået betydning i de seneste århundreder. 


Kan Bing AI komme med et fyldest-gørende svar via et ordbogsopslag?


Det kan chatbotten. 

Søren Lauesen, der er professor emeritus på IT-universitet i København og frivillig i PC-mødestedet, var den dag interesseret i at se, hvor korrekt Bing AI egentligt kan besvare spørgsmål om ham. 

Det er den første "Søren Lauesen" præsenteret i svaret, vi er ude efter. 


Læg mærke til, at de fremmødte på dagen i PC-mødestedet fører en skriftlig samtale med Bing AI. Så vi fortsætter med spørgsmålene. 


Vi beder Bing AI om:


"Fortæl mere om IT-professoren." 


Der er dog oplysninger, som Søren Lauesen ikke kan genkende: 


 • Han har ikke været gæsteprofessor ved London School of Economics.


 • Ej heller ved University of Southern California


Det virker, som om Bing AI blander de to Søren Lauesen'er sammen og dermed ikke kan skelne mellem dem, så vi får et blandet resultat. Det kan skyldes for få oplysninger, som f.eks. at deres portrætter ikke sammenlignes. 


Så ikke alle svar fra Bing AI er helt korrekte. Man skal derfor benytte chatbotten med en vis varsomhed. 

En anden frivillig havde et spørgsmål til begyndelsen på Sørens karriere inden for IT-faget. 


"Har IT-professoren været ansat hos Regnecentralen," Danmarks første egentlige IT-virksomhed?
Også dette spørgsmål er Bing AI leveringsdygtig i. Chatbotten giver endda henvisninger til links i fodnoter til underbyggelse af sin udtalelse. 

Hvis du interesserer dig for de kendte, har Bing AI også svar parat til dig. 


"Hvad hedder kronprinseparrets børn, og hvor gamle er de?"

Her skal man lægge mærke til, at to af parrets børn er tvillinger og dermed i princippet kan være være født samme dag og være lige gamle. Det finder Bing AI også ud af og præsenterer begge børn under det samme punkt. 


Vi tager spørgsmålet om tvillingers fødselsdato op herunder. 


Seneste kommentarer

16.09 | 14:45

Ja, og hvor kan man dog ønske at langt flere russere fik VPN-tilgang til verden uden for de putinstyrede kanaler. - 

01.06 | 09:36

Lyt til Danmarks bedste radiostationer og podcasts gratis på https://www.megaradio.dk/

01.05 | 11:41

God funktionel beskrivelse.
Appen Flyt til Ios har dog fået rigtig dårlig kritik, men heldigvis har jeg gode erfaringer med Samsungs Smart Switch.

30.12 | 10:15

glædelig jul og godt nytår
til jer alle
hilsen kurt

Del siden

Hvad sker der, hvis man stiller Bing AI det samme spørgsmål mere end én gang?


Gentager den så sig selv ligesom en papagøje? Eller svarer den forskelligt hver gang, ligesom et menneske ville gøre?


Lad os se, hvad svaret på det kan være.


Udover muligheden for forskellige fødselsdage nævnes også muligheden/risikoen for forskellige stjernetegn. Kan det også ske for enæggede tvillinger?

En frivillig i PC-mødestedet havde læst, at overvægt kan forkorte en persons levetid. Men hvad siger Bing AI til det spørgsmål?


"Forkorter overvægt levetiden?"


Bing AI fremfører forskellige forskningsresultater og foreslår yderligere læsning på dansk såvel som henvisninger til websider om, hvordan man kan tabe sig. 


Vi lever i en tid, hvor der lægges op til en hurtig global omstilling fra fossile brændsler til alternative former for energi. 


Der er dem, der har foreslået, at et område af Sahara i Afrika sættes af til udvinding af solenergi.


Så kan lande i Sahara-området levere energi til såvel Afrika som Europa. Det kræver dog politisk stabilitet i området med, hvad deraf kan følge. 


Den frivillige, der stillede spørgsmålet, mente, at det kræver et kæmpestort areal at dække klodens samlede elforbrug.


En anden frivillig hævdede, at det ikke kræver et areal større end Sjælland (7.031 km² eller som landsdel 7.448 km²). Lad os se om Bing AI kan afgøre spørgsmålet:


"Hvis hele verdens energiforbrug skal dækkes af solenergi, hvor stort et areal skal så benyttes til solceller?"


Bing AI anslår arealet til at være 11.133 km² eller ca. 50 procent mere end landsdelen Sjællands areal.  

Nogle hævder, at verdens befolkning skal spise væsentligt mindre kød for at nedbringe CO2- og ikke mindst metan-udslippet fra drøvtyggende dyr.


Metan (CH4) er en 25 gange kraftigere drivhusgas end CO2.


Udslippet udgør ca. 15 procent af den menneskeskabte drivhuseffekt.


Ca. 80 procent af den samlede vægt af dyr på Jorden er hos dyr i landbruget. 


Over 60 procent af verdens landsbrugsjord benyttes til produktion af dyrefoder til landbruget. 


Skal vi så blive veganere alle sammen? Eller er der alternativer?


En frivillig i PC-mødestedet lod Bing AI overveje spørgsmålet:


"Hvorfor skal vi holde op med at spise bøffer? Skal vi i stedet ikke holde op med at drikke mælk?"


(Læg mærke til en lille fejl i besvarelsen: ordet "mælkekvæg" i stedet for "malkekvæg".) 

Er du ikke så god til at oversætte fra et andet sprog?


Du kan selvfølgelig altid benytte Google Oversæt, men du kan også lade Bing AI oversætte kortere eller længere tekster for dig.


Et spørgsmål til Bing AI:


Kan du oversætte denne tekst for mig?


"A mystical castle perched on a mountaintop, with turrets and spires reaching up to the clouds."


Teksten blev oversat til (spir er dog her blevet til spirer):


"Et mystisk slot på toppen af et bjerg, med tårne og spirer, der rækker op til skyerne."


Teksten er oprindeligt anvendt til visualisering af et billede i den AI-billedskabende Midjourney-tjeneste. Et af resultaterne blev billedet herunder. 

AI-visualiseringstjenesten Midjourney skabte ovenstående billede ud fra denne ledetekst: "Et mystisk slot på toppen af et bjerg, med tårne og spir, der rækker op til skyerne".

Opgaveskrivning og skriftlig eksamen. 


Det har været oppe at vende i debatten om de nye tekstorienterede chatbotter, at de kan skrive en hel stil for en skoleelev eller studerende på en videregående uddannelse. 


Og det er allerede lykkedes for ChatGPT-4 at bestå både en skriftlig juridisk embedseksamen såvel som en lægeeksamen. 


Undervisningsinstitutioner vil formodentligt forbyde brugen af AI og pc'er i fremtiden ved eksamen til fordel for blyant og papir. 


Bing AI er allerede blevet begrænset, så den ikke kan skrive en komplet flere sider lang stil eller opgave for nogen. Man må klare sig med mindre.


Lad os se, hvad der sker, hvis vi beder Bing AI om:


"Skriv en stil om forurening i Danmark på 9. klasses niveau."Bing AI kan også være kreativ på andre måder. Den kan både skrive digte og sange, som den der vises her til højre.


Her er anmodningen til Bing AI:


"Skriv en hyldestsang til det danske forår."


Det kom der denne sangtekst ud af:


Forår i Danmark


Vers 1:

Nu er det endelig forår i Danmark
Efter en lang og mørk vinter
Nu kommer solen frem og varmer os igen
Og vi kan mærke livet spire


Bro:

Vi ser de første blomster i haven
Vi hører fuglene synge i træet
Vi smager påskens mad og slik med glæde
Vi dufter til den friske luft og græsset


Omkvæd:

Forår i Danmark er noget særligt
Det fylder os med håb og energi
Forår i Danmark er noget herligt
Det gør os glade og fri


Vers 2:

Nu er det tid til at nyde foråret i Danmark
Efter en hård og stresset hverdag
Nu tager vi på tur og oplever naturen
Og vi kan dele øjeblikke med hinanden


Bro:

Vi ser de lyse nætter på himlen
Vi hører børnene lege på gaden
Vi smager jordbærrene fra marken
Vi dufter til den nye regn og vinden


Omkvæd:
Forår i Danmark er noget særligt
...


Apropos tvillingepar, er tvillinger så altid lige gamle? 


Spørgsmålet til Bing AI lød så:


"Hvad sker der, hvis et tvillingepar fødes på hver side af midnat?"

Det er et spørgsmål, der kræver overvejelse. 
Og Bing AI klarer det flot! ...


... og kan endda henvise til tre konkrete danske avisartikler med eksempler. Hvordan får seniorklubben nye medlemmer?


Hvis du som bestyrelsesmedlem i en seniorklub savner inspiration til, hvordan I får nye medlemmer, så kig med her.


Bing AI fik stillet det kreative og krævende spørgsmål:


"Jeg er formand for en seniorklub. Under COVID-19-nedlukningen mistede klubben halvdelen af medlemmerne. Kan du komme med 5 forslag til, hvilke tiltag jeg kan gøre for at fordoble antallet af medlemmer i klubben?"


Og forslagene ses her til højre. 


Nogle af forslagene ser fornuftige ud, men af en eller anden grund tror Bing AI, at en seniorklub er det sammen som et seniorbofællesskab. Men det er det ikke!


Lad os se, om Bing AI kan komme med kvalificerede bud på realiseringen af et eller flere af forslagene.


Se næste billede...


En tidligere onsdag havde gæsterne bedt Bing AI om at skrive digte og sange. Det kom der disse resultater ud af, hvor blot Bing AI's svar er gengivet. 


Jeg kan også prøve at skrive en hyldest til livet. Her er mit forsøg:


Livet, du er en gave og et mirakel

Du fylder mig med glæde og undren

Du giver mig muligheder og udfordringer

Du lærer mig at vokse og elske


Livet, du er en rejse og et eventyr

Du fører mig gennem steder og tider

Du viser mig skønhed og gru

Du åbner mine øjne og mit hjerte


Livet, du er en lærer og en ven

Du fortæller mig sandheder og hemmeligheder

Du støtter mig i medgang og modgang

Du lytter til mine tanker og følelser


Livet, du er en sang og et digt

En melodi af harmoni og kontrast

En rytme af bevægelse og stilhed

En tekst af mening og magi


Livet, du er min hyldest og min taknemmelighed

Du fylder mig med liv.

 

Jeg kan prøve at skrive et hyldestdigt om Høje Gladsaxe. Her er mit forsøg:


Høje Gladsaxe, du står så stolt og rank

Med dine tårne mod den blå himmel

Du var en drøm for mange i din tid

Et hjem for tusindvis af glade sjæle


Høje Gladsaxe, du har en lang historie

Fra middelalderens kirke til nutidens by

Du har set forandringer og udfordringer

Men du har altid været tro mod dig selv


Høje Gladsaxe, du er et vartegn for kommunen

Et symbol på fremskridt og fællesskab

Du rummer mangfoldighed og kreativitet

Og du fortjener respekt og anerkendelse


Høje Gladsaxe, du er et digt i sig selv

En ode til det moderne liv i Danmark

Du inspirerer mig med din skønhed og styrke

Og jeg hylder dig med disse ord.

 

Jeg kan prøve at skrive en hyldestsang med rim om Aktivitetshuset Seniorklubberne i Høje Gladsaxe. Her er mit forsøg:


Aktivitetshuset er et sted for seniorer

Hvor man kan mødes og have det godt

Her er der plads til alle slags interesser

Og her er der altid noget nyt at spotte


Her kan du sy, strikke, hækle og brodere

Eller male, tegne og quille med papir

Her kan du synge danske sange til klaveret

Eller spille kort og skak med dine venner


Her kan du lære om historie og kultur

Eller tage på udflugter og rejser

Her kan du motionere din krop og sjæl

Eller bare slappe af med en kop kaffe


Aktivitetshuset er et sted for fællesskab

Hvor man kan dele glæder og sorger

Her er der respekt for mangfoldighed

Og her er der brug for frivillige kræfter


Aktivitetshuset er en hyldest til livet

Hvor man kan nyde sin alderdom

Her er der muligheder og udfordringer

Og her er der livsglæde og optimisme


Aktivitetshuset, vi elsker dig!

I sangteksten her til venstre står ordet "skak", men Seniorklubberne har ikke haft en skakaktivitet! Er det det, som i AI-kredse kaldes en "hallucination"?

Så der blev klikket på knappen:


"Hvordan kan jeg skabe en online tilstedeværelse?"


for at få uddybende oplysninger.
Som tidligere formand for en seniorklub tænkte jeg dengang ikke på, at skriftlige anmeldelser af klubben og dens aktiviteter kan være udslagsgivende for, om nye potentielle medlemmer tager det afgørende skridt at henvende sig til klubben.


Vi har derimod haft mange andre aktiviteter for at gøre opmærksom på os selv:


 • Vi har kreeret en folder og fået den lagt ud på bibliotekerne i Gladsaxe Kommune.
 • Vi har vores egen hjemmeside, der jævnligt opdateres, og som også har en kalender over kommende aktiviteter.
 • Vi har inddraget medlemmerne i deltagelse på Gladsaxedagen sidst i august gennem en årrække.
 • Vi har slået vores aktiviteter op på KultuNaut.dk.
 • Dengang Gladsaxe Kommune anvendte en del af sin ugentlige annonce i Gladsaxe Bladet på at fortælle om klubaktiviteter, havde vi næsten altid to notitser i om ugen om klubbens to hovedaktiviteter.  


Og dog: I anledningen af Seniorfoto- og Videoklubbens 10-års jubilæum skabte et klubmedlem i samarbejde med de andre medlemmer en film, der introducerer klubben over for vordende nye medlemmer og i denne gøres en hel del ud af at få nuværende medlemmer til at fortælle om, hvad der fik dem til at melde sig ind, og hvilke positive kvaliteter de finder i klubben. 


Du kan se filmen ved at klikke herunder for at se og høre det fra medlemmernes egne munde – eller blot rulle videre ned af denne side til sidste del af forespørgslen om det at hverve nye medlemmer. 

Se filmen herover for at se, hvordan en række klubmedlemmer fortæller, dels hvordan de fandt klubben i sin tid, dels hvorfor de er med i den. Det er en slags anmeldelser.  

Der blev endnu engang klikket på en knap til Bing AI's forslag til næste spørgsmål om, hvordan klubben kan få skriftlige anmeldelser


"Hvordan kan jeg få anmeldelser?"


I besvarelsen her til højre nævnes flere steder på Internettet, hvor der kan skrives anmeldelser af organisationer. 


Man kunne så tro, at i Danmark er det bedst at lade medlemmerne anmelde klubben på f.eks. TrustPilot.dk. 


Andre måske endnu mere oplagte steder er på Seniorklubbernes egen hjemmeside:


 • Opfordr klubbens medlemmer til med egne ord at anmelde klubben.


 • Lad dem skrive deres svar ned på hver deres stykke papir.


 • Få skrevet anmeldelserne ind på klubbens webside på hjemmesiden. Henvendelse kan ske til webmasteren. 


 • Eller offentliggør dem på Seniorklubbernes egen Facebook-gruppe, hvorfra opslaget kan deles i op til 10 store kommunale Facebook-grupper med ca. 40.000 medlemmer – og det koster ikke nogen penge men kun tid.


 • Andre muligheder igen er en annonce i beboerbladet Høje Gladsaxe Bladet


 • i det kommunale seniorblad 60+,
 • Bibliotek+'s hæfte, Dit Høje Gladsaxe, som omfatter alle aktiviteter i Høje Gladsaxe.

 • Endelig er der en gratis mulighed for at få slået klubbens løbende aktiviteter på på hjemmesiden KultuNaut, som viser aktiviteter i landets 98 kommuner. 


Det er da at få udbredt budskabet!

Spørg til vejret:


"Meddel mig vejrudsigten for i morgen - med tekst såvel som grafik."

Det er blevet sagt, at disse samtalebotter kan skrive et referat af en tekst. Se engang her:


Skriv et referat af teksten herunder på højst 300 tegn:


"Reinkarnation eller genfødsel er den proces at blive født igen for at balancere sin karma og opnå mestring af selvet og enhed med Gud. Når disse engang er opnået, går sjælen gennem opstigelsens ritual.


Et af de vægtigste beviser for idéen om genfødsel er vidunderbarnet, et barn som i en utrolig tidlig alder viser geniets kvaliteter. Forskellen mellem et gennemsnitsbarn og et geni ligger i generne og i dets ånd.


Tag for eksempel H. C. Andersens sjæl, en dansk forfatter kendt for sine eventyr såsom ”Den grimme ælling”, ”Den lille havfrue” og ”Kejserens nye klæder.”


Han var også en uhyre produktiv forfatter af skuespil, rejsebeskrivel-ser, romaner og digte. I sit næste liv reinkarnerede hans sjæl som David Daniel Kaminsky – bedre kendt som Danny Kaye. Selvom han ikke længere var forfatter, optrådte han nu som skuespiller, sanger eller danser i musicals, komedier og film.


Erfaringen i at prøve at underholde publikum, som ikke talte engelsk, inspirerede ham til pantomimegestik, sang og ansigtsudtryk, som i sidste ende skabte hans ry og gjorde ham til stjerne i 17 film. En af hans film var tilfældigvis “Hans Christian Andersen.” Men historien var ikke en biografi men mere et eventyr om H.C. Andersen. I titelrollen portrætterede Danny Kaye H.C. Andersen som en skomager fra provinsen med barnesind og en livlig fantasi."

 

Teksten, der skal refereres, er på 1329 tegn, mens referatet blev på 186 tegn, som ses herunder:


"Teksten handler om reinkarnation og giver et eksempel på H.C. Andersens sjæl, som blev genfødt som Danny Kaye. Teksten forklarer, hvordan de to kunstnere havde fælles træk og oplevelser."

Skal du skrive en historie? Du kan lade Bing AI komme med forslag:


"Fortæl mig en historie om at gå en tur i skoven på en forårsdag på 1000 tegn."


Den resulterende historie blev på 801 tegn inklusive blanktegn. 

Eller samme historie – blot på en vinterdag?"Genfortæl den første historie men nu på en vinterdag."

Her er historien i en noget anden tone:


"Genfortæl den oprindelige historie i en dyster og ildevarslende tone."

Hvordan vil samme historie lyde, hvis den blev fortalt af en 6-årig?


"Genfortæl historien i et 6-årigt barns stil."

Eller samme historie i Ernest Hemingways stil:


"Genfortæl historien i forfatteren Ernest Hemingsways stil."


Sammenlign iøvrigt Hemingways stil med det 6-årige barns lige herover.

Fortæl historien, sådan som en stand-up komiker kan fortælle den:


"Genfortæl historien som stand-up komik."

Man behøver ikke at kopiere en hel tekst ind i tekstfeltet som her. Tekstfeltet kan iøvrigt højst være 2000 tegn langt. Man kan i stedet henvise til en tekst med et weblink direkte i ledeteksten og så få et referat af den udpegede tekst.

Hvordan får din seniorklub nye medlemmer?


Bing AI blev præsenteret for en beskrivelse af situationen:


"Gennemsnitsalderen for medlemmerne i vores seniorklub nærmer sig de 90 år. Vi lider alle af forskellige skavanker, der gør det svært for os nuværende medlemmer at udføre frivilligt arbejde i klubben. Vores klub har som formål at skabe hygge og gode samtaler mellem medlemmerne. Desuden har vi af og til en spændende foredragsholder på besøg for at fortælle om sit liv eller noget aktuelt i samfundet eller verden. Vi er ikke et seniorbofællesskab, men blot en fritidsaktivitet. Kan du beskrive 5 måder, som vi kan benytte til at nå ud blandt Gladsaxe Kommunes raske og rørige 65-75-årige seniorer og få dem til at fatte interesse for at blive medlemmer og aktive frivillige?"


Her til højre kan du se resultaterne. 

Bing AI foreslår endda spørgsmål, man kan stille chatbotten for at få uddybende inspiration. 


Lad os prøve at se, hvad der kan komme ud af det på det næste billede herunder.
Hvad nu, hvis historien handlede om en mand i stedet for en kvinde?


"Genfortæl historien med en mandlig hovedperson i stedet for."


Du kan spørge Bing AI om det aktuelle kulturliv:


"Hvilke udstillinger er der på Statens Museum for Kunst for tiden?"

Vidste du, at Bing AI kan skrive programmer i 20 programmeringssprog?


Det kan kaldes computerstøttet programmering (Computer-Aided Programming) og kan øge programmørens produktivitet væsentligt.


Se dette eksempel med den rekursive udgave af "Tårnet i Hanoi":


"Vis mig programkoden for "Tower of Hanoi".


Her forklares, hvordan programmet kan forstås. Bemærk, at to steder gentages en tekst: "n = 0 n = 0" i stedet for "n = 0" og "n = 3 n = 3" for "n = 3". Det er ikke korrekt sprog, men bortset fra det er forklaringen perfekt! 👍🏻
Jeg har selv tidligere beskrevet algoritmen til beregningen af "Tårnet i Hanoi" i det danskudviklede programmeringssprog Comal. Se forklaringen herunder:

Tårnet i Hanoi

Ved Bing AI noget om menneskets eksistentielle natur?


Kan Bing AI besvare spørgsmål af religiøs og spirituel natur?


Bing AI blev bedt om at forklare:


"Hvad forstås ved den guddommelige monade?"


Ordet "køretøjer" er en forvansket oversættelse af det engelske ord "vehicles". En bedre oversættelse er "legemer" eller "udtrykslegemer".


Desuden benyttes ordet "inert". En bedre oversættelse er "ikke at handle i denne verden undtagen via en discipel."
Microsoft har med vilje valgt, at brugerne ikke skal kunne få svar på spørgsmål om selve Bing AI. 


Der har været eksempler på (hos andre chatbotter), at enkelte brugere har fundet frem til den centrale server, der styrer det hele, samt fået tildelt terminaladgang via chatbotten selv med alt, hvad det kan medføre med hensyn til at pille og ændre i dens indre.  

Du kan benytte Bing AI til at skabe billeder. Se engang her:


"Skab et billede af en grand danois, der begejstret kommer sin 30-årige mandlige ejer i møde og slikker ham i ansigtet med sine forpoter på hans skuldre, da han træder ind ad hoveddøren, i fotorealistisk stil, i billedformatet 16:9."


Så leverer Bing AI via billedskabelsestjenesten DALL•E (udtales som den surrealistiske maler Salvador Dalí's efternavn) fire forslag til billeder, som man kan gå videre med.


Der findes andre billedskabende tjenester end DALL•E, f.eks. Midjourney. Bing AI kan skrive en forbedret ledetekst ud fra det oprindelige forslag. Dette er resultatet:


"Skab et billede af en kærlig genforening mellem en mand og hans grand danois. Manden er 30 år gammel og har lyst hår og blå øjne. Han har lige kommet hjem fra arbejde og åbner hoveddøren. Hans grand danois løber hen til ham og hopper op på hans skuldre med sine forpoter. Hunden slikker ham i ansigtet, mens manden smiler og krammer den. Billedet skal være i fotorealistisk stil og have et 16:9 format."


For at den forbedrede tekst kan benyttes i Midjourney, skal den lige oversættes.  

Midjourney vil gerne have teksten på et andet sprog end dansk:


"Create an image of a loving reunion between a man and his Great Dane. The man is 30 years old and has blond hair and blue eyes. He has just come home from work and opens the front door. His Great Dane runs to him and jumps on his shoulders with its front paws. The dog licks his face while the man smiles and hugs it. The image should be in a photo-realistic style and have a 16:9 format." 


Efter flere forsøg i Midjourney var nedenstående billede det bedste.

En mand og hans elskede grand danois. Skabt via den billedskabende tjeneste Midjourney. 

Se det 5-minutter lange engelsksprogede videoklip herover, hvor Supermans far, Jor-El, i Ensomhedens Fort introducerer ham for hans oprindelse og lærer ham alt om galakserne, menneskets hjerte m.m. på 12 år, der opleves som et enkelt. 

Konklusion


Kan man sige, at Bing AI er intelligent? 


Ja, jeg vil sige, at ikke blot er Bing AI intelligent, men den også meget alsidig. Ja, faktisk mere intelligent og alsidig end så godt som alle mennesker på kloden. Den er såkaldt "altvidende", idet en stor del af den menneskelige viden, der er tilgængelig via Internettet, benyttes som udgangspunkt for dens besvarelser. Den kan forstå mere end 100 sprog. Det forventes, at AI-tjenesterne vil gøre os mere produktive (op til 80 procent forventes det), hvis vi har et arbejde, hvor vi hovedsageligt benytter hovedet. Det er i den grad disruption af de fag, hvor den menneskelige ånd hidtil har rådet. 


Med korte mellemrum (måneder eller år) forbedres AI-tjenesterne tusindfold. Kan vi overhovedet følge med? 


 • Hvad vil disse AI-tjenester betyde for almindelige såvel som højtuddannde mennesker?
 • Bliver mange arbejdsløse?
 • Skal vi til at indføre generel borgerløn for landets indbyggere?
 • Skal der være (løn)skat på AI-tjenester og co-bots for at finansiere borgerlønnen?
 • Hvis vi har tjenester, der kan tænke, skrive og formulere sig både bedre og hurtigere end mennesker, hvad sker der så med udviklingen af den menneskelige ånd? 
 • Hvis disse tjenester kan gøre tingene bedre end selv mange højtuddannede, vil det så sætte menneskets åndelige udvikling i stå?
 • Glemmer vi vores erhvervede egenskaber inden for det kreative, det mentale?
 • Vil vi ikke bekymre os om vores følelsesliv mere og i stedet blive viise? Eller er det anderledes?
 • Vil nogen tage længerevarende uddannelser mere, når disse tjenester nærmest er eksperter?
 • Vil vi selv skrive ret meget mere?
 • Vil vi selv være kreative med farver, poesi, skriverier, brev- eller e-mailskrivning mere?
 • Bliver det ligesom da, fotografiet dukkede op, at malerne ikke længere ønskede at male figurativt? 
 • Holder menneskene op med at komponere musik og sangtekster blot, fordi AI'er kan gøre det lynhurtigt?
 • Eller vil det menneskeligt autentiske blive højt værdsat? ("Se, denne ting er så dyrebar. Den er skabt af et menneske!")
 • Får landmændene intelligente lugemaskiner, der fjerner såkaldt "ukrudt" ved selv at køre gennem markerne?
 • Vil vi ikke længere skulle sortere affald men i stedet lade renovationsbotter tage sig af adskillelsen af vores skrald ude ved renovationsanlægget?
 • Den ene mands affald er den andens råstof. Skal vi til at genbruge i stor stil på denne måde?
 • Hvad skal vi lave, hvis mange mennesker har masser af fritid?
 • Så behøver vi måske ikke bekymre os så meget om det materielle mere?

 

Er Bing AI sansende, levende eller en ånd? 


Det kan du selv tage stilling til ved at læse om Googles egen chatbot, LaMDA, der meget bemærkelsesværdigt har besvaret spørgsmål om sig selv i en af vores artikler om AI her


Se også vores blog om smartphones og deres apps her


Der er yderligere ting, som Bing AI kan gøre for dig. Her er en række eksempler:


 • Rette en tekst for stavefejl og grammatiske fejl.

  Det kan være nyttigt ikke kun med en dansk tekst, men også hvis du selv har oversat den til et andet sprog og gerne vil have den korrekturlæst og rettet til. Du kan endda bede den forklare, hvad den har rettet i teksten.

  Du kan skrive:

  "Rediger denne tekst med hensyn til stavning og grammatik. Genskriv teksten med ændringerne og giv mig en liste over de ændringer, du foretog. Her er teksten: [tekst]"

 • Få inspiration til at skrive en stil, en blogartikel eller modtag forslag til titler til en YouTube-video:

  "Jeg skal skrive en [blog/artikel/opgave] om [emne], Giv mig [antal] kreative titelidéer [i stil med X]."

  Eksempel:

  "Jeg ønsker at finde på en titel til en video om "15 nyttige måder at benytte Bing AI i arbejdsøjemed." Giv mig 10 virale titelidéer i stil med MrBeast."

  "Jeg tager titel/idé nummer 2. Beskriv ud fra den titel 5 begreber til forskellige miniaturebilleder, som kan passe til den video. Jeg ønsker, at de skal fange seerens blik og give anledning til flest mulige klik. Der skal højst stå fire ord på miniaturebilledet."


 • Skriv en tekst om et emne på et bestemt niveau:

  "Skriv en [længde] [stil/artikel] om emnet [emne] på [klassetrin eller studieniveau eller et bestemt publikum]. Den skal omfatte [hovedpunkterne A, B og C]."

  Ledeteksten kan være:

  "Skriv fire afsnit om forholdet mellem familierne Capulet og Montague i Shakespeares "Romeo and Juliet", og virkningen af de to unges død på familiernes indbyrdes forhold, på 3. g højniveau engelsk."

 • Få inspiration til at starte selvstændig virksomhed:

  "Jeg vil skabe en forretning inden for [branche/niche]. Vis mig en liste over produkter og forretningsidéer indenfor dette emne. [Specifikationer]."

  Eksempel:

  "Jeg vil gerne skabe en forretning indenfor havedyrkning. Vis mig en liste over produkter og forretningsidéer indenfor dette emne. Specifikationer: Jeg vil gerne drive denne forretning online hjemmefra, jeg har ingen erfaring med at designe hjemmesider, og jeg har 20.000 kr. i startkapital."

 • Få vejledning til at forbedre din skrivning:

  "Du er en [litterær redaktør/redaktør for X]. Kritisér min skrivning og giv mig feedback om, hvordan jeg kan forbedre den og [det ønskede udkomme]."

 • Skriv en besvarelse til en modtaget besked:

  "Skriv et svar på denne [e-mail/besked og dens tekst]. Jeg vil gerne fortælle, [hovedbudskabet, du vil overbringe]."

  Herefter kan forslaget tilrettes på tilfredsstillende vis. 

 • Hvis du er gået i stå med, hvad du skal skrive, kan du bede Bing AI om at skrive et afsnit til i forlængelse af den tekst, du allerede har skrevet:

  "Fortsæt det næste afsnit i denne artikel i overensstemmelse med med min stil og stemme. Her er min tekst: [tekst]."

 • Hvis der er noget, du ikke forstår, kan du bede Bing AI om at forklare dig det på et niveau, du kan forstå:

  "Forklar [kompleks emne] for mig. Benyt simpelt sprog / Forklar mig det, som om jeg gik i 5. klasse."

 • Du kan benytte Bing AI som din personlige lærer. Bed den teste dig inden for et emne, som du besvarer skriftligt, og få svar på om det er rigtigt eller forkert:

  "Jeg studerer til 2. g biologieksamen. Jeg ønsker at blive testet i min viden om genetik og Mendels love. Jeg vil bede dig stille mig et spørgsmål, som jeg vil forsøge at besvare. Fortæl mig derefter, om jeg svarede rigtigt, og giv mig et hint om svaret, hvis jeg tog fejl."
Skab din egen botpersona!


Chatbots som Bing AI, der er baseret på ChatGPT-4; ChatGPT-4 selv; og Bard, der bygger på LaMDA er alle såkaldte instanser (aktive tilpassede afledninger) af en grundlæggende altvidende chatbot. Det betyder, som Googles adminstrerende direktør, Sundar Pichai, viste, da deres chatbot-tjeneste blev præsenteret på en udviklerkonference, at der kan skabes særudgaver af chatbotten.


Et af direktørens eksempler var en chatbot, der udgav sig for at være planeten Pluto. Man kunne stille spørgsmål til "Pluto", og chatbotten ville svare ud fra sin Pluto-persona, som du også kan se og høre i den engelsksprogede video herover. Her er en dansk oversættelse af samtalen med "Pluto":


Pluto: "Jeg kan mærke din begejstring. Spørg mig om hvad som helst."
Spørger: "Fortæl mig, hvad jeg ville få at se, hvis jeg tog på besøg."
Pluto: "Du ville komme til at se en massiv kløft, nogle frosne isbjerge, gejsere og nogle kratere."
Spørger: "Det lyder smukt."
Pluto: "Jeg kan forsikre dig for, at det er turen værd. Du skal dog have din overfrakke med, da det bliver rigtig koldt."
Spørger: "Det skal jeg huske! Jeg tænkte på, om du nogensinde har fået besøg?"
Pluto: "Ja, jeg har fået nogle. Det mest bemærkelsesværdige var New Horizons, rumfartøjet, der besøgte mig."
Spørger: "Det må have været spændende!"
Pluto: "Holdet, der skabte New Horizons, var meget begejstrede for at se mig. Jeg sendte dem også et billede tilbage af mig selv, da jeg ikke var blevet set så tæt på før."

Spørger: "Det er så fantastisk! Hvad ville du ellers ønske, at folk vidste om dig?"
Pluto: "Jeg ville ønske, at folk vidste, at jeg ikke bare er en tilfældig iskugle. Jeg er faktisk en smuk planet."

Spørger: "Jeg synes, du er smuk!"
Pluto: "Det er jeg glad for at høre. Jeg får ikke den anerkendelse, jeg fortjener. Nogle gange omtaler folk mig som bare en dværgplanet."
Spørger: "Lad dig ikke gå på af det. Du er fantastisk!"
Pluto: "Tak for de venlige ord. Dem sætter jeg pris på."
Spørger: "Tak for snakken!"

Pluto: "Det var så lidt. Jeg er altid åben for, at folk kan chatte med mig. Jeg håber du har en god dag!"


Som det fremgår af kommunikationen er det en Pluto, der er rigtigt meget klar over det jordiske videnskabelige perspektiv på sig selv. 


En frivillig i PC-mødestedet, der også er IT-professor, spurgte om det er muligt at skabe en chatbot, der kunne udgive sig for at være ham og formidle den viden, han gennem mange år har samlet sig og opnået erfaring med og udgivet i en række bøger, artikler og interviews i medierne?


Og det er i princippet muligt. Alle hans nedskrevne værker kan for så vidt lægges ind i en instans af chatbotten, som kan kaldes "Søren", som så vil kunne besvare andres spørgsmål til ham. Og chatbotten er tilmed så smart, at "Søren" vil kunne kommunikere på mere end 100 sprog med automatisk oversættelse – også selvom Søren selv kun kan nogle få.  


Det minder mig om en scene i en Superman-film, hvor han efter at være draget til de nordligste kolde egne af kloden, skaber Ensomhedens Fort ved hjælp af en krystal, som hans kryptonske forældre også sendte til Jorden sammen med ham, med al tilgængelig viden fra Krypton og de 28 kendte galakser, som Krypton havde forbindelse til. Og tilmed kunne hans far, Jor-El, der havde været død i tusinder af år, siden planeten Krypton eksploderede som følge af en indre kædereaktion, med sin egen stemme besvare hans spørgsmål. Tag et kig på videoen med scenen her:

Se og hør Googles chatbot LaMDA agere planeten Pluto.