06-10-2020

Få fortrolig post fra myndigheder og private firmaer via den sikre postkasse e-Boks via en app

I 2014 fik alle danskere på 15 år og derover oprettet en sikker elektronisk postkasse kaldet e-Boks til modtagelse af breve fra først og fremmest offentlige myndigheder som kommunen, regionen, staten, Skat og Udbetaling Danmark. Private firmaer som el- og gasselskaber, forsikringsselskaber, teleselskaber og banker er ligeledes tilsluttet ordningen. Har du arbejde, modtager du uden tvivl også dine lønsedler via e-Boks.

(Klik på billedet herover for at se et større billede fra Apples App Store om e-Boks-appen.)

Årsagen til, at der blev skabt en særlig slags e-mail til dette formål skyldes, at den almindelige type e-mail i en vis forstand svarer til at sende et åbent postkort via det almindelige postvæsen – alle, der får kortet i hånden undervejs til modtageren, kan i princippet læse det – også hvis det indeholder fortrolige oplysninger – og dermed er kravet til posthemmeligheden ikke opfyldt. Med et sikkert og krypteret system som e-Boks blev det så godt som umuligt for uvedkommende at læse fortrolig post fra myndighederne.

Men du har som borger også den mulighed at sige fra over for at skulle modtage din post fra det offentlige ad denne vej. Hvis du af den ene eller anden grund ikke magter de digitale medier eller simpelthen vil have alt på papir, kan du via kommunen aktivt framelde dig denne ordning og modtage din post fra det offentlige via PostNord.

Har du ikke allerede NemID?

For at kunne benytte e-Boks, kræves, at du har et NemID. Det kan erhverves hos din bank (bed om at få et NemID med indbygget offentlig digital signatur). Det kan også erhverves ved at møde op på Rådhuset. Gør du det, skal du ringe og bestille tid i forvejen. Disse to måder er de hurtigste. Du kan dog også bestille NemID via hjemmesiden www.nemid.nu.

Skal du have et NemID for første gang, skal du medbringe billed-ID i form af kørekort eller pas samt sundhedskortet (sygesikringsbeviset). Har du ikke billed-ID, er det også muligt at tage sin dåbsattest med som dokumentation for, hvem du er.

Hvis du derimod ikke har noget imod at modtage din post fra myndigheder digitalt, kan du se den på din pc, hvis du har én, eller via en smartphone. Nedenfor er der links til nogle korte videoklip, som firmaet bag e-Boks har produceret, der både viser, hvordan e-Boks benyttes på en pc, men også med den seneste udgave af e-Boks-appen.

Når man har et NemID, kan man logge på internettjenester, der kræver NemID, med sit CPR-nr., en selvvalgt adgangs- eller PIN-kode, og enten et såkaldt nøglekort eller en lille elektronisk dims kaldet en nøgleviser til 99 kr.

Men i disse digitaliseringstider opfordrer Digitaliseringsstyrelsen til at benytte den såkaldte NemID-app, der kan installeres på en smartphone eller tablet med et ikke alt for gammelt styresystem. Dermed kan du helt slippe for at gå rundt med et nøglekort i pap eller en nøgleviser.

Hvis du er interesseret i NemID-appen, kan du se et billede af, hvordan den virker her, og en beskrivelse af dens virkemåde og links til at hente den her.

Du kan også se en meget kort video om, hvordan man bruger den i praksis her.

Videoklip om e-Boks

Hvis du ikke kender e-Boks, kan du i den 1½ minutter lange video herunder blive introduceret til tjenesten ved at klikke her.

Sådan installerer du e-Boks-appen

Sådan henter du e-Boks-appen til din smartphone. Se en 2½ minutter lange video om det her.

Her er en aden  4 minutter lang video om, hvordan du installerer appen.

Du kan hente appen e-Boks til din iPhone her og til din Android-telefon her. Du kan også søge efter "e-boks" i Apples App Store og Androids Play Butik

Lær at bruge e-Boks

Hvis du allerede benytter e-Boks på din smartphone, så lær om e-Boks Plus-tjenesterne i den 40 sekunder lange video her.

Hvis du vil have et helt lille videokursus i brug af e-Boks-appen til iPad, kan du følge Ole Petersens gennemgang i 6 afsnit her:

Han kommer ind på disse emner: 

  1. e-Boks 1 - Overblik over iPad appen e-Boks
  2. e-Boks 2 - Opret mapper
  3. e-Boks 3 - Mere om mapper
  4. e-Boks 4 - Søg dokumenter
  5. e-Boks 5 - Tilmeld afsendere
  6. e-Boks 6 - Gem egne dokumenter 

Værd at vide om e-Boks-appen

For at mest muligt ud af e-Boks-appen er der nogle ting, der er værd at vide:

  • Brevformat: I e-Boks er alle modtagne breve i det såkaldte PDF-format. Det er et universelt digitalt dokumentformat, der blandt andet benyttes af den grafiske industri ved trykning af alle former for materialer. PDF-formatet har nogle fantastiske egenskaber, der har ført til dets universelle brug. Din webbrowser på pc, tablet og smartphone kan allerede vise sådanne fastformaterede dokumenter. Men firmaet Adobe, der har udviklet PDF-formatet i sin tid, stiller også et gratis program kaldet Adobe Acrobat Reader til rådighed for alverden, men det gør mange andre firmaer også.

  • SMS-besked: Du kan tilmelde dit telefonnummer til e-Boks, så du får SMS-beskeder, når du der er ny post. Så behøver du ikke selv jævnligt at tjekke, om der er ny post. Det betyder også, at du får påmindelser per SMS et par dage, før de finder sted, hvis du har en aftale med sundhedsvæsenet, som du har modtaget besked om via e-Boks.

  • E-mailbesked: Du kan også tilmelde dig at få besked per e-mail, når der er ny post i e-Boks. Det kan anbefales at modtage både SMS- og e-mailbeskeder. 

  • Besvarelse: Visse breve, du modtager i e-Boks, kan du besvare i e-Boks.

  • Sikker opbevaring af dokumenter: Du kan uploade billeder af dine garantibeviser, fakturaer, værdigenstande, dit skøde m.m. til e-Boks, så har dem den dag du skulle få brug for at dokumentere over for et forsikringsselskab, at du mistet dem eller de er blevet skadet. Du kan også uploade enten billeder af eller selve PDF-dokumenterne for dine vigtige papirer, såsom dåbsattest, vielsesattest, CPR-nummerbeviset fra 1967, m.m. Du kan også gemme en liste over alle dine adgangskoder til pc, smartphone, e-mail, Facebook m.m. her. Eller din liste over alle dine kontakters telefonnumre, e-mailadresser og adresser. Disse dokumenter er her sikret mod brand- og vandskade såvel som tyveri.

  • Videresendelse: Fra e-Boks kan du videresende modtagne breve til enten din egen e-mailadresse eller en andens. 

I e-Boks-appen tilbydes udvidet service til dem, der ønsker det. Det kaldes e-Boks Plus. Se en kort video om e-Boks Plus her. Der er disse ekstra tjenester for øjeblikket:

  • Storebox: Du kan gemme dine kvitteringer fra butikker hos en gratis tjeneste, der kaldes Storebox. Du kender den måske allerede fra appen MobilePay, hvor kvitteringer fra bl.a. Netto automatisk gemmes.
  • Kodehusker: Du kan gemme dine adgangskoder i Kodehusker, som beskytter dine koder bag et NemID-login.
  • e-Donation: Giv nemt bidrag til en række hjælpeorganisationer. Så oplyses det donerede beløb automatisk til Skat, så du kan opnå fradrag på selvangivelsen.
  • Fremtidsfuldmagt:Med en fremtidsfuldmagt (tidligere kaldtes det en generalfuldmagt) angiver du, hvem der skal hjælpe dig ved sygdom eller tilskadekomst. Det hjælper dine pårørende med at passe på dig og din økonomi. Det koster 799 kr.
  • Livsguiden: Få nemt styr på dine juridiske dokumenter. Få en gratis digital service, som nemt giver dig overblik over de juridiske dokumenter, som du og din familie bør tage stilling til.
  • Testamente: Er det den rigtige, der arver efter dig? Uden et testamente bliver arven efter dig fordelt efter arveloven og kan ende i statskassen. Med et testamente kan du bestemme, hvordan arven efter dig skal fordeles. Det koster 799 kr.
  • Vaccinationer: Hold styr på dine børns vaccinationer. Det kan være svært at huske, hvornår ens børn skal vaccineres mod forskellige sygdomme. Denne service giver dig et overblik over de anbefalede vaccinationer samt mulighed for at få underretning, når tiden nærmer sig.
  • Din bils digitale servicebog: Få adgang til alle online servicedata fra dit værksted. En opdateret servicebog øger gensalgsværdien og med løbende registrering af kørte kilometer sikres det også, at der ikke kan laves snyd med antal kørte kilometer.
  • Energiforbrug: Hold øje med dit energiforbrug. Her kan du følge med i dit forbrug af strøm, vand og varme. I første omgang skal du selv aflæse målerne løbende. Der arbejdes dog på at gøre denne service smartere samt integrere den i andres services.
  • Min kommune: Find nemt vej i din kommune. Her kan du nemt danne dig et overblik over de forskellige kommunale tilbud og services, der er relevante for lige netop dig. Det kan f.eks. være let adgang til bestilling af nyt kørekort, valg af vuggestue, information til grundejere, osv.

Vil du læse mere indgående om, hvad e-Boks er for noget?

Hvis du har mod på det, kan du gratis downloade en e-bog om, hvordan e-Boks anvendes via en pc her, som den frivillige Lars Laursen i PC-mødestedet har forfattet.

Hent e-Boks-appen til din smartphone

Du kan hente appen e-Boks til din iPhone her og til din Android-telefon her.

Med venlig hilsen 

Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet

Seneste kommentarer

16.09 | 14:45

Ja, og hvor kan man dog ønske at langt flere russere fik VPN-tilgang til verden uden for de putinstyrede kanaler. -

01.06 | 09:36

Lyt til Danmarks bedste radiostationer og podcasts gratis på https://www.megaradio.dk/

01.05 | 11:41

God funktionel beskrivelse.
Appen Flyt til Ios har dog fået rigtig dårlig kritik, men heldigvis har jeg gode erfaringer med Samsungs Smart Switch.

30.12 | 10:15

glædelig jul og godt nytår
til jer alle
hilsen kurt

Del siden