10-12-2019

Korttjenester 3 - Nu får du superpræcis satellitnavigation på smartphonen

I 2020 sendes de sidste fire satellitter i EU's Galileo-system ud i rummet, og det giver din smartphone en præcision på 20 centimeter, når du f.eks. bruger Google Maps eller Apples korttjeneste.

Når du i dag bruger din smartphone til at finde vej med f.eks. appen Google Maps, virker det ved, at telefonen modtager et satellitsignal fra de navigationssatellitter, som kredser omkring 20.200 km over hovedet på os.

Vi er dog afhængige af andre landes systemer, da der hidtil ikke har eksisteret et fungerende europæisk navigationsalternativ.

Det betyder, at din telefon modtager satellitsignaler fra enten det amerikanske GPS-system, det russiske GLONASS eller det kinesiske BeiDou.

Endnu et GPS-system er snart klar

Ulempen ved de udenlandske systemer er, at de ikke er civile. Derfor kan f.eks. det amerikanske militær i krigstid forringe præcisionen fra 20 meter til 200 meter for at undgå, at fjenden anvender systemet.

Det betyder også, at din navigation bliver mindre præcis, hvis amerikanerne eller russerne ønsker det.

I 2020 åbner der dog et nyt alternativ - det europæiske Galileo navigationssystem, som arbejder sideløbende med de tre eksisterende systemer med teknologien GNSS.

Det betyder, at dit udstyr kan modtage signaler fra både russiske, amerikanske, kinesiske og europæiske satellitter samtidig - hvis mikrochippen i din telefon understøtter det.

Og selv hvis de andre nationer helt slår deres satellitter fra, kan Galileo arbejde uafhængigt og stadig sikre, at europæisk navigation fungerer.

Hvorfor hedder satellitsystemet Galileo?

Galileo er opkaldt efter den italienske astronom og matematiker Galileo Galilei (1564-1642) og bestyres af den europæiske rumfartsorganisation ESA. Se billedet øverst til venstre af Galileo Galilei malet af Justus Sustermans i 1636.

Hvor mange telefoner er parate til Galileo?

Ifølge EUs GNSS-agentur (GSA), som er ansvarlig for det globale navigationssatellitsystem Galileo, har antallet af mobiltelefoner, som kan bruge Galileo, i september 2019 rundet en milliard.

Den spanske mobilproducent BQ leverede i juli 2016 den første smartphone med Galileo-forbindelse, en Aquaris X5 Plus. I dag findes der 156 forskellige smartphones med den nødvendige elektroniske mikrochip indbygget, og GSA forventer, at der i 2029 vil være 2,7 milliarder smartphones og diverse smarte produkter som ure i brug med mulighed for en Galileo-forbindelse.

Tjek om din telefon kan håndtere Galileo

Der findes en mobiltelefonapp, GPSTest, der kan vise dig, hvilke GPS-systemer den understøtter - heriblandt Galileo, der vises med et blåt EU-flag, når du viser, hvilke GPS-satellitter der er synlige inden for horisonten. Jo flere der er, jo bedre triangulering kan der beregnes mellem dem, hvilket fører til mere nøjagtig stedbestemmelse. 

Appen GPSTest findes kun til Android-telefoner. Du kan downloade den her:

Du kan se om din smartphone eller tablet kan benytte Galileo ved at klikke her. Klik på Smartphones / Tablets på siden for at se listen. 

Uafhængigt af USA og langt mere nøjagtigt

Galileo er Europas svar på det amerikanske GPS-system, som de fleste kender fra først bilnavigationssystemer og siden fra deres telefon. Galileo skal sikre uafhængighed af USA og skal samtidig kunne levere langt mere præcise placeringer, nemlig ned til en meters nøjagtighed i den gratis udgave af Galileo og helt ned til en centimeters nøjagtighed i betalingsversionen, som både redningsmyndigheder og f.eks. selvkørende biler og lastbiler har brug for.

Galileo-signalerne er krypterede og dermed sikret mod aflytning.

Man skal ikke installere eller aktivere noget for at bruge Galileo-forbindelsen. Den vil automatisk blive anvendt af de apps, som bruger telefonens geografiske placering.

Det nuværende GPS-system, som for langt de fleste er synonym med ordet ”navigation”, bestyres af det amerikanske militær, ganske som det konkurrerende navigationssystem, GLONASS, bestyres af det russiske forsvar.

Stærkt forsinket

Galileo har været stærkt forsinket og har haft en mareridtsagtig økonomi, men i december 2016 blev der tændt for forbindelsen til de første af de planlagte 30 satellitter, som hænger i en højde af 23.222 kilometer fra Jorden og skal være på plads i 2020. Den oprindelige start var planlagt til 2008.

Der er investeret i nærheden af ti milliarder euro eller 75,6 milliarder kroner i opbygningen af Galileo-systemet.

Fakta om stedbestemmelse via satellitter

  • I dag benytter vi os primært af det amerikanske GPS-system, når vi f.eks. vil finde vej i vores bil, eller løber en tur med vores løbeur spændt om håndledet.
  • Fra 2020 vil den europæiske pendant til GPS-systemet, Galileo, være i fuld drift.
  • De baner, som Galileos satellitter kredser om jorden i, er mere optimale end det amerikanske GPS i forhold til positionering i Europa og i Arktis.
  • Med egne satellitter får EU et værktøj, som vil være i stand til at levere præcise positioner på helt ned til 20 cm’s nøjagtighed, med professionelt udstyr.
  • Galileo gør lokaliseringsoplysninger fra vores mobile enheder (f.eks. mobiltelefoner, wearables og tablets) mere nøjagtige og pålidelige – især i byer, hvor smalle gader og høje bygninger ofte blokerer for satellitsignaler og begrænser anvendeligheden af mange mobiltjenester.
  • De nye generationer af mobiltelefoner indeholder chips, der kan udnytte signalerne til 30 cm’s nøjagtighed.
  • Det vurderes, at 11 % af EU’s BNP er afhængig af satellitbaseret stedbestemmelse. Det forventes at denne andel vil stige fremover, hvorfor programmet har høj strategisk betydning.
  • Systemet vil medføre, at stedbestemmelse i Arktis også bliver væsentligt forbedret.
  • Et spændende perspektiv er muligheden for at udvikle førerløse kørertøjer. Galileo vil øge muligheden at lave meget nøjagtig stedbestemmelse på objekter, som bevæger sig, og derfor kan systemet være et vigtigt element i denne udvikling. 

Seneste kommentarer

16.09 | 14:45

Ja, og hvor kan man dog ønske at langt flere russere fik VPN-tilgang til verden uden for de putinstyrede kanaler. -

01.06 | 09:36

Lyt til Danmarks bedste radiostationer og podcasts gratis på https://www.megaradio.dk/

01.05 | 11:41

God funktionel beskrivelse.
Appen Flyt til Ios har dog fået rigtig dårlig kritik, men heldigvis har jeg gode erfaringer med Samsungs Smart Switch.

30.12 | 10:15

glædelig jul og godt nytår
til jer alle
hilsen kurt

Del siden