PC-mødestedet: Hjælp til smartphone, tablet, PC og Mac og opgaver om onsdagen kl. 13-16

Også denne onsdag står de frivillige klar til at hjælpe og vejlede dig som senior eller førtidspensionist med overgangen til MitID. Men du er også velkommen til at få installeret Windows 11 på din gamle PC - også selvom Windows Update siger, at din hardware ikke understøtter Windows 11! Microsoft har gjort det muligt på en særlig måde.


Microsoft har gjort det muligt alligevel ad omveje. 

De nye PC'er ude i butikkerne er alle udstyret med det nye styresystem Windows 11 - og det er endda udkommet i sin anden udgave.


Umiddelbart kan det ikke køre på hardware, der er mere end 4 år gammelt, fordi PC'er dengang ikke var udstyrede med mikroprocessorer, der har visse sikkerhedsstyrkende faciliteter indbygget, der gør det sværere for hackere at få adgang til og overtage PC'en.


Men fortvivl ikke! Microsoft har givet mulighed for, at Windows 11 alligevel kan køre på ældre PC'er - også hvis den er 10 år gammel! Tag et klik her for at se hvordan.


Hvis du synes, at din gamle PC alligevel er for langsom, så du ligeså godt kan købe en ny, kan du overveje nogle mindre indkøb til udskiftning af komponenter i din PC, så den bliver 5 gange hurtigere! Det behøver ikke at koste mere end 500-1.000 kr. Læs mere om det her.


Kom i PC-mødestedet og få hjælp og vejledning til at få det nye styresystem lagt ind. Ja, du behøver faktisk ikke engang at købe Windows 11 - blot du allerede har Windows 7 eller senere på din PC.


Eller kom og få vejledning i at gøre din ældre PC til en ung hingst, hvad angår adræthed, spændstighed og hastighed!


De fleste har nu fået MitID. Har du endnu ikke fået det, kan vi vejlede om, hvordan du får det alligevel. Selvom du ikke har et gyldigt pas eller din dåbsattest er blevet borte, kan det alligevel lade sig at gøre at gå over til MitID. Kom og hør hvordan. 

Seneste kommentarer

16.09 | 14:45

Ja, og hvor kan man dog ønske at langt flere russere fik VPN-tilgang til verden uden for de putinstyrede kanaler. - 

01.06 | 09:36

Lyt til Danmarks bedste radiostationer og podcasts gratis på https://www.megaradio.dk/

01.05 | 11:41

God funktionel beskrivelse.
Appen Flyt til Ios har dog fået rigtig dårlig kritik, men heldigvis har jeg gode erfaringer med Samsungs Smart Switch.

30.12 | 10:15

glædelig jul og godt nytår
til jer alle
hilsen kurt

Del siden

Mød os på Internettet:

  • Følg daglige opslag fra PC-mødestedet på Facebook her.

PC-mødestedet er en datastue for alle folkepensionister, efterlønsmodtagere, førtidspensionister, selvpensionerede og seniorpensionister i Gladsaxe Kommune og omegn.


Du kan komme lige ind fra gaden, når vi holder åbent om onsdagen mellem kl. 13 og 16. Det er gratis, og der er intet kontingent. Medbring blot din egen PC, Mac, smartphone eller tablet.

PC-mødestedet holder til i Aktivitetshuset Seniorklubberne i Høje Gladsaxe. Foto: Lars Laursen.

Undertiden afholder vi også små seminarer. Har du ikke selv PC-udstyr med, har vi en enkelt stationær PC udstyret med det nye Windows 11 i rummet til fri afbenyttelse.

PC-mødestedet holder til i lokale 3 om onsdagen kl. 13-16 i:

Aktivitetshuset Seniorklubberne i Høje Gladsaxe

Høje Gladsaxe Torv 2H (bagved centret)

2860 Søborg

Se på et kort, hvor Seniorklubberne holder til, se busser, busstoppesteder samt parkeringspladser her.


IT-hjælp til bl.a. MitID

Billedet: Selvom du ikke har en smartphone, kan det godt lade sig gøre selv at gå over til MitID. Blandt dem, der har en mobiltelefon med fysisk tastatur, har nogle allerede en NemID-nøgleviser. De kan erhverve sig en tilsvarende MitID-kodeviser, som tilmed er gratis og holder i 10 år. Det kræver dog lidt hjælp fra en anden med en smartphone - eller mød op hos Borgerservice. Foto: Lars Laursen.

Billedet: Selvom du ikke har en smartphone, kan det godt lade sig gøre selv at gå over til MitID. Blandt dem, der har en mobiltelefon med fysisk tastatur, har nogle allerede en NemID-nøgleviser. De kan erhverve sig en tilsvarende MitID-kodeviser, som tilmed er gratis og holder i 10 år. Det kræver dog lidt hjælp fra en anden med en smartphone - eller mød op hos Borgerservice. Foto: Lars Laursen.

De frivillige i PC-mødestedet

De frivillige i PC-mødestedet: Lars, Uje, Poul og Søren.

De frivillige i PC-mødestedet: Lars, Uje, Poul og Søren.

Kom, som du er, og få hjælp fra flere dygtige frivillige. En af os har en datamatikeruddannelse bag sig og har arbejdet som programmør og skrevet en del af hæfterne længere nede på denne side, en anden har været superbruger.

Det er gratis at få hjælp og kræver ikke noget medlemskab. Medbring bare din bærbare pc, smartphone, iPhone, iPad eller tablet-pc. Du kan også benytte stedets stationære pc, der har Windows 11. Der er gratis trådløst og kablet Internet.

Vi har også socialt samvær med en pause med kaffe, the og brød (det er dog frivillligt og koster 10 kr. per gang).

Åbningstid

Alle onsdage kl. 13-16, undtagen helligdage. Lukket i juli måned.

I juli måned er det muligt for seniorer at få IT-hjælp andre steder i kommunen. Læs mere om dette på den kommunale hjemmeside her

Aktiviteter

Datoer for særlige aktiviteter vil blive meddelt her.  

Henvendelse

Lars Laursen, tlf. 24 83 16 96.
E-mail: lars.laursen1961@gmail.com

Hvad kan vi hjælpe dig med?


Fire frivillige tilbyder vores hjælp til dig i PC-mødestedet om onsdagen mellem kl. 13 og 16.

Har du brug for hjælp til at skifte til MitID? Så kom i PC-mødestedet. Der er ventetid i Borgerservice lige nu. Måske kan du klare det hurtigere sammen med mig. Vi har allerede hjulpet en hel del 60+'ere med migrationen. Læs mere om MitID her, hvor du også kan læse om, hvad du skal have med til mødet med os.

Har du ikke et gyldigt pas? Så kom og få at vide, hvad du skal med til Borgerservice for at få dit nye MitID. Så bestiller vi også en tid til dig hos kommunens Borgerservice.

Har du glemt en adgangskode? Så kom og se, om vi ikke i fællesskab kan komme ind alligevel.

Har du købt en ny telefon? Kom og få dine kontakter, fotos og SMS'er flyttet fra den gamle med over på den nye.

Kopiér dine fotos fra telefonen til PC'en. Kom og få vist, hvordan du selv kan flytte dine fotos fra din smartphone til permanent lagring på din PC eller Mac.

Har du købt en ny PC eller Mac? Kom og få hjælp til at flytte dine gamle filer over på den nye.

Ønsker du, at din gamle PC bliver hurtigere? Så læs om en måde at få en 5 gange så hurtig PC for mellem 500 og 800 kr. Læs mere om det her

Og meget mere.

Se og hør en MitID-kodeoplæser til svagtseende i aktion!

Se og lyt via videoklippet til den gratis MitID-kodeoplæser, der oplæser den 6-cifrede kode for svagtseende - husk at slå lyden til på din enhed for at høre oplæsningen af koden i videoklippet🔈🧏
Slå også danske undertekster til, hvis du ikke hører så godt.


Optagelse: Lars Laursen med hjælp fra Peter Saarup.

Nye artikler om PC, Mac, smartphone og tablet

Har du problemer med din PC, Mac, smartphone eller tablet? Så kom i PC-mødestedet og få hjælp og vejledning. Foto og grafik: Lars Laursen.

Har du problemer med din PC, Mac, smartphone eller tablet? Så kom i PC-mødestedet og få hjælp og vejledning. Foto og grafik: Lars Laursen.


Der er skrevet en række nye artikler i PC-mødestedets blogge om meget aktuelle emner såsom:

  • Overgangen til MitID.
  • Det nye Digitale Post.
  • Det nye Windows 11.
  • ... og hvordan det endda kan bringes til at køre på PC'er, der slet ikke er certificeret til det (gamle PC'er med mere end 3-4 år gamle mikroprocessorer uden TPM 2.0).
  • Hvordan du får din gamle PC til at blive 5 gange hurtigere for nogle få hundrede kroner!

Der er også også artikler, der hjælper både gæsterne og de IT-frivillige i PC-mødestedet. 

Klik for at læse eller se disse nyere artikler fra de to blogge:

📱      Hvad er en PUK-kode?

💻      Få Windows 11 på ikke-understøttet hardware! 👨‍💻👩‍💻

💻      Windows 11 er ude nu!

I PC-mødestedet kan selvpensionerede, folkepensionister, efterlønsmodtagere og førtidspensionister gratis få hjælp af frivillige. Foto: Lars Laursen.

I PC-mødestedet kan selvpensionerede, folkepensionister, efterlønsmodtagere og førtidspensionister gratis få hjælp af frivillige. Foto: Lars Laursen.


Aktiviteter i PC-mødestedet

En side om PC-mødestedet og dets aktiviteter i novemberudgaven af Gladsaxe Kommunes seniorblad 60+.

En side om PC-mødestedet og dets aktiviteter i novemberudgaven af Gladsaxe Kommunes seniorblad 60+.

Nye ting, som du kommer til at tage stilling til

I de seneste år er der kommet en række nye apps til smartphones, tablets og pc'er, som du kan blive nødt til at tage stilling til. Det gælder:

  • Flere nye Digital Post-tjenester udover e-Boks og Digital Post fra 21. marts 2022, bl.a. mit.dk.

  • Kom og få det nye Windows 11 - og det endda på ikke-understøttet hardware. Det kan vi hjælpe dig med i PC-mødestedet. Det er ganske gratis - også at opgradere den nye Windows-udgave fra Windows 10!

  • Kørekort-appen til smartphones.

  • Appen MinSundhed eller MinSP (Min SundhedsPlatform) der bl.a. kan vise din coronastatus.

  • Fra juni 2021 kan du benytte din smartphone som sundhedskort via en app. Den omfatter dog ikke det blå EU-sundhedskort. 

  • Medicinkort-appen kan vise dig, hvilken medicin der aktuelt er udskrevet til dig. Du kan endda bestille en ny recept blot ved at swipe ved en eksisterende recept. Din læge vil så sørge for at forny den og sende den til apotekernes receptserver, så du kan hente medicinen, hvor du vil.  

  • Kom og få oktober 2023-opgraderingen til Windows 10 eller 11.  Se mere her.

  • Der kommer med mellemrum store opgraderinger af styresystemerne til både iPhones, iPad og Android-telefoner

Få undervisning i og hjælp til smartphones i PC-mødestedet

I årevis har pc’er og problemer med dem været omdrejningspunktet for hjælp og vejledning i PC-mødestedet i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe. Men mange mennesker benytter nu tablets og især smartphones - iPhones eller Android-telefoner - til mange ting.


De frivillige i PC-mødestedet kan tage en række emner op vedrørende smartphones. En del ældre mennesker finder det svært at være med på smartphone-bølgen ligesom de yngre generationer. Nogle af de ældre er ligefrem bange for ikke at kunne finde ud af en smartphone. Det gør vi noget ved nu. Der vil fremover over en række onsdage blive brugt en time til gennemgang af et emne relateret til disse nymodens og fleksible telefoner, hvor der vil være lidt foredrag og demonstration af faciliteter eller andet relevant, og derefter mulighed for at få det lagt over på din smartphone, så du kan få lejlighed til at øve dig.


Du kan læse om en række emner, der kan være relevante for dig. Du er velkommen til at møde op i PC-mødestedet med din smartphone og få bistand - det er gratis!


Du kan også læse den tilhørende blog om smartphones her.


Download et PDF-dokument med forslag til smartphone-emner at tage op i PC-mødestedet her.

Overgangen til ny teknologi udfordrer mange ældre

Du har måske selv oplevet overgangen til at skulle klare mange ting via en computer og Internettet. Måske har du syntes, at det var en meget fremmed og anderledes måde at gøre tingene på. Du har måske endda haft brug for hjælp til alt det nye.


Lad os se, hvordan det var i tidligere tider ved store teknologiskift. Hvordan var det egentligt, dengang vi gik fra skriftruller til indbundne bøger? Se denne underholdende norske video - middelalderen set med moderne øjne - med danske undertekster. Varighed: 2:25 minutter.


Hvis du ikke tror, at det kan være så vanskeligt, så se, hvordan moderne børn har det med drejeskivetelefoner, som for dem er helt anderledes teknologi, end noget de kender til. Bliv klog og mor dig over denne 8-minutter lange engelsksprogede video:

Bemærk: Videoklip på YouTube er ofte på engelsk. Vil du have dem på dansk? Det kan få ofte få ved først at slå automatisk transskribering til engelske undertekster til. Det sker ved at klikke på CC-symbolet. Derefter kan du slå danske undertekster til ved at klikke på tandhjulet i videoafspilleren:⚙️ > Undertekster > Automatisk oversættelse > Dansk. Er underteksterne ikke tydelige nok? Du kan gøre dem større, ændre deres farve samt gennemsigtighed for undertekstblokken. Endvidere kan du sænke videoens afspilningshastighed, så du nemmere kan forstå, hvad der bliver sagt.

Sådan blev Apple's iPad, som kan være god for seniorer, introduceret i 2010

Et nutidigt teknologiskift: Noget af det mest eminente nye teknologi, som brillerer ved at være let at bruge og se godt ud, er Apple's iPad, der kom på markedet første gang i 2010. Mange ældre og yngre har taget den til sig, fordi den er enklere at benytte og starter hurtigere end en pc. Se denne 8-minutter lange engelsksprogede video, som introducerer dens mange evner og fordele for den almindelige og måske ukyndige IT-bruger. Se, hvor meget lettere du kan gøre de ting, du plejer at benytte din PC til!

Hvis du kan lide Apple's iPad, vil du finde, at denne radikalt anderledes nye opfindelse vender op og ned på dit liv!


Nu om dage får skolebørnene stukket en iPad i hånden, når de kommer i skole. Den nuværende unge generation møder måske slet ikke trykte bøger i undervisningssystemet - de kender kun til e-bøger og elektronisk aflevering af opgaver.


Men boligindretningsfirmaet IKEA præsenterer her en fantastisk nyhed, der brillerer ved sin enestående og intuitive enkelthed. Det er i sandhed en fantastisk verden, som næste generation af skoleelever (og os andre) kommer til at stifte bekendtskab med!


Se denne video, der er i samme stil som ovenstående video om introduktionen af Apples iPad. Den er på engelsk. Varighed: 2:28 minutter.

Download digitale hæfter og e-bøger på dansk

I tidens løb har PC-mødestedets frivillige skrevet en række dokumenter, som dets gæster kan have gavn af for at opnå bedre udnyttelse af deres PC, smartphone eller tablet. Disse dokumenter foreligger i det universelle PDF-format, som kan vises på enhver enhed - det være sig PC, Mac, Linux, tablet eller smartphone. Du kan gratis downloade dokumenterne her på siden. 

Din Digitale Bedemand – Hvad skal ske med dit digitale liv efter døden?

Dit jordiske, fysiske liv har et endeligt. Men det har dit digitale liv ikke - det fortsætter efter dit naturlige farvel til denne verden. Må man tage Facebook med sig ind i Himlen, og har du sikret, at dit sidste log af bliver værdigt? Det satte Landsforeningen Liv & Død fokus på med kampagnefilmen ”Din Digitale Bedemand”. Læs også dokumentet herunder, hvor du kan få oplyst hvordan du selv sikrer dit efterliv bedst muligt – især med henblik på bobestyreren, de efterladte og arvingerne!.

Guide Sådan laver du et digitalt testamente Dit digitale eftermæle

Sådan laver du et digitalt testamente. Opdateret februar 2022 af Lars Laursen.

Sådan laver du et digitalt testamente. Klik på billedet for at downloade PDF-dokumentet. 

Vi skal jo allesammen herfra på et tidspunkt. Men hvad betyder det for dine online-brugerkonti hos Facebook, Google og mange andre steder?


Har du tænkt på, hvad dine efterladte skal stille op med dem?


Og hvad med den hemmelige formue i Bitcoin eller andre digitale kryptovalutaer?


Hvordan får de efterladte adgang til den, når kryptotegnebogen og dens nummer er lagret på PC'en, eller koderne til dens adgang er?


Bliver PC'en blot nulstillet til fabriksindstillingerne og givet til et barnebarn - med al den digitale valuta glemt og utilgængelig for al fremtid?

Hvis den digitale kryptovalutaformue ligger i en kryptowallet hos en krypto-exchange, bliver formuen hos dette firma så spærret, når de fra Folkeregistret får at vide, at du er afgået ved døden?

Bliver kryptoformuen sat fri til bobestyrerens brug, når skifteretten har sendt skifteretsattesten - ligesom for danske banker?

Skal din Facebook-side omdannes til en mindeside, eller skal den helt slettes? Hvordan gør man? Se hvordan, der kan oprettes en eftermælekontakt. Og kan dine efterladte få fat i dine bruger-id'er og adgangskoder til dine online-tjenester, e-mailkonti (for at lukke dem), Microsoft-konto (giver adgang til pc'en), Google-konto (giver adgang til e-mail og YouTube-kanal) og Apple-ID (på iPhone, iPad og MacBook, hvis disse skal afhændes efter døden)? 

Læs dette tankevækkende skrift med materiale fra flere kilder om den digitale arv, du efterlader dig - med en guide til, hvordan du kan forberede dig. Gør det lettere for dine efterladte!

Fuld gas – Sådan får du gjort din bærbare pc hurtigere

Fuld gas: Sådan får du gjort din bærbare PC hurtigere

Nogle har sikkert undret sig over, at deres kraftige bærbare pc ikke er hurtigere. Læs dette 5-siders dokument om, hvordan du får maksimal hastighed ud af den alligevel. Hvis du benytter din pc til videoredigering vil du elske at høre om dette. Hvis du synes, at din pc er langsom og overvejer at skifte den ud med en nyere model, så prøv lige disse tips først.  

  • Lær om hvordan du kan udnytte alle processorkerner og -tråde på dine pc.
  • Lær at oprette/vælge en højydelsesprofil for din pc. 
  • Se hvordan du kan få vist, hvor hurtig pc'en er. 

Klik på billedet herover for at downloade PDF-dokumentet. 

Lær Digital Post at kende

Forsiden af bogen.

Forsiden af bogen.

Dette skrift henvender sig til pc-brugere, der er fortrolige med at læse hjemmesider og sende og modtage e-mails – altså læsere, der er let øvede, og som gerne vil lære at benytte Digital Post i form af e-Boks. Det vil sige, at du forventes at have et grundlæggende kendskab til et af styresystemerne Windows fra det ameri­kanske softwarefirma Microsoft eller Mac OS X fra Apple. Fra og med 1. juli 2014 begyndte NemID også at kunne bruges på tavle-pc’er som f.eks. iPad fra det amerikanske computerfirma Apple.


Der har i de senere år fundet en omsiggribende digitalisering sted både i det private erhvervsliv og hos det offentlige. Dette har bl.a. medført, at borgerne i stigende omfang må betjene sig selv via Internettet over for banker via netbank og over for det offentlige. En del mennesker har ikke før været med på den digitale bølge. Flere nye pc-brugere er derfor begyndt at henvende sig på pc-kurser på grund af regeringens Lov om Digital Post, der blev vedtaget i året 2012.


Regeringen har besluttet, at fra 1. november 2014 skulle 80 procent af kom­mu­ni­ka­ti­o­nen mel­lem offentlige myndigheder og borgere være di­gi­tal. Det vil sige, at kommunikationen skal ske over Internettet via en computer. Disse myndigheder er bl.a. kom­mu­nal­for­valtninger, skattevæsenet, statslige myn­dig­he­der, ATP og andre offentlige orga­ni­sa­tioner. Det handler om modtagelse af bre­ve fra det offent­lige tilsendt elektronisk i stedet for på papir, f.eks. lønsedler og pen­sions­meddelelser, visitations- og ATP-breve, regninger fra private virk­somheder som banker, forsikringsselskaber og el- og gassel­ska­ber.

En årsag til denne beslutning er et forsøg på at mindske de admini­strative ud­gif­ter hos de offentlige myndigheder. Efter sigende koster det 200 kr. at tage sig af en borgers anliggende via brevpost, per telefon og per­sonligt fremmøde, mens det blot koster 10 kr. at modtage en melding om flytning og bestilling af nyt sundhedskort, da disse kan behandles automatisk og helt elektronisk uden indgriben af menneskehånd. Desuden kan borgeren spare tid med postgangen, der er hurtigere, da Post Danmark ikke er involveret. Disse ting giver i teorien mulighed for både at spare tid og penge til porto, så kommunerne derved kan flytte sparede penge over til anden påtrængende service. Politikerne mener, at det offentlige kan spare 15 milliarder kroner på digital selvbetjening og digital post.

De personer, som ikke har benyttet en pc i deres arbejdsliv og derfor ikke ad den vej har opnået kendskab til computere, eller som har et han­dicap i form af f.eks. ordblindhed, har dermed fået på­lagt en større op­gave. De skal anskaffe sig pc-udstyr, et internetabonnement, sætte sig ind i hvordan pc’en anvendes og lære at anvende bl.a. de offentlige tjenester på Internettet, som kræver det, der kaldes NemID for at kunne benyttes.

Denne e-bog lærer dig at benytte e-Boks eller Digital Post på Borger.dk. Der er forklaringer på, hvordan du kan få et NemID; hvordan du tilgår e-Boks, som modtager din digitale post fra myndigheder og virksomheder. Du lærer også om det offentliges egen udgave af digital post (som modtager den samme post som e-Boks) kaldt Digital Post på den store portal www.Borger.dk.

Hvis du slet ikke ønsker digital post, kan du også læse om, hvordan du slipper for det! 

Bogen om NemID – Lær digital selvbetjening på nettet

Forsiden af bogen.

Forsiden af bogen.

Fra 1. november 2014 har alle danskere over 15 år fået en sikker digital postkasse til elektroniske rudekuverter i stedet for at modtage papirpost fra det offentlige via Post Danmark. Du kommer også til at skrive til det offentlige via denne. Det kræver et NemID. Føler du dig klædt på til dette?

NemID er banker og det offentliges fælles log-in-løsning til digital selvbetjening på Internettet. Denne bog beskriver dette i detaljer og nogle af de tjenester, der kræver NemID.

Umiddelbart skulle man tro, at der ikke er meget at sige om NemID. Et par A4-sider er da nok til at beskrive, hvordan NemID benyttes, ikke sandt?

Forfatteren til denne bog mener, at der en række aspekter, der er relevante at tage med, når man skal lære om NemID og de tjenester, der benytter sig af denne log-in-metode. Og det kræver en hel del sider at beskrive de fleste af dem i detaljer, så de er til at forstå og forholde sig til.

Det gælder lige fra på hvilke måder NemID kan erhverves; hvad der kræves af en pc for at kunne benytte det; om det også kan benyttes sammen med Mac, Linux, smartphones eller en iPad; til fuldmagt til at handle på en pårørendes vegne digitalt, hvis denne ikke selv er i stand til at benytte Internettet – her gælder det netbank, e-Boks, SKAT og tinglysning. Der er en række øvelser i de mest populære offentlige hjemmesider, der benytter NemID. At lære dig hvordan disse hjemmesider kan bruges til gavn for dig, er hovedformålet med bogen.

Bogen kommer ind på:

  • Erhvervelse af NemID.
  • Aktivering af NemID.
  • Hvordan du logger ind med NemID.
  • Hvad der kræves af en pc for at kunne benytte NemID.
  • En liste over de hyppigst anvendte hjemmesider, der kræver NemID.
  • Hvor sikker NemID egentligt er, og hvordan du bedst beskytter din pc mod trusler.
  • Sikker og fortrolig e-mail med NemID.
  • Nøgleviser i stedet for nøglekort.
  • Spærring af NemID.
  • Fuldmagt til at handle på en pårørendes vegne via Internettet med eget NemID.
  • NemID for udlandsdanskere.
  • Andre kilder til oplysninger om NemID og tjenester, der kræver NemID.
  • Syv sæt øvelser til at erhverve NemID og lære en række populære NemID-tjenester at kende.
  • e-Boks, den sikre postkasse til elektroniske rudekuverter fra offentlige myndigheder og private virksomheder.
  • Lær digital kommunikation med det offentlige via Internettjenesterne e-Boks og Digital Post.
  • SKATs hjemmeside – se og ret forskudsopgørelsen, årsopgørelsen og selvangivelsen.
  • Det offentliges store portal borger.dk med alle det offentliges oplysninger om dig og tjenesten Digital Post.
  • Sundhedsvæsenets hjemmeside sundhed.dk – se din patientjournal og dine indlæggelser og konsultationer.
  • Netbank – se din saldo og kontobevægelser, og lær at overføre penge og betale regninger.

Skulle du slet ikke ønske at have noget at gøre med Digital Post og selvbetjening over for det offentlige via Internettet, er der et kapitel i bogen om, hvordan du slipper for det!

Bogen indeholder desuden et nyttigt stikordsregister. Den er oprindeligt skrevet til et kursus i NemID og de populære NemID-tjenester for kursister i Gladsaxe Kommune. 

Bliv sikker på nettet – PC- og internetsikkerhed

Forsiden af bogen.

Forsiden af bogen.

PC- og internetsikkerhed er i stigende grad blevet vigtigt for pc-brugere over hele verden. Der er en lang række trusler, der kan ramme dig, når du er på Internettet. 


Du har måske hørt om en række former for skadelige programmer kaldet malware, der kan ramme den intetanende pc-bruger. Der kan være tale om:

  • Virus – programmer, der smitter og inficerer ens egen og andre pc’er på netværket.
  • Trojanske heste – programmer, som har en skadelig ladning af malware med sig.
  • Rootkits - skadelige programmer, der skjuler sig dybt i styresystemet. 
  • Spyware – programmer, der udspionerer din gøren og laden på pc’en, og som sender f.eks. dine indtastede kreditkortoplysninger videre til en bagmand.
  • Keyloggere – programmer der registrerer alt, hvad du taster på tastaturet, og sender det til en bagmand.
  • Zombier – din pc kan blive overtaget af en bagmand og skjult indrulleret i et netværk (botnet) af andre zombie-computere, som sammen angriber hjemmesider eller sender store mængder spam ud i verden.
  • Adware – programmer, der viser reklamer på din pc og på hjemmesider, og som er meget irriterende.
  • Ransomware – du kan blive afkrævet en løsesum for at slippe din pc fri for malware, der krypterer dine filer, så du ikke kan læse dem igen.
  • Identitetstyveri – pas på ikke at få stjålet dine personlige oplysninger, som kriminelle så kan misbruge.
  • Fupbutikker – lær at spotte en fupbutik på internettet, så dine kreditkortoplysninger ikke sælges videre.
  • Fildelingsprogrammer - hvilke farer, der er ved at dele ophavsretsbeskyttet digitalt materiale.

Lær også om farerne ved e-mail - du kan modtage uopfordrede e-mails om:

  • At du har vundet millioner i et lotteri, uden at du har deltaget i det.
  • At en person har arvet en millionsum, men har brug for en udlænding (dig) til at overføre pengene til sig – mod betaling af en procentdel af arven.
  • At blive mellemmand (muldyr) med en bankkonto til at modtage penge og sende dem videre for et udenlandsk firma – mod at beholde nogle få procent af beløbet.
  • At dit NemID er midlertidigt suspenderet – indtil du oplyser dit NemID-log-ind og uploader et billede af dit nøglekort.
  • At din PayPal-konto er blevet kompromitteret, og du derfor skal bekræfte dit log-ind.
  • At du skal sende din Verified-by-Visa-SMS-kode videre per SMS.
  • At en mand eller kvinde, du har fået kontakt med via en dating-hjemmeside, akut har brug for mange tusinde kroner.

Der er en række oplysende (og måske skræmmende) emner:

  • Hvem der står bag de skadelige programmer og hvorfor.
  • Hvad de skadelige programmer egentligt foretager sig på din pc.
  • Er de nye tv-apparater, tv-bokse, smart-ure, køleskabe og andre af hjemmets internetforbundne apparater også udsat for malware?
  • Nationalstaters brug af malware til overvågning og angreb.
  • Føler du dig overvåget på nettet? Læs om hvordan du kan være anonym på nettet - såkaldt digitalt selvforsvar.

Der er råd om en række ting, der gør din omgang med din pc, smartphone og tablet mere sikker:

  • Sikkerhed for dine filer - hvordan sikrer du dig, at du får foretaget sikkerhedskopiering af dine filer?
  • Børn og online-sikkerhed på pc'en, smartphonen og tablet-pc'en.
  • Facebook - hvad skal du være opmærksom på af farer her.
  • Valg af gode adgangskoder.
  • Hvor sikkert er NemID og netbank
  • Er de såkaldte cookies farlige?
  • Hvis du skulle være blevet ramt af malware, er der også beskrevet fremgangsmåder, hvormed du kan fjerne den igen.

Heldigvis kan man med oplysning og uddannelse og de rette sikkerhedsprogrammer i form af antivirus, firewall og antispyware gardere sig mod disse farer og færdes ret sikkert på nettet alligevel. 

Denne e-bog på 468 sider og 36 kapitler beskriver disse farer indgående og advarer om, hvilke faresignaler du skal være agtpågivende overfor. Der er sammenligninger af antivirus-programmer med firewall og anti-spywareprogrammer til Windows, MacOS, Android og Linux, så du kan se hvilke(t) program(mer), der er gode lige nu. 

I sidste kapitel er opsummeret alle rådene fra bogen med henvisninger til, hvor der kan læses indgående om dem. 

Bogen kan ikke længere downloades her. Men du kan købe den trykte bog eller e-bogen. Forfatteren fører en blog om bogen, som også indeholder nyt materiale. 

100 tips til Windows 10

Her får du 100 essentielle tips til Windows 10, der gør det daglige computerarbejde lidt nemmere.

Hvad enten man har brugt Windows i årevis, eller man er nybegynder ved pc’en, kan man altid lære noget nyt. Selv garvede brugere kan finde masser af skjulte tricks, der kan gøre det daglige computerarbejde lidt nemmere.

De er skrevet med henblik på Windows 10, men mange af dem fungerer også med tidligere udgaver af Windows. Der er mange imponerende værktøjer og funktioner, som er indbygget i Windows. Nogle af dem er oplagte og nemme at bruge, men der findes mange andre hemmeligheder, som man kan afsløre ved at kradse lidt i overfladen på Windows.

På denne top-100-liste er der tips, som gør livet lettere – for eksempel ændring af rækkefølgen i proceslinjen eller låsning af computeren med et enkelt tastetryk. Du kommer også længere ned under kølerhjelmen og frigør lagerplads eller opretter en bootdisk til brug i nødstilfælde. Med andre ord: et sandt væld af information om Windows.

Der er tips om blandt andet:

  • Hvordan man "brænder" en ISO-fil (CD- eller DVD-afbildningsfil med en komplet CD eller DVDs indhold) til en CD eller DVD.
  • En lidet kendt facilitet til at skabe en mappe med flere kontrolpanelindstillinger end det almindelige Kontrolpanel i Windows - også kaldt "God Mode" på engelsk.
  • Hvordan man minimerer alle vinduer på én gang.
  • Undrer du dig over, hvor DVD-drevet er, når du ikke bruger det? Det kan ikke findes i Stifinder. Lær hvordan du altid viser skjulte drev. 
  • Og mange, mange flere tips, der kan gøre din dagligdag lidt lettere. 

Forsiden til hæftet. Klik på billedet for at downloade det i PDF-format. 

Kilde: Alt om DATA.

50 hemmelige tips til Windows 10

Forsiden til hæftet.

Hæftets forside. Klik på billedet herover for at downloade hæftet i PDF-format. 

Dyk ned i Windows’ skjulte skatte. Vi viser dig, hvor alle de gyldne funktioner gemmer sig i Windows 10.

Bemærk: Disse tips og tricks er for den erfarne Windows-bruger. Der forudsættes en del viden om Windows og nogle af dets hjælpeprogrammer, som brugere, der kun benytter Windows til e-mail og at læse hjemmesider, ikke kan forventes at kende til.

Man kan bruge en menneskealder på at prøve at få greb om Windows. Netop som man er ved at få styr på én version, kommer der en ny. Nu om dage er sagerne yderligere kompliceret: Det ser ud til, at Windows 10 er kommet for at blive, men systemet undergår løbende forandringer i form af større opdateringer: Anniversary Update sidste år (2016), Creators Update i år (2017) og endnu en hen imod slutningen af året. Hvordan formodes man dog at kunne følge med?

Det gør man ved at erkende, at jo mere tingene ændrer sig, desto mere forbliver de de samme. Mange af de bedste tips, der blev afdækket under de gyldne tider med Windows XP og 7, er stadig relevante i dag. Problemet er blot: Hvor finder man dem?

Det er baggrunden for denne artikel. Vi har været på jagt efter 50 af de bedst skjulte – men ikke desto mindre nyttige – tips, vi kan finde. Vi har snuset os frem til nye teknikker til gamle favoritter, og vi har afdækket nogle nye funktioner, der ikke kom på forsiden, da Creators Update dukkede op, men som ikke desto mindre kan forbedre dit arbejde med Windows.

En af glæderne ved at researche og skrive sådan en artikel består i at afdække hemmeligheder, som de såkaldte eksperter ikke var opmærksomme på. Man ved, at man er på rette spor, når man falder over tips, der sparer tid og viser sig nyttige i ens eget computerliv, og der var en del af dem, der selv viste sig frem.

Vi er sikre på, at du kan finde mindst ét tip i denne samling, som vil forandre den måde, du bruger din pc på.

Er du klar? På med tropehjelmen, for nu går den vilde skattejagt.

Kilde: Alt om DATA.

Kort om e-mail – Lær at bruge webmail

Klik på billedet herover for at downloade PDF-dokumentet. 

Siden år 1991, hvor World Wide Web blev introduceret, har verden ikke været den samme.

Internettet er blevet vidt udbredt i hele den vestlige verden og er også ved at blive det i den tredje verden. Vi går på Internettet på vores pc’er og vores mobiltelefoner. Vi benytter det også på tavle-pc’er som iPad’en fra Apple. Det har revolutioneret vores hverdag. Vi læser aviser på nettet; vi køber ind dér; vi er på sociale medier, og vi ser film via Internettet. Men hvordan startede alt dette egentligt?

E-mail startede den første revolution af Internettet og var det stød, det behøvede for at opnå større udbredelse. Den næste revolution var opfindelsen af World Wide Web – de tre w’er, som er allestedsnærværende. I dette skrift kommer vi ind på e-mail, dens historie og fordele. Der ses på brugen af webmail i form af Outlook.dk fra Microsoft og Gmail.com fra Google.

Det er svært at klare sig uden e-mail i dag. Også mennesker, der før ikke anvendte en pc, føler sig nærmest tvunget til at komme med på vognen for dog ikke at være hægtet helt af. Pensionister oplever, at deres børn siger, ”Kom dog på Internettet, mor!” – og mor oplever det som om, hun måske går glip af noget, som hun egentligt ikke havde savnet – måske skal man have det alligevel?

Dette skrift er for dem, der ønsker en kort introduktion og gennemgang af funktionerne i e-mail-tjenester på nettet.

Du kan her læse om:

  • Brug af Microsofts e-mailtjeneste Outlook.com for live.dk, hotmail.com/hotmail.dk og outlook.dk-adresser.
  • Brug af Googles e-mailtjeneste Gmail.com for gmail-adresser.
  • Læsning og skrivning af e-mails.
  • At klikke på og selv skrive links i e-mails.
  • At benytte vedhæftede filer (bilag) i e-mails.
  • Det sidste vises også i e-mailprogrammet Windows Live Mail.

Send billeder i Picasa via e-mail

Hvis man har Windows Live Mail installeret på sin pc, kan man sende billeder via billedbehandlings­pro­gram­met Picasa med dette mailprogram. Windows Live Mail har flere måder, hvorpå fotos kan medsendes. På siderne beskrives et par stykker af dem.

Ofte vil modtageren af e-mailen og billederne ønske at modtage dem i den oprindelige, fulde opløsning. Dette kan være et problem, da Picasa og Windows Live Mail gerne vil reducere antallet af pixels i billedet – altså skære ned på opløsningen. Dette gør programmerne for at spare plads. Hvis man sender billeder i den højeste opløsning, har du måske kun plads til at sende fem billeder per e-mail. Dette skyldes, at en e-mail ofte ikke må fylde mere end 25 megabytes i alt – inklusiv vedhæftede filer. 

Lær om hvordan du alligevel kan sende fotos i fuld opløsning via e-mail fra Picasa. 


Klik herover for at downloade det 2-sider lange PDF-dokument.

Computeren og smartphonens mange taster og tegn

Dette er et dokument om de mange taster på et pc-tastatur, samt hvordan du kan indtaste det store antal tegn, der er tilgængelig på moderne pc'er – og såmænd også på smartphones og tablets.


Ikke fordi du behøver at indtaste så mange, men ved du egentligt, hvordan tegn som disse indtastes:


℃ ℉ © ® ™ % ‰ ‱ ♪ ✓ ✕ ⁓ ฿ € ä à â Ď Ċ Ï ɮ → ← ↓⇉ ¼ ⅓ ⅖⅛ ⅞ Ⅶ ∑ ∰ ① ② ③ ∞ x² B₃ ∀ ∃≔ ≤ ≥ ⊃ ⊆ ⋂⋃ ⊗ ± µ α β λ Δ ⁋


Eller hvordan ord og sætninger som disse indtastes?

Hej”  ¡Hola!  ¿Qué es?  Dvořák Sacré Cœur  Façade  Русский Wałęsa  कृष्णा  محمد  אני זה שאני

اهورا مزدا   बुद्ध   孔子


Der er flere, der har efterlyst en forklaring til de mange specielle taster, der er på et pc-tastatur.


Her er mange taster, som man ikke finder på de gamle mekaniske skrivemaskiner, som du måske

lærte at benytte i Folkeskolen eller har anvendt i mange år på kontoret. I dette PDF-dokument er beskrevet dem alle!


Nutidens PC’er er meget forskellige fra skrivemaskiner på en række punkter – ikke mindst hvad angår tastaturet, den måde tegn kan indtastes og også det meget store antal, som kan være tilgængelig i nyere styresystemer. Her er nogle af de nyere tegn, der er tilgængelige på digitale enheder:


⌛⏏⏩⏪⏫⏬⏭⏮⏸⏹⏺⏰⏱⏲⏳ⒶⒻⒼⒽⒾⒿ ☑☎☄☂☔☘♈♉♊🤔😄🙏🏻🏆🍽️🔊❌✔️✂️👦🏻👧🏻🧔🏻

👩🏻‍🦰👨🏻‍🦰👦🏾👨🏾‍🦳👨🏾‍🦲👩🏾‍🦰💘💝💗💟💜💙💚💛💖🤫😯😴😜😒🤑😱😭🤮😇🥳🤠🤧🤪🤬🙈🙉🙊🐶🐺🐱🐷🐭🐰🐹🐨🐼🐴🦄🐾🦔🦈🐬🐳🕊️🦢🦋🐣🐤👀👄👩🏻‍❤️‍👨🏻👮🏾‍♂️👮🏻‍♂️👮🏻‍♀️🎅🏻🧑🏻‍🎄👨🏻‍🎓👩🏻‍🎓🧕🏻🧜🏻‍♀️🧜🏻‍♂️👩🏻‍🦽👩🏻‍🦼👩🏻‍🦯👨🏻‍🦯🧘🏻‍♀️🧘🏻💪🏻👂🏻👉🏻✍🏻🎈✨🎉🎄🎞️🎭🎨🧵🧶🪡👞👠💎⚽⚾🥎🏀🎱🎳🏆🎖️🪄🧸🪆♠️ ♣️ ♥️ ♦️🎼🎵🎶🎹⚙️⚗️🧬💉🩹🪜🛡️🦯⚔️🪃📞☎️📲📱📳📴♀️♂️🚬🚭💻🖥️🎥🎬📽️📺📷📹🔎📕📖📝💼📁📅🍕🍔🍖🍗🍜🥮🍲🥘🍨🎂☕🍵🍽️🍴🥢🍇🥝🫐🍅🥑🌻🚗🚌🚑🚲🦼🚅🚇✈️🚀🏖️🏛️⛪🕋🕍🕌🗼🗽🛎️🚽🌡️❄️🌈☃️☮️✝️☪️🕉️☸️✡️🕎☯️❓💯⚜️🌐🚻🔘🔴🟢🟣⚫⚪🟩🟧🟪


Læs denne 5. udgave af skriftet for at få indblik i alle tegn, taster og tastkombinationer samt muligheden for at skrive tegn, du end ikke vidste, at en computer eller smartphone kan vise og ikke mindst printe på papir!


Lær også at indtaste emoji-symboler såvel som hele 149.813 definerede Unicode-tegn og -symboler fra hele verden!


Der er tilmed lister over de særlige genvejstaster i Windows 8, 8.1, 10 og 11.


Download hæftet "Computertastaturet og dets mange taster" i PDF-format ved at klikke på billedet herover. 

Filer og mapper i Windows – Lær Stifinder at kende

Download PDF-dokumentet ved at klikke på billedet herover.

De fleste, der får en pc for første gang, lærer hurtigt e-mail at kende og at surfe på Internettet. Men lærer de at benytte filer og mapper? Nogle har lært det via deres arbejde, mens andre aldrig rigtigt har lært det. Mange ved dårligt nok, hvad en fil er. 

Alt hvad der gemmes på pc'ens harddisk er filer. En fil kan være et dokument, et digitalt foto, en video, et stykke musik, et program og mange andre ting. Hvis du har USB-stik, hukommelseskort og eksterne harddiske er disse også fyldt med filer og mapper. 

Da der som regel er over 500.000 filer på en pc - også uden, at du selv har skabt nogle - vil det være helt uoverskueligt at finde en af dem, hvis det ikke var for mapper. Filer organiseres i mere overskuelige samlinger - en slags indekser - hvorfra de er tilgængelige. Som standard findes der mange tusinde mapper på en pc. Du kan tilføje endnu flere for at holde styr dine filer. 

I Windows benyttes et program kaldt Stifinder til at håndtere filer. Med det kan du åbne, slette, omdøbe, kopiere og flytte filer og mapper. Du kan med programmerne på pc'en skabe filer, som lagres på harddisken. 

Læs dette skrift for at få forståelse af, hvad filer og mapper i grunden er for nogle størrelser. Du lærer også at benytte mange af Stifinders funktioner til at behandle filer og mapper. Når du først har lært det, vil du undre dig over, at du nogensinde har klaret dig uden. 

Backup for private

Man siger, at rigtige mænd ikke tager backup – de græder!

Er du en af dem, der har oplevet at miste dine data pga. af en pc, der ikke længere kunne startes, eller har du fået den stjålet? Eller har du oplevet, at computeren blev ødelagt pga. vandskade eller brand?

Så kender du uden tvivl til vigtigheden af at have en sikkerhedskopi (backup) af dine uerstattelige digitale billeder fra vigtige begivenheder i dit liv; dokumenter, som du har arbejdet hårdt med at få skabt, f.eks. i forbindelse med studier eller arbejde; videoer med familie og børn; og din musiksamling, som det har taget så lang tid at få lagt ind på pc’en.

Sikkerhedskopiering for privatpersoner findes i flere forskellige udgaver:

  • Skal det være til en USB-nøgle, en ekstern harddisk, en NAS-enhed, et af de virtuelle drev ude ”i skyen” såsom OneDrive, Google Drev eller Dropbox, eller endog en dedikeret online backup-tjeneste?
  • Hvad er fordele og ulemper ved de forskellige løsninger?
  • Hvilke former for backup findes der?
  • Og hvilke fordele og ulemper er der ved dem?
  • Hvilket backup-program skal jeg benytte?
  • Hvad hvis jeg alligevel ikke har fået foretaget backup og uheldet er ude. Er der så noget at gøre?

Download PDF-dokumentet ved at klikke på billedet herover.

Dette hæfte kommer godt rundt omkring mange aspekter af backup. Der er beskrivelser af, hvordan backup foregår med Windows eget sikkerhedskopieringsprogram i både Windows 7 og 8/8.1/10.

I hæftet er der skrevet om:

  • Gratis og købeprogrammer til backup.
  • Gratisprogrammer til filgenoprettelse, hvis uheldet er ude.
  • Firmaer, der tilbyder at redde data fra harddiske, hvis uheldet skulle være ude, og hvad deres priser er for denne service.

Læs dette hæfte og bliv klogere på de forskellige backupmuligheder. Bliv i stand til at foretage et kvalificeret valg af en backupløsning, der passer til netop dit behov. 

Opdatering og vedligeholdelse af Windows

Klik på billedet herover for at downloade PDF-dokumentet.


Du har måske lagt mærke til, at der med mellemrum dukker små beskeder op i nederste højre hjørne af skærmen – såkaldte bob­le­tekster - lidt ligesom talebobler i tegneserier. Det kan også være en dialogboks, der dukker op midt på skærmen eller i nederste højre hjørne, uden at du har gjort noget for det. Disse bobletekster og vin­duer fortæller ofte, at der er op­da­te­ringer til Windows, din anti­virus, til Java, Adobe Reader, Flash Player og til Microsoft Office kon­tor­pakken.

En hel del mindre erfarne brugere er usikre på, hvad de skal stille op med disse meddelelser og klikker dem for en sikkerheds skyld væk – så sker der da ikke nogen skade! Men det gør dem alligevel nervøse – hvad er det for noget? Er der kommet virus på com­pu­teren eller hvad? De dukker op enten kort efter pc’en er tændt eller bare på et tidspunkt, mens man sidder ved pc’en, og kræver ens op­mærk­som­hed.

Der er næsten altid tale om opdateringer til dit styresystem Windows eller til programmer på din pc. Det er sædvanligvis en rigtig god idé at installere dem, for de lukker bl.a. sikkerhedshuller i programmer, der er på din pc, og hjælper derved med til at holde hackere ude, så de ikke kan få adgang til og overtage kontrollen af din pc via Internettet.

I dette skrift er omtalt nogle af de hyppigste ting, der dukker op på din pc. Det hører til god skik at holde sin pc opdateret med de seneste opdateringer fra bl.a. Microsoft til styresystemet og Microsoft Office-kontor­pakken, men også til en række såkaldte tredjepartprogrammer – altså programmer, der kommer fra andre firmaer end Microsoft og pc-leverandøren. Det hører med til almindelig vedligeholdelse af pc’en. 

Dropbox – din internetharddisk – Om deling af mediefiler og -mapper

Klik på billedet herover for at downloade PDF-dokumentet.


Med det omsiggribende cloud-computing, der hentyder til, at In­ter­­­net­tet som helhed er blevet beskrevet som en ”sky” derude et sted, som ens pc eller netværk har adgang til, er en række nye tje­nes­­ter kommet til de senere år.


I og med at lagerplads på hard­dis­ke er blevet billigere og billigere per gigabyte, er der dukket tje­ne­ster op ude på nettet i store datacentre, som påtager sig at lagre brugernes data dér. Det vil sige, at det f.eks. er muligt at holde en backup af dine filer og mapper ude på Internettet op­dateret via din internetforbindelse, således at dine dyrebare filer (som f.eks. billeder af familie­med­lem­mer og ferieminder) er gemt et sted uden for dit hjem.


Dette betyder bl.a., at hvis der sker tyveri af pc’en, hvis pc’en opgiver ævred, hvis der sker vandskade eller det, der er værre, i dit hjem, så er dine dokumenter, musikfiler, digitale bil­le­der og videoklip gemt et sikkert sted, så du altid kan få fat på dem igen, når du får adgang til en anden pc med internet­for­bin­del­se.

Der er også med de stadig større filer, der gemmes på pc’erne, blevet et behov for at udveksle data, hvor filerne er store – fra få megabytes op til flere gigabytes – med andre personer. Dette kan være ved team-arbejde af forskellig slags – f.eks. også i en gruppe i en klub.

Hidtil har dataudveksling foregået ved at benytte disketter, cd’er, dvd’er eller USB-nøgler. Hvis det ikke var muligt at mødes fysisk for at udveksle data, eller det skulle gå hurtigt, sendte man store vedhæftede filer i e-mails. E-mailtjenester som Gmail fra Google tillader, at en e-mail kan fylde op til 25 megabytes inklusiv vedhæftede filer. Dette er nyttigt i mange tilfælde. Dog kan du komme ud for, at modtagerens postkasse enten ikke tillader så store mængde data, eller at den bliver fuld ved, at du sender så store vedhæftede filer.

Til denne type opgaver er der de senere år dukket en ny type internettjeneste op, som kombinerer lagerplads på en server ude på Internettet med store filer og deling af disse med enten inviterede medlemmer eller disse gøres frit tilgængelige, så alle der har et link til dem, kan downloade dem.

En af disse tjenester er Dropbox. Denne tjeneste er integreret med styresystemet på pc’en. Det vil sige, at du har en mappe på din pc, som egent­ligt henviser til filer, der ligger ude på en server i ”skyen” (altså Internettet), men som er lige så let tilgængelige på din pc, som alle andre filer på din harddisk. Du kan faktisk ikke se forskel på, om det er filer, der ligger i din Dropbox på Internettet, eller om det er filer, der ligger på din harddisk, hvis du ikke lige vidste det. 

QR-koder – Hvad og hvordan

Klik herover for at downloade en skærmvenlig udgave af hæftet. 

I de senere år er der dukket særlige koder op i det offentlige rum – koder med små sorte og hvide firkanter i et kvadrat. Disse koder kan læses med kameraet på en smartphone og fører typisk én hen til en webside på Internettet.

Koderne optræder ofte på plakater ved busstoppesteder. De kan også forekomme ved udendørsudstillinger med forklarende plancher – her er de et middel til mere information om et emne, der ikke er plads til at beskrive i dybden på planchen. Du møder dem også i tidsskrifter og i reklamer i disse, hvor scanning af dem fører dig til yderligere information på Internettet.

Der ses et eksempel på en sådan kode her til højre. Den kaldes en QR-kode. QR står for Quick Response – hurtigt svar. Der findes et utal af scanner-apps til disse koder i smarttelefonernes app-butikker. Nogle skal blot startes og kameraet vendes mod en QR-kode og vupti! – webbrowseren på telefonen starter og viser en hjemmeside. Og det er ikke kun hjemmesider, der kan nås ad denne vej, men også en række andre ting.

I dette hæfte er beskrevet, hvad QR-koder er, hvor de kommer fra, hvad de kan bruges til, hvordan du scanner dem på en smartphone, og til sidst også hvordan du selv kan skabe dem og bruge dem på opslag og hjemmesider.

Hvad er iCloud for noget?

På det amerikanske computerfirma Apple's apparater såsom iPhone, iPad og Mac, benyttes noget som kaldes iCloud. Hvad er det for noget?

Dette tosiders skrift fortæller i nogle detaljer, hvad denne tjeneste er for noget, og noget om hvilke fordele, der er ved at benytte den. 

Tjenesten gemmer mange oplysninger fra dit Apple-apparat ude "i skyen" (i et datacenter på Internettet). 

Det er vigtigt at have slået iCloud-tjenesten til på sin iPhone og iPad. Læs derfor skriftet for at få en forståelse af tjenesten.

Klik herover for at downloade en skærmvenlig udgave af hæftet. 

Trykning af fotobøger

Læs om hvad der er vigtigt ved skabelsen af en fotobog, som mange online-tjenester tilbyder.

Læs om hvad der er vigtigt ved skabelsen af en fotobog, som mange online-tjenester tilbyder.

Du kender det sikkert. Du har din harddisk fuld af fotos, men har du overhovedet nogen af dem på papir? Du husker måske ”gamle dage”, da alle samlede deres fotos i tykke albummer, som de stillede i reolen og viste frem ved særlige lejligheder. Det gør man ikke rigtigt længere. Hvor ofte inviterer du familie til en rundvisning i dine fotos på pc’en – enten via dens egen skærm eller tv-skærmen?

Det sker nok ikke så ofte.

Det ville dog stadig være rart at have albummer for forskellige emner – f.eks. et bryllup; et barn eller bar­ne­barns første syv år; en konfirmation med fotos fra de første 14 år; et guldbryllup eller anden fest med mange fotograferede gæster; et barns skoletid; en ung, der bliver student; livet sammen med den elskede; eller en ferie. Det kan også være en scrapbog eller en årbog fra gymnasiet eller den videregående uddannelse.

Nu om dage tilbyder rigtigt mange tjenester på Internettet at trykke fotobøger i meget høj kvalitet til et for­holdsvist rimeligt beløb. En sådan bog kan være en billedbog med minder om særlige begivenheder eller dine børn eller børnebørn. Den kan også gives som gave til et barn eller til deltagerne på en rejse, I var på sammen. Den kan gives i julegave eller i fødselsdagsgave eller som gave til enhver anden passende lejlighed.

En fototjeneste på nettet stiller enten en hjemmeside eller et downloadet program til rådighed til at sætte en sådan fotobog op. Ved redigeringen er det en god idé først at udvælge hvilke fotos, der skal med. Det kan være 100-200 særligt udvalgte fotos. Måske skal disse fotobehandles først. Det kan også være en god idé at indscanne boarding pass, entrébilletter, foldere, pro­gram­mer for besøgte steder, papirfotografier og andre trykte eller flade em­ner, der har be­tydet noget for dig. Disse kan også ind­sæt­tes som billeder i en fotobog og give noget ekstra kolorit – især i en rejsebog.

I dette skrift er der en række anmeldelser af flere af tjenesterne. Der lægges vægt på en række ting såsom pris, leveringstid og trykkvalitet. Men der ses også på forskellige størrelser, indbindinger og papirkvaliteter.

Der vises desuden et eksempel på, hvordan man selv kan skabe en fotobog med det populære foto­redi­ge­rings­program Photoshop Elements, som man kan printe på sin egen printer.

Til sidst gennemgås også redigering af en fotobog via et downloadet redigeringsprogram fra en fotobogs­tjeneste.

Skriftet er på 32 sider. 

Kommentarer

kurt nielsen høje gladsaxe 49 3mf

glædelig jul og godt nytår
til jer alle
hilsen kurt

30.12.2021 10:15

Morten

05.08.2021 12:58

Jamen hej

Chr. Frederiksen

27.06.2021 09:24

Pc-mødestedet gik tabt for mig 23/6, men tak for den storartede side her. Ses vi først til august TAK for i år og God Sommer!