Artikler om PC og Mac i PC-mødestedet

17-11-2022
Måske har du allerede modtaget Skattestyrelsens udkast til din forskudsopgørelse for 2023?
 
På forskudsopgørelsen ses Skats forslag til, hvordan dine indtægter kan være i det kommende år. Men det ER KUN et forslag!
 
Billedet: Her til venstre ses i kort form forskellen mellem forskudsopgørelse og årsopgørelse. Klik på billedet for at se det større. 
 
Hvad er forskellen på årsopgørelse og forskudsopgørelse?
 
Det er alle borgeres pligt at selvangive deres indtægter og fradrag. Det sker via selvangivelsen. Men nu om dage - pga. af bl.a. kildeskat, automatiske indrapporteringer fra din(e) bank(er) og velgørende organisationer - får Skat for mange mennesker med ukomplicerede skatteforhold automatisk tilsendt alle nødvendige oplysninger, og disse mennesker behøver i realiteten ikke at tilføje eller ændre noget som helst i selvangivelsen. Selvangivelsen kan tilrettes på Skats hjemmeside efter, at Skat har beregnet den foreløbige årsopgørelse.  
 
Årsopgørelsen er den endelige opgørelse for dine indtægter, pensionsbetalinger og fradrag. Den viser, hvor meget du i realiteten skal betale i skat. Den gælder for året før. Den udkommer omkring 1. marts og er tilgængelig via Skats hjemmeside. Du modtager ikke noget fysisk brev med årsopgørelsen, med mindre du direkte har bedt om det hos Skat eller på Skats hjemmeside. 
 
Forskudsopgørelsen derimod er dit budget med hensyn til indtægter, pensionsbetalinger for fradrag for det kommende år. Det benytter Skat til at ansætte din månedlige kildeskattebetaling. Det gælder uanset, om du er i arbejde, selvstændig erhvervsdrivende, pensionist eller på anden form for overførselsindkomst.
 
Fra november/december opfordres du til at justere din forskudsopgørelse, hvis der er ændringer i dine indtægtsforhold, som kan have indflydelse på din skattebetaling. Men forskudsopgørelsen kan reelt ændres også i løbet af indkomståret, hvilket kan føre til ændret skattebetaling. 
 
Ja, faktisk skal også børn helt ned til 0 år i praksis udfylde selvangivelse og forskudsopgørelse. Det gør forældrene på deres vegne. 
 
Hvad skal du gøre med forskudsopgørelsen?
 
Skattevæsenets ansættelse af indtægter m.m. for dit kommende indkomstår er ikke nødvendigvis den bedste for dig. Afhængigt af indtægtsændringer, pensionsindbetalinger og fradrag kan din samlede skattebetaling for næste blive anderledes end tidligere år.
 
Hvis dine oplysninger er anderledes end tidligere, kan du enten komme til at få et større beløb tilbage i skat eller skulle betale restskat.
 
Alternativ og kreativ brug af for meget eller for lidt betalt skat
 
Der er mere end én måde at forholde sig til dette på. Der findes kreative måder at udnytte både for meget betalt skat og restskattebetaling på, som er fuldt lovlige. 
 
For flere år siden var der rige danskere, der benyttede Skat til opsparing af flere hundrede tusinder kroner om året til en positiv forrentning, der var større, end hvad bankerne tilbød. I 2022/2023 med en forrentning på 0,0 %, slipper disse mennesker helt for at betale negativ indlånsrente på -0,6 % ved at spare op via Skat.
 
Du kan f.eks. benytte Skat til:

 • At spare op for dig, så du får penge tilbage i skat til april 2023. De penge du sparer op på denne måde, er til en højere forrentning end du kan få i din bank. Til gengæld skal du klare dig for mindre per måned end året før. For nogle er det ikke noget problem. Den renteindtægt, du får af din opsparing hos Skat, bliver i modsætning til bankens indlånsrente ikke beskattet (hvis den er større end 0,0 %). Din forrentning hos Skat i 2021 var på 0,0 %. Men hvis du havde dine penge stående i banken, skulle du måske betale negativ rente, og så ville du med opsparing hos Skat slippe for at betale for at have penge i banken.

 • At få dine penge til at strække sig længere. Du kan så at sige låne penge hos Skat. Måske er det endda billigere for dig end at låne i banken. Det sker, hvis du angiver dine indtægter til at være til at være lavere, end de faktisk er. Men det er en stakket frist, for du slipper ikke for at betale den skat. Men kan du klare det, er det en måde midlertidigt at få flere penge mellem hænderne hver måned. 

 • At udskyde restskattebetaling. Skal du betale restskat til april, kan du vælge IKKE at betale lige her og nu. Du kan faktisk skubbe betalingen til året efter. Der tilskrives dig renter for den ikke-betalte skat, men det kan være en måde at få pengene til strække længere her og nu. Men i sidste ende kommer du til at betale restskatten inklusive renter. Renten er ca. 1,7 % op til 1. juli. Derefter er den 3,7 %.

 • Spare op til ferie. Hvis du betaler lidt mere i skat end nødvendigt, kan den tilbagebetalte skat blive et kærkomment tilskud til sommerferierejsen. Her kan det være en fordel at betale mere i skat end strengt nødvendigt.

 • Er ingen af disse fire forhold gode for dig, er det nok bedst at justere din forskudsopgørelse, så den passer bedst muligt til dig, så du hverken får særlig mange penge tilbage for meget betalt skat eller skal betale restskat, som kan slå hul i dit budget.
Hvis du er på overførselsindkomst
 
Som modtager af overførselsindkomst henvender Udbetaling Danmark sig måske til dig i løbet af året, hvis styrelsen finder, at der er stor uoverensstemmelse mellem din skatteindbetaling og dine indtægter. Det kan være en fordel for dig, hvis du ikke har været opmærksom på at ændre din forskudsopgørelse.
 
Afdragsordning
 
Man kan få en afbetalingsordning for gæld til det offentlige, hvor du selv i høj grad bestemmer, hvor meget eller lidt du skal betale per måned, indtil gælden er betalt. Det kan gøres via Borger.dk for Udbetaling Danmarks vedkommende eller i dette tilfælde via Skats hjemmeside
 
Løbende ændringer af forskudsopgørelsen
 
Din forskudsopgørelse kan altid ændres - ikke kun i december. Ændrer du din forskudsopgørelse i løbet af året, reflekteres ændringerne i skattebetalingen for den kommende måned. Dermed kan du enten komme til at få flere penge til rådighed, end du troede du skulle have, eller betale en Skat i bedre overensstemmelse med dine indtægter, så du slipper for at betale restskat.
 
Du kan selv ændre din forskudsopgørelse på www.Skat.dk. Eller du kan ringe til Skattestyrelsen på tlf. 72 22 18 18 og få dem til at gøre for dig, hvis du ikke er ferm med selvbetjening via Internettet. Du kan dog risikere at være i telefonkø i længere tid, så hav tålmodighed.
 
Mød os i PC-mødestedet
 
Alternativt kan du møde op i PC-mødestedet med et overslag over det kommende års indtægter, pensionsindbetalinger og fradrag. Så vil de frivillige forsøge at bistå dig med at betale en skat, der passer bedre til dig.
 
Men bemærk: De frivillige kan ikke gøres ansvarlige for deres rådgivning. De kan kun komme med forslag. Det er din afgørelse og dit ansvar alene, hvad der skal ske med din Skat, ikke de frivilliges. Vi vil ikke presse dig til noget.  
 
Med venlig hilsen
 
 
17-11-2022
Der findes mange gode netbutikker derude. Og du kan endda ofte spare penge ved at købe ind online.
 
Siden år 2000 er e-handel i Danmark stormet frem, men i 2020 fik den ekstra vind i sejlene. Coronapandemien fik nemlig forbrugerne til at skrue op for onlinehandlen. I 2020 var den samlede onlineindkøb på hele 154 milliarder kroner. Der er næsten 9 gange mere end i 2004.
 
 
Årets største onlineindkøbsdag
 
For nogle år siden blev begrebet Black Friday indført i Danmark. Dagen ligger hvert år fredagen efter den amerikanske helligdag Thanksgiving. Det betyder altså, at Black Friday hvert år ligger efter den fjerde torsdag i november – og i år er dette fredag den 25. november 2022.
 
 
Black Friday er måske den største indkøbsdag i løbet af året med mange tilbud i dagene op til. Det er især rigtigt i et år, hvor Black Friday ligger på selve den dag, hvor lønnen eller pensionen kommer ind på bankkontoen - hvilket dog ikke sker i 2022.
 
 
Fredag nat kl. 00.01 starter handlen online. Nogle gange skal man være hurtig for at få de billigste tilbud. Der er begrænset lagerbeholdning på de største slagtilbud.
 
 
Men Black Friday efterfølges også af Cyber Monday, der finder sted lige efter Black Friday Weekend. I 2022 er det mandag den 28. november.
 
 
Læs mere om Black Friday og Cyber Monday i artiklen her - skrevet af undertegnede.
 
Farer ved onlinekøb
 
Men der er også farer derude med falske netbutikker, der i bedste fald sælger superbillige inferiøre kopier af mærkevareprodukter - og i værste fald sælger dine plastikkortoplysninger videre til småkriminelle verden over.
 
 
Find ud af, hvad der kendetegner en falsk netbutik, ved at læse mere herunder.
 
 
Se en video om, hvordan et begreb som live-phishing fungerer
 
Se og hør DRs Nikolaj Sonne og Hans Westerlund kort på video fortælle og vise, hvad (live)phishing og falske netbutikker på nettet er for noget, her.
 
Øget sikkerhed ved onlinekøb
 
Vær opmærksom på, at med opgraderingen af sikkerheden ved onlinekøb, der fandt sted den 1. januar 2021 med indførelsen af 3D Secure i hele EU og resten af verden, er det blevet sværere for IT-kriminelle at gennemføre det i videoen viste live-phishing.
 
 
Og med indførelsen af det nye MitID har sikkerheden ved onlinekøb fået endnu en tak opad.
 
 
Artikler om falske netbutikker
 
Undertegnede skrev selv engang en artikel til det danske computermagasin Alt om DATA om netop fupbutikker. Læs den her.
 
Den udkom også i Jyllands-Posten.
 
Ser du det danske e-Mærket på en hjemmeside, kan du føle dig tryg ved at handle dér. Læs mere om e-Mærket og falske netbutikker her.
 
Med venlig hilsen
 
 
09-11-2022

Har du af og til oplevet, at din PC’s internetforbindelse hopper af nettet og kort efter kobler sig på igen – og det igen og igen, mens du sidder ved den?

Ofte skyldes dette problem, at din Wi-Fi-router deler frekvenser (kanaler) med dine naboer (omkring på samme etage eller etagen over eller under). Fænomenet kaldes interferens.

Naboer, der sender på de samme frekvenser, som du benytter, "støjer" elektromagnetisk, så dine enheder (smartphone, tv, pc, tablet mv.) har sværere ved at opfange og dechifrere signalerne. Er naboens signal svagt i forhold til din egen Wi-Fi-routers, betyder interferensen sædvanligvis ikke noget. Er det forholdsvist stærkt, kan det betyde lavere hastighed på nettet. Det kan også vise sig som mærkeligt farvede blokke, der vises midlertidigt på tv-skærmen, hvis der streames. Andre gange betyder det, at forbindelsen mistes, blot for et øjeblik senere at blive genoptaget.

Der er en kur mod dette: skift kanal

Der er to frekvensbånd, der benyttes ved Wi-Fi. Det ene og ældste er 2,4 GHz-båndet, som benyttes som standard af alle Wi-Fi-routere. Bor man i en boligblok, kan nogle opleve problemer, hvis en eller flere naboer benytter de samme kanaler (1-14) som én selv. Alle kanalerne benyttes ofte af naboerne - ja, faktisk er 2,4 GHz-båndet i praksis overfyldt af alle de mange routere i boligkomplekset.

Et ekstra frekvensbånd til boligblokke

Netop af hensyn til beboere i boligblokke blev der for nogle år siden indført et ekstra frekvensbånd i 5 GHz-området til Wi-Fi-signaler. Her er der mange flere kanaler end i 2,4 GHz-båndet. Og ikke særligt mange lejligheder benytter 5 GHz i boligblokke. Det er måske i praksis den bedst bevarede hemmelighed for højere kvalitets Wi-Fi-forbindelse.

Sætter man sin Wi-Fi-router op til at benytte en kanal i 5 GHz-området, kan man som regel få den helt for sig selv – uden nogen interferens fra naboer – for det ikke almindeligt kendt, så naboerne omstiller forholdsvist sjældent deres Wi-Fi-router. Det kræver dog også, at dit internetkapable udstyr kan benytte 5 GHz-båndet. Det gælder smartphonen, PC'en, den trådløse printer og tv-apparatet.

Men alt nyt udstyr fra de seneste 4-5 år kan dette, f.eks. din iPod, UHD-afspiller, dine Wi-Fi-styrede lamper, dit komfur, vaskemaskine, tørretumbler, stereoanlæg, termostater, klimaanlæg i hjemmet, tyverialarm mv. Det gælder også dit HomeKit-udstyr (Apple) og andre SmartHome-systemer. Du har dog mulighed for at lade både 2,4 og 5 GHz være aktive samtidigt, hvis der skulle være problemer.  

Hvordan finder du af, om problemet skyldes interferens?

Download det gratis program inSSIDer (hent programmet til Windows eller benyt Trådløs diagnostik på Mac), som kan vise dig belastningen fra alle trådløse Wi-Fi-net omkring dig - i forhold til dit eget.

Flere moderne Wi-Fi-routere har også en inSSIDer-funktion indbygget, som er tilgængelig via den administrative brugergrænseflade. Andre routere vurderer selv om den aktuelle kanal er overbelastet af naboers signaler, så de selv skifter til en ledig kanal eller en med svagere interferensstøj.

Skyldes problemet ikke interferens, kan en Wi-Fi-driveropdatering på PC’en ofte klare problemet. Eller opdatering af firmwaren i selve Wi-Fi-routeren. Gå ind i administratordelen af routeren for at se, hvordan en opdatering af firmwaren kan finde sted på netop dit udstyr.  

Er du gået med på internetudbydernes tilbud om Wi-Fi-extender-bokse i dit hjem, selvom du ikke bor i parcelhus men derimod i lejlighed, så kan de(n) være en del af problemet. Er de(n) det, så fjern dem simpelthen - og dit liv bliver lidt enklere med bedre Internet.

Scan dit hjem for Wi-Fi-kvalitet i hvert rum med en app

Bemærk også, at kvaliteten af dit Wi-Fi kan være forskelligt fra rum til rum i dit hjem. Det kan skyldes dels at skillevæggene mellem det rum, hvor routeren står, dæmper signalet, dels at der kortere eller længere vej (eller flere vægge) til din nabo, der benytter samme kanal som dig.

Du kan checke signalstyrken i forskellige rum med en app til mobiltelefonen som f.eks. Stofa WiFiScanneren, der er tilgængelig til iPhone her og til Android her.

Betyder routerens placering noget?

En anbefaling er, at en Wi-Fi-router ikke må stå på gulvet. Den skal stå ca, 100-120 cm over gulvet.

Signalet fra en Wi-Fi-router kan godt gå gennem loft eller gulv til kælder eller omvendt. Er der metal i vægge eller gulv, kan disse blokere for signalet. Tykke betonvægge virker ret dæmpende på signalet. Større metalgenstande som køleskabe kan også dæmpe signalet. Vær opmærksom på fugleflugtslinjen mellem routeren og apparatet, der skal modtager Wi-Fi-signalet. Er der meget fysisk materiale eller metal imellem, bør du finde et andet sted til din Wi-Fi-router.

Vær også opmærksom på, at 2,4 GHz-signaler er mere væggennemtrængende end 5 GHz-signaler. Så hvor der er svagt signal med 5 GHz, kan 2,4 GHz være løsningen.  

Hvordan skifter man Wi-Fi-kanal?

Når du har fundet ud af, at en nabo også bruger dine Wi-Fi-kanaler, hvad skal du så gøre – hvis din Wi-Fi-router ikke selv kan finde ud af at skifte?

Der er tre muligheder:

 1. Ring til din internetudbyder og bed selskabet om at omstille din Wi-Fi-router per fjernkontrol til den kanal, du kan se, er ledig.

 2. Ændr selv kanal i routeren. Alternativt kan læse etiketten på din Wi-Fi-router. Her står noget med et administrator-bruger-ID og en adgangskode samt en IP-adresse (f.eks. 168.192.0.11). Og så skal du indtaste IP-adressen med http://168.192.X.Y (hvad nu X og Y end måtte være). Herefter skal du indtaste bruger-ID'et og adgangskoden. Så er du inde i brugergrænsefladen på Wi-Fi-routeren - ja, din egen Wi-Fi-router har faktisk sin helt egen hjemmeside, hvor du via et menusystem kan justere bl.a. kanaler.

 3. Ændr kanal via app. Mange internetudbydere tilbyder nu om dage, at du kan styre din Wi-Fi-router fra en app på din smartphone. Så behøver du ikke selv at gå ind den administrative brugergrænseflade som nævnt i punkt 2. Fra appen kan du også ændre kanal. Appens navn er måske nævnt på Wi-Fi-routerens etiket. Eller du kan gå ind på din internetudbyders hjemmeside for at finde oplysninger om den.

Fire andre løsninger på for lav hastighed

Der er andre mulige tiltag for at forbedre Wi-Fi-kvaliteten:

 1. Fejlen ligger i routeren. Den lette er at slukke din Wi-Fi-router, vente 10 sekunder og så tænde den igen. Vent yderligere 1 minut, så den er klar til at kommunikere. Det klarer ofte problemer med Wi-Fi. Gør det én gang om måneden, og du vil have bedre Wi-Fi-kvalitet i almindelighed.

 2. Fejlen ligger i omgivelserne. Hvis problemet bliver ved alligevel, og det er muligt at benytte ethernetkabel til enheden (PC, Mac eller tv), så brug det i stedet for. Ethernetkabler er meget lidt følsomme over for interferens fra stråling i omgivelserne – og påvirkes slet ikke af vægge. De kan have en længde op til 30 meter eller mere.

  Hvis du har meget hurtigt Internet (gigabit-internet), skal du også vælge den rigtige kabeltype (mindst kategori 5e), der kan håndtere de høje frekvenser og transmissionshastigheder. Ellers kan du måske slet ikke opnå så høj hastighed. Du kan ofte se, hvilken kategori ethernetkabel du har, trykt på selve kablet, hvor det ofte gentages i kablets længde.

 3. For lille internetabonnement. Måske har du ikke det rette internetabonnement? Du har måske det billigste med den laveste hastighed hos din internetudbyder. 20 megabit/sekund download og 0,75 megabit/sekund upload er måske godt nok til både at se websider, læse e-mails, være social på Facebook og endda se streamet tv. Men ofte hjælper det med mindst 100 megabit/sekund – og det koster nu om dage kun lidt mere nu. Selv 4K UHD-video kræver måske ikke mere end 20 megabit/sekund i downloadhastighed. Men hvis en anden person i husstanden også foretager sig noget via Internettet, kræves en kraftigere forbindelse. 

 4. Billedet fryser midlertidigt med mobilt bredbånd ved streamet tv. Du skal vide, at mobilsendemaster har begrænset sende/modtage-kapacitet. Da der kun et vis antal frekvenser og pladser på hver frekvens til nogle hundrede beboere i et boligkvarter. I tv’s primetime (kl. 20-23) kan der være ekstra belastning af mobilnettet alene på grund af antallet af frekvenser. Oplever du belastningsperioder om aftenen, hvor den lille ”sol” drejer rundt på skærmen (buffering), mens billedet er frosset, så skyldes det ofte manglende kapacitet på sende/modtage-masterne.

Hjælper det at skifte mobilselskab for dit mobile bredbånd?

Måske. Se i øvrigt dækningskortene for de forskellige mobilselskaber her. Nogle selskaber kan levere bedre kvalitet lige, hvor du bor. 

En anden løsning kan være gå bort fra mobilt bredbånd, så du benytter internet via kabelforbindelse til hjemmet – eller endda til din tv-boks eller -apparat. Det er muligvis dyrere, men det er også mere stabilt og sikkert.  

Med venlig hilsen

Lars Laursen, frivillig i seniordatastuen PC-mødestedet i Aktivitetshuset Seniorklubberne i Høje Gladsaxe.

Se også bloggen om smartphones og tablets.

Billedet: Dreamstime. 

 

05-11-2022

Hvis du ved et uheld kommer til at føre musemarkøren mod venstre og ramme den venstre side af proceslinjen nederst på skærmen, har du sikkert oplevet, at du pludselig ser de seneste nyheder; vejret; de aktuelle aktiekurser; Premier League-resultater; breaking news om de kendte; trafikkameraet for den motorvej, du plejer at benytte; eller endda dine egne fotos dukke op i venstre halvdel af skærmen. Du er nødt til at klikke et andet sted for at få vinduet lukket. Og det sker måske mange gange for dig i løbet af en dag.

Du undrer dig måske over, hvorfor dette vindue dukker op? Det er en facilitet, der blev indført først i Windows 10 og siden også i Windows 11. Faciliteten kaldes på engelsk for widgets (dansk: dimser, dingenoter).

Hvad er widgets?

Widgets er små kort, der viser dynamisk indhold fra dine foretrukne apps og tjenester på dit Windows-skrivebord. De vises på widgetstavlen, hvor du kan finde, fastgøre, frigøre, arrangere, ændre størrelsen på og tilpasse widgets for at afspejle dine interesser. Dit widgetkort er optimeret til at vise relevante widgets og tilpasset indhold baseret på din brug.

Åbn widgetstavlen i venstre hjørne af proceslinjen, hvor du kan se ikonet for det aktuelle vejr der, hvor du er – eller et andet sted. Widgets hjælper dig med at holde styr på det, der er vigtigt for dig, ved at samle tilpasset indhold fra dine foretrukne apps og tjenester, så du kan få et hurtigt overblik over de nyeste oplysninger i løbet af dagen. Sig farvel til konstante skift mellem apps, enheder og websteder – nu kan du holde forbindelsen til de ting, der betyder noget for dig, uden at miste fokus på dine vigtigste opgaver. 

Hvordan slås widgetstavlen fra?

Hvor interessant det end er at følge nyhederne på denne måde, så er nogle mennesker mest interesseret i at få gjort noget på deres PC – det er derfor de har den. De synes at det er forstyrrende, og de får deres koncentration afbrudt af den hyppige tilsyneladende uopfordrede fremdukken af disse meddelelser.

Hvordan kan du selv styre, hvornår du ønsker at se dem og især IKKE at se dem?

Der er en enkelt måde at slå widgetstavlen fra på permanent basis, således at du selv aktivt skal gøre noget for at få dem vist. Grafik: Lars Laursen.

Du kan se proceduren på billedet herover. Klik på billedet for at få det vist stort. Men du kan også se den beskrevet tekstligt her:

 1. Højre-klik på et bart område af proceslinjen nederst på skærmen. Så vises en ballontekst.
 2. Klik på ballonteksten ”Indstillinger for proceslinjen”
 3. Klik derefter på widgets for at slå dem fra.

Hvis du har slået widgetstavlen fra, kan du altid vise dem midlertidigt igen ved at trykke (Windowstast)+W.

Hvis du vil vide mere

Du kan på dansk finde en mere udførlig beskrivelse af, hvordan du ændrer din widgetstavle, her

Med venlig hilsen

Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet.

 

04-10-2022
Microsoft udgav den 20. september 2022 den anden udgave af Windows 11.  Læs, se og hør her, hvad der adskiller denne version af styresystemet fra den første, der udkom 4. oktober 2021.
 
Hvis du har lyst til at få det nye styresystem installeret, kan de frivillige i PC-mødestedet være dig behjælpelig.
 
Har du en gammel PC, der ikke understøttes af Windows 11, har PC-mødestedet alt, hvad der skal til, for at Windows 11 version 22H2 alligevel kan bringes til at køre på den.

Du kan læse en artikel om den nye udgave af styresystemet her.
 
 
PC-mødestedet, der er en datastue for seniorer og førtidspensionister, holder åbent om onsdagen mellem kl. 13 og 16 i Aktivitetshuset Seniorklubberne i Høje Gladsaxe. Du kan finde flere oplysninger om PC-mødestedet her.