21-10-2020

Har du oplevet, at indhold på Internettet er forsvundet?

Indholdet på World Wide Web, som for mange ER Internettet, er i stadig forandring. Der lægges hele tiden nyt indhold ud på nettet, men der fjernes også indhold – indhold, der stadig kan være værdifuld for nogle.

I 2001 var 20 procent af den menneskelige viden på nettet. I 2010 var kommet op på 80 procent. Det betyder, at en enorm del af den menneskelige produktion af tekst og billeder nu kun findes på Internettet – og ikke i print. Vil eftertidens arkæologer og historikere overhovedet kunne finde noget skriftligt fra vores tid?!

I 2001 blev Wayback Machine (Langt-tilbage-maskine) startet for at modgå dette. Wayback Machine er et digitalt arkiv af World Wide Web, der finansieres af Internet Archive, en non-profit organisation fra San Francisco. Grundlæggerne, Brewster Kahle og Bruce Gilliat, udviklede Wayback Machine med henblik på at give "universel adgang til al viden" ved at bevare kopier af hedengangne hjemmesider.

Siden starten er 477 milliarder websider blevet gemt. Det kan lyde som rigtigt meget, men er i virkeligheden kun en mikroskopisk del af alt indholdet på webben. Det meste indhold ligger utilgængeligt og kræver bruger-id’er og adgangskoder for at kunne ses – og godt det samme, for hvem ønsker al information ud? Et eksempel på enorme mængder information, der ikke findes i Wayback Machine, er Facebook. Et andet er danskernes lægejournaler på www.Sundhed.dk eller www.MinSundhedsPlatform.dk.

Wayback Machine udmærker sig ved, at man kan gå tilbage til en bestemt dato og finde ud af, hvad der stod på en bestemt webside. Den gemmer med mellemrum et snapshot af de af verdens websider, som kan ses uden adgangskoder.

Der er taget snapshots af Seniorklubbernes hjemmeside, www.SeniorklubberneHG.dk, 9 gange siden den 23. april 2017. Du kan se forsiden af Seniorklubbernes hjemmeside, som den så ud den 29. september 2017 ved at klikke her - og som den ser ud nu.

Seniorfoto- og Videoklub, der er en af Seniorklubberne, havde tidligere et websted, www.hjvfklub.dk. Det er ikke aktivt mere, men det kan ikke desto mindre findes på Wayback Machine her. Klubbens nye hjemmeside er www.Seniorfotovideo.dk, som også kan findes i arkivet her.

Ikke alle websider arkiveres lige hyppigt. Der kan gå måneder mellem hver gang, så arkivet er ikke en minutiøs samling af ændringer på en hjemmeside. Og heller ikke alle links følges, da det ville kræve, at arkivets ”crawler” skulle hente indhold fra websteders databaser over indhold. Det har man ikke villet og måske heller fået lov til. Desuden beder nogle websteder direkte om ikke at få registreret deres indhold.

Du kan på engelsk læse om det digitale arkivs historie her.

Du kan finde Wayback Machine på www.archive.org

Seneste kommentarer

16.09 | 14:45

Ja, og hvor kan man dog ønske at langt flere russere fik VPN-tilgang til verden uden for de putinstyrede kanaler. -

01.06 | 09:36

Lyt til Danmarks bedste radiostationer og podcasts gratis på https://www.megaradio.dk/

01.05 | 11:41

God funktionel beskrivelse.
Appen Flyt til Ios har dog fået rigtig dårlig kritik, men heldigvis har jeg gode erfaringer med Samsungs Smart Switch.

30.12 | 10:15

glædelig jul og godt nytår
til jer alle
hilsen kurt

Del siden