27-03-2023

Tidligere præsident Donald Trump bliver anholdt – tilsyneladende – og det endda på flere forskellige måder. Det er et klip fra videoen, der vises nederst i artiklen.

AI-skabte billeder på godt og ondt

Vi har været vant til, at fotos kunne vi stole på i ret høj grad. De var ægte og uændrede. Med avanceret fotoredigering med bl.a. fotoredigeringsprogrammet Photoshop holder den ikke helt længere. Aviser kræver, at reportagefotos er meget lidt redigerede. Til fotokonkurrencer skelnes – afhængigt af konkurrencens tema – mellem meget lidt redigerede fotos og kunstbilleder.


Men med fremkomsten af AI-skabte billeder, der er fotorealistiske, er der åbnet for nye muligheder for “fotos”, der er slet ikke er optaget af noget kamera!


Nu viser det sig, at sådanne billeder bliver anvendt i USA i forbindelse med den kommende præsidentvalgkamp i 2024.


Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump har for nyligt givet udtryk for, at en arrestation af ham var nært forestående; at den ville sted en bestemt tirsdag. Det gjorde den dog ikke.


De blå stater (demokratiske) kunne blive til UDSA, mens de røde (republikanske) kunne blive til URSA – et kludetæppe-USA. Kortet er fra senatsvalget i 2022. Billedet: WikiMedia.org.

Man kan være bange for, at en grund til at tale sådan om sig selv kan være for at skabe en polarisering eller et oprør i den amerikanske befolkning, som måske (lad os håbe, det ikke sker) kan føre til enten en borgerkrig eller en opdeling af Amerikas Forenede Stater (USA).


USA kan blive opdelt i Amerikas Forenede Republikanske Stater (URSA) og Amerikas Forenede Demokratiske Stater (UDSA) – det sidste for at undgå borgerkrig.


Men først lidt om forfalskede billeder og videoer.


DeepFake-videoer


Jeg har tidligere skrevet en artikel om såkaldte DeepFake-videoer af kendte personer (Obama, Trump m.fl.), hvor de siger noget andet, end de har gjort i virkeligheden.


Det skete i forbindelse med udgivelsen af min bog om IT-sikkerhed, Bliv sikker på nettet – om PC- og onlinesikkerhed, hvor begrebet DeepFakes tages op, og de mulige konsekvenser for menneskers holdninger til kendte personer og vigtige begivenheder, når de ikke længere kan være sikre på, at “et billede ikke lyver”. DeepFake er en sammentrækning af ordene “Deep Learning Fake”.

Fra statsminister Mette Frederiksens Facebook-profil: "Hjemme-søndag med tur i skoven, suppe og mors hjemmebagte flutes🍂🥖 God søndag aften til jer." Klik på billedet herover for at se hendes oprindelige opslag på Facebook.

En DeepFake med Mette Frederiksen


Det er kunstig intelligens (AI), der bl.a. benyttes til på video at udskifte skuespilleres ansigter med kendte personers, der samtidigt tillægges ord via mimik og tale, som de aldrig har sagt i virkeligheden.

 
Jonatan Spang, der er vært på DR2's satireprogram "Tæt på Sandheden", har forsvaret at have fået produceret en DeepFake-video angiveligt med statsminister Mette Frederiksen, og som håner et (ganske godt) fotoopslag om søndagsflûtebagning, som hun tidligere havde lagt ud på sin Facebook-profil. Men videoen, som du kan se lidt længere nede i teksten, er skabt med DeepFake og er falsk.
 
I Jonathan Spangs DeepFake-udgave ses, hvordan optagelserne til overstående foto angiveligt skulle være foregået. Det korte videoklip viser en Mette Frederiksen med en noget anden (og meget ubehagelig) attitude, end den vi kender fra hende på tv og andre steder, hvor der vises billeder af hende som (den gavmilde eller beskyttende) landsmoder.
 
Vært og satiriker Jonathan Spang havde gennem lang tid forgæves forsøgt at få et interview i stand med Mette Frederiksen, uden at hun reagerede på det, så dette var angiveligt det tætteste han kunne komme på hende. 

En DeepFake-video med Mette Frederiksen, Dan Jørgensen og Jonathan Spang som medvirkende, produceret af Jonathan Spang til satireprogrammet "Tæt på sandheden" på DR2. Advarsel: Den kan virke stødende!

Du kan læse mere om Jonathan Spangs forsvar for DeepFake-videoen med Mette Frederiksen på Berlingskes websted ved at klikke her (artiklen kan læses gratis og uden login).

Herover ses traileren til den danske AFR-filmen (Anders Fogh Rasmussen), som er en mockumentary – en falsk og opdigtet film sammensat med bl.a. faktiske videoklip fra tv, men  indsat i filmen uden for den oprindelige sammenhæng, hvilket giver dem en helt anden betydning. Klik på afspilningstrekanten for at se den korte filmtrailer.

Et afpresningsbrev skrevet med udklippede bogstaver. Teksten er taget fra en kortfilm optaget i Seniorfoto- og Videoklub, "Brevet", som netop handler om afpresning. Manuskriptet er skrevet af Børge Traun, som også har instrueret den. Klik på brevet herover for at se filmen.

DeepFake som mockumentary


Man kan kalde DeepFake-videoen om Mette Frederiksen og Dan Jørgensen for en slags mockumentary.


Filmen AFR


Den er i stil med den danske, satiriske Zentropa-film AFR (se en trailer til den herover) fra 2007, instrueret af Morten Hartz Kaplers.


Den skildrer – via faktiske optagelser fra tv af faktiske politikeres udklippede udtalelser – taget ud af deres rette sammenhæng og sat sammen på en ny måde for at fortælle en ganske anden historie – den daværende danske statsminister Anders Fogh Rasmussen og hans angiveligt homoseksuelle forhold til en mand, der undervejs dræber ham.


Anders Fogh Rasmussen måtte bare udholde dette og se til – for han var jo som statsminister tilmed pressefrihedens minister og forsvarer

Især efter hans forsvar af Muhammed-tegningerne som udtryk for disse friheder.

Fordi han forsvarede pressefriheden kunne han ikke gribe ind over for dem til fordel for verdens krænkede muslimer og Muhammeds efterkommere.

Dermed skete der tilsyneladende en udvidelse af pressefriheden til også at omfatte retten til offentligt at krænke andre (befolkningsgrupper) verbalt – og en underforstået holdning om, at "det skal man kunne klare."

Hvad er en mocumentary?


En mockumentary er sammensat af de engelske ord mockery (hån, spot, latterliggørelse) og documentary (dokumentar).

AFR-filmen er sat sammen på en måde, der minder om et løsesums- eller afpresningsbrev.

Et løsesums- eller afpresningsbrev


Et løsesumsbrev er skrevet ved hjælp af udklippede bogstaver fra forskellige magasiner, som klistret på brevpapiret i den orden giver en helt anden mening end den oprindelige.

I filmen sker det blot med videoklip fra nyheds- og interviewudsendelser – taget ud af deres oprindelige sammenhæng og indsat, så det giver en (helt anden) sammenhængende historie.

Præsidenter og skuespillere udsat for DeepFake


Du kan ved at klikke her læse min artikel skrevet ved en anden lejlighed om emnet, hvor de tidligere amerikanske præsidenter Barack Obama, Donald Trump, skuespillere m.fl. bliver udsat for fænomenet.

Se dér også et antal korte videoer samt nogle enkelte længere dokumentarudsendelser om fænomenet.

Implikationer ved disse teknologier


Vi kan risikere, at vi ikke længere vil anse et billede eller videoklip med en politiker for værende sandt, hvis det ikke stemmer overens med vort eget synspunkt, selvom det er ægte nok. Eller at vi tror, at det er ægte, selvom det er en forfalskning – blot det er i overensstemmelse med vort eget synspunkt. Det er en fare for det politiske klima.
 
Der er også en risiko for, at en politiker offentligt vil benægte, at faktiske, ægte optagelser af noget, denne har sagt, er ægte eller ej. Det kan betyde, at der sås tvivl om, hvad der er ægte, såvel som hvad er er falsk. Der er faktisk én kendt politiker, som engang har udtalt, at noget var "not authentic".

Og måske er det svært for journalister at bevise ægtheden, hvis der kan sås tvivl om alt - inklusive ægte video- og lydoptagelser - også selvom flere nyhedsmedier var til stede ved begivenheden men kun en enkelt optagelse fandt sted.

Se Trump’s mange forskellige “arrestationsøjeblikke”


Hvis du ikke allerede havde kendskab til DeepFake og forfalskede billeder, har du fået det nu.


Tag et klik for at se den 4½-minutter lange engelsksprogede gennemgang af en række forfalskede AI-skabte fotos af arrestationen (før den fandt sted) af Trump – og en række andre fake billeder fra uge 13 i 2023. Det er vældigt oplysende (og samtidigt sobert)!


Billederne er skabt af en amerikaner via den billedskabende tjeneste Midjourney.


Videoen vises som standard med danske undertekster.

Billeder fra Donald Trumps "arrestation" har taget Internettet med storm. Men er de ægte? Den indiske studieværtinde, Palki Sharma, fortæller dig sobert om det – her med danske undertekster.

Der er også blevet kreéret en falsk musikvideo med Donald Trump og Joe Biden som hovedpersoner i arresthuset ud fra stillbilleder skabt med den billedskabende AI-tjeneste Midjourney.


Som underlægningsmusik er benyttet Elvis Presleys “Jailhouse Rock” med en alternativ tekst.


Det er muligt at skabe et sådant diasshow med egenindspillet musik nu. Tag et klik herover, hvis du tør se den!

De nye muligheder med AI-skabte fotos


De computerskabte billeder, du kan se i de ovenstående videoklip, er skabt via en ny billedskabende onlinetjeneste, der benytter AI (såkaldt kunstig intelligens).


Tag et klik på min artikel om denne tjeneste, Midjourney, og bliv overrasket over, hvor godt AI kan gøre det lige nu!

Tirsdag den 4. april 2023 blev Donald Trump faktisk arresteret. Foto: Justin Lane. Se Berlingskes artikel om begivenheden her (bag betalingsmur)..


Med venlig hilsen


Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet.


KilderTags: #AI #Kunstig #Intelligens #KunstigIntelligens #DonaldTrump #Trump #JoeBiden #Biden #Midjourney #Arrestation #Arrest #DeepFake #MetteFrederiksen #Statsminister #DanJørgensen #JonathanSpang #DR2 #TætPåSandheden #Mockumentary #AFR #AndersFoghRasmussen #Film #Video

Seneste kommentarer

16.09 | 14:45

Ja, og hvor kan man dog ønske at langt flere russere fik VPN-tilgang til verden uden for de putinstyrede kanaler. - 

01.06 | 09:36

Lyt til Danmarks bedste radiostationer og podcasts gratis på https://www.megaradio.dk/

01.05 | 11:41

God funktionel beskrivelse.
Appen Flyt til Ios har dog fået rigtig dårlig kritik, men heldigvis har jeg gode erfaringer med Samsungs Smart Switch.

30.12 | 10:15

glædelig jul og godt nytår
til jer alle
hilsen kurt

Del siden