PC-mødestedets blog om smartphones

28-09-2022

Den 12. september 2022 frigav Apple den seneste udgave af deres styresystem til iPhone.
Klik på videoen herover for at afspille en 15-minutters introduktion af iOS 16 på dansk.

Udover iPhone 14-modellerne understøtter iOS 16 også:

📱iPhone 8
📱iPhone 8 Plus
📱iPhone X
📱iPhone XS
📱iPhone XS Max
📱iPhone XR
📱iPhone 11
📱iPhone 11 Pro
📱iPhone 11 Pro Max
📱iPhone 12
📱iPhone 12 Mini
📱iPhone 12 Pro
📱iPhone 12 Pro Max
📱iPhone 13
📱iPhone 13 Mini
📱iPhone 13 Pro
📱iPhone 13 Pro Max
📱iPhone SE (2. generation – fra april 2020 - eller senere)

Vær opmærksom på, at der allerede er udkommet flere rettelser til styresystemet, så vi nu er oppe på version 16.0.2 her den 27. september 2022.

Har du ikke allerede installeret denne udgave, kan du gøre det under Indstillinger > Generelt > Softwareopdatering.

Vær opmærksom på, at en række ting vil se anderledes ud på skærmen end tidligere!

Læs mere på dansk her:
www.apple.com/dk/ios/ios-16/
www.apple.com/dk/ios/ios-16/features/

Nyhederne i iOS 16 omfatter bl.a. nedenstående ting.

LÅST SKÆRM

⭐En nydesignet låst skærm giver dig helt nye måder at tilpasse din låste skærm på ved at vise favoritfotos frem, tilpasse skrifttyper og vise widgets m.m.
⭐Du kan oprette flere låste skærme og nemt skifte mellem dem.
⭐Galleriet med låste skærme giver personlige forslag og samlinger nøje udvalgt af Apple til din låste skærm.
⭐Vælg skrifttype og farver for at tilpasse udseendet af dato og tid på din låste skærm.
⭐Widgets på den låste skærm viser dig nemt og hurtigt oplysninger såsom vejret, batteriniveau, kommende kalenderbegivenheder m.m.
⭐En ny effekt placerer fotoets emne foran tidspunktet (iPhone XS og nyere modeller).
⭐Forskellige fotostile ændrer farvefilter, farvetone og skrifttypeformat på fotos på den låste skærm, så de komplementerer hinanden.
⭐Notifikationer vises nederst på den låste skærm og kan vises som en liste, der kan udvides, som en stak eller som et antal.

FOKUS

⭐Tilknytning af låste skærme forbinder din låste skærm til en fokusfunktion, så du kan aktivere en fokusfunktion ved at skifte til den tilsvarende låste skærm.
⭐Fokusfiltre skjuler forstyrrende indhold i apps som Kalender, Mail, Beskeder, Safari og tredjepartsapps.
⭐Strømlinet indstilling gør det nemmere og hurtigere at komme i gang med Fokus vha. personlige forslag til låst skærm og hjemmeskærm, der omfatter apps og widgets, som er relevante for den fokusfunktion, du indstiller.

BESKEDER

⭐Rediger en besked i op til 15 minutter, efter at den blev sendt. Modtagere vil se en optegnelse over redigeringer.
⭐Med Fortryd afsendelse kan du tilbagekalde en besked i op til 2 minutter, efter at den blev sendt.
⭐Marker som ulæst gør det nemt at vende tilbage til en samtale senere.
⭐Med SharePlay i Beskeder kan du nyde aktiviteter som f.eks. at se film, lytte til musik, spille spil m.m. sammen med venner, mens I chatter.
⭐Med Samarbejde kan du nemt invitere andre til at samarbejde om et arkiv via Beskeder og få opdateringer om aktivitet i tråden, når nogen foretager redigeringer i et delt projekt.

MAIL

⭐Forbedret søgning leverer mere præcise, fuldkomne resultater og giver forslag så snart, du begynder at skrive.
⭐Med Fortryd afsendelse kan du annullere levering af en besked inden for 10 sekunder, efter at du har trykket Send.
⭐Med Planlagt afsendelse kan du sende en e-mail på en bestemt dag og et bestemt tidspunkt.
⭐Med Påmind mig kan du planlægge dato og tidspunkt for, hvornår du vil mindes om en e-mail.

SAFARI OG LOGINNØGLER

⭐Med delte fanegrupper kan du dele et sæt faner med andre personer og øjeblikkeligt se opdateringer i fanegruppen, når I samarbejder.
⭐Startsider til fanegrupper kan tilpasses med forskellige baggrundsbilleder og favoritter for hver fanegruppe.
⭐Med fastgjorte faner i fanegrupper kan du fastgøre ofte besøgte websteder for hver fanegruppe.
⭐Oversættelse af Safari-websider tilføjer oversættelse af websider for tyrkisk, thailandsk, vietnamesisk, polsk, indonesisk og hollandsk.
⭐Loginnøgler giver en nemmere og hurtigere login-metode i stedet for adgangskoder.
⭐Synkronisering af loginnøgler via iCloud-nøglering gør dine loginnøgler tilgængelige på alle dine Apple-enheder, og de er hele tiden krypterede fra start til slut.

VISUEL SØGNING

⭐Med Udskil emne fra baggrund isoleres et billedes emne, så du kan kopiere og indsætte det i apps såsom Mail og Beskeder (iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR og nyere modeller).
SIRI
⭐Nem indstilling af genveje gør det muligt at afvikle genveje med Siri, så snart du henter en app – helt uden yderligere indstilling (iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR og nyere modeller).
⭐En ny indstilling giver dig mulighed for at sende beskeder, uden at Siri beder dig om bekræftelse før afsendelse.

KORT

⭐Med understøttelse af vejvisning med flere stop kan du tilføje op til femten stop langs din kørerute i Kort.
⭐Med rejsekort i Kort kan du se lave saldi og fylde dit kort op, når du føjer rejsekort til Wallet – helt uden at forlade appen Kort.
⭐Takster for offentlig transport viser dig, hvor meget din rejse kommer til at koste i San Francisco Bay Area, London, New York og San Diego.

APPLE PAY OG WALLET

⭐Med sporing af Apple Pay-bestillinger kan du, ved deltagende butikker, modtage detaljerede oplysninger om kvitteringer og sporing af bestillinger i Wallet for køb foretaget med Apple Pay.

HJEM

⭐Appen Hjem har fået nyt design, som gør det nemmere at navigere i, organisere og betjene dit intelligente tilbehør i hjemmet.
⭐Fanen Hjem samler nu alt dit tilbehør, dine værelser og scener i en enkelt fane med et husoverblik, så du nemt kan se hele huset ved et øjekast.
⭐Med kategorier for lys, klima, sikkerhed, højttalere og fjernsyn samt vand får du hurtigt adgang til alt relevant tilbehør sorteret efter værelse, og du får vist flere oplysninger om tilbehørets status.
⭐En ny kameravisning fremhæver op til fire kameraer i fanen Hjem, og du kan rulle for at se flere kameravisninger i dit hjem.
⭐Nydesignede tilbehørsfelter viser mere visuelt genkendelige symboler, som er farvekoordineret efter kategori, og nye handlinger giver mere præcis styring af tilbehør.

SUNDHED

⭐Funktionen Medicin hjælper dig med at registrere og holde styr på medicin, vitaminer og kosttilskud ved at oprette en liste, specielle skemaer og påmindelser, og den viser dig registreringer over tid.
⭐Notifikationer om cyklusafvigelser advarer dig, hvis dine registrerede menstruationscyklusser viser tegn på sjældne menstruationer, uregelmæssige menstruationer, langvarige menstruationer eller vedvarende pletblødning.
⭐Invitationer om sundhedsdeling giver dine nærmeste mulighed for nemt og sikkert at dele deres sundhedsdata med dig.
⭐Påmindelser om sundhedsdeling gør det gennemskueligt og let at styre, hvilke sundhedsdata du deler med dine nærmeste.

FAMILIEDELING

⭐Forbedret indstilling af børnekonti gør det nemmere at oprette en konto til et barn med de rigtige børnesikringer, herunder alderssvarende forslag til begrænsning af medier.
⭐Ved indstilling af en enhed til et barn kan du bruge Hurtig start til nemt at indstille en ny iOS- eller iPadOS-enhed til dit barn og få dine udvalgte børnesikringer på plads.
⭐Med anmodninger om skærmtid i Beskeder er det endnu nemmere at godkende eller afvise anmodninger fra dit barn.
⭐Med en familietjekliste får du råd og forslag såsom at opdatere et barns børnesikringsindstillinger, slå lokalitetsdeling til, eller du kan blive mindet om at dele dit abonnement på iCloud+ med alle i familien.

SIKKERHEDSKONTROL

⭐Sikkerhedskontrol er en ny sektion i Indstillinger, som er skabt til at hjælpe personer i voldelige forhold derhjemme eller med en partner med hurtigt at nulstille den adgang, de har givet andre personer.
⭐Med nødnulstilling kan du hurtigt nulstille adgang på tværs af personer og apps, herunder slå lokalitetsdeling via Find fra og nulstille anonymitetstilladelser for apps m.m.
⭐Administrering af deling og adgang hjælper dig med at gennemse og tilpasse hvilke apps og personer, der har adgang til dine oplysninger.

TILGÆNGELIGHED

⭐Registrering af døre i Forstørrelsesglas finder en dør, læser skilte og symboler omkring døren og giver dig vejledning til åbning af døren (iPhone 12 Pro og iPhone 13 Pro).
⭐Få fuld kontrol over Apple Watch fra iPhone med Apple Watch-skærmdublering, og brug Knapbetjening, Stemmekontrol eller andre hjælpefunktioner på iPhone til at få mest muligt ud af dit Apple Watch.
⭐Vennecontroller hjælper brugere med kognitive handicap med at få hjælp fra en omsorgsperson eller ven, mens de spiller spil, ved at slå input fra to spilcontrollere sammen til en.
⭐VoiceOver er nu tilgængelig på over 20 nye sprog, herunder bangla (Indien), bulgarsk, catalansk, ukrainsk og vietnamesisk.
Denne version indeholder også andre funktioner og forbedringer:
⭐Med appen Fitness kan du holde øje med samt nå dine fitness-mål, selv hvis du endnu ikke har et Apple Watch. Dette sker gennem bevægelsessensorer på iPhone, der estimerer, hvor mange kalorier, du mangler for at nå dit daglige bevægelsesmål.
⭐Understøttelse af AirPods Pro (2. generation).
⭐Tilpasset rumlig lyd bruger TrueDepth-kameraet på iPhone til at skabe en personlig profil til rumlig lyd, som giver en mere præcis og fordybende lydoplevelse skræddersyet. til lytteren på AirPods (3. generation), AirPods Pro (1. og 2. generation) og AirPods Max.
⭐Med Handoff i FaceTime kan du nemt flytte dine FaceTime-samtaler fra din iPhone til din iPad eller Mac og vice versa.
⭐Opdateringer til Memoji indeholder flere sticker-positurer, frisurer, hovedbeklædninger, næser og læbefarver.
⭐Hurtignote tilføjer understøttelse af notetagning i enhver app på din iPhone og tilføjelse af links, der kan skabe kontekst og gøre det nemt at finde indhold.
⭐Registrering af dubletter i Fotos identificerer dublerede fotos, så du hurtigt kan rydde op i dit bibliotek.
⭐Sløring af forgrunden på portrætfotos i Kamera slører emner i forgrunden og giver en mere realistisk dybdeskarphedseffekt (iPhone 13, iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max).
⭐Med fastgjorte lister i Påmindelser kan du hurtigt navigere hen til dine favoritlister.
⭐Søg på hjemmeskærmen gør Spotlight tilgængelig direkte fra bunden af hjemmeskærmen, så det er nemt at åbne apps, finde kontakter og få oplysninger fra internettet.
⭐Send automatisk beskeder i CarPlay og spring bekræftelsestrinnet over, når du sender beskeder.
⭐Hurtigt sikkerhedssvar sørger for, at din enhed endnu hurtigere får vigtige sikkerhedsforbedringer, som kan installeres automatisk mellem almindelige softwareopdateringer.

11-09-2022

Multi-innovatoren Elon Musk er allerede kendt for at være en af grundlæggerne af betalingsformidleren PayPal, elbilproducenten Tesla, det lynhurtige transportmiddel Hyper Loop, tagsolcelleproducenten SolarCity, batteriproducenten Tesla Battery, rumfartsorganisationen SpaceX, opsenderen af tusindvis af satellitter til verdensomspændende internetkommunikation i firmaet Starlink og udvikler af chipimplantater til menneskehjerner via firmaet Neuralink.

Der har i 2022 gået rygter om, at Tesla-stifteren også er i gang med udviklingen af en smartphone, der skal overgå alle andre telefoner på markedet i dag. Den skal angiveligt lanceres i 2023.

Der vides ikke meget med sikkerhed, og der er masser af rygter om kombinationen af flere af ovennævnte firmaers teknologier i den nye smartphone – f.eks. satellitkommunikation via Starlink og tankestyring af telefonen via et hjerneimplantat fra Neuralink, så du ikke længere behøver at trykke på telefonen eller tale til den – ja, i sidste ende måske endda ikke behøver en skærm! – Det kaldes af nogle også for transhumanisme.

Se denne 8-minutters video herover for at høre om de mange rygter og telefonens mulige fysiske design.

Bemærk: Videoen er på engelsk. Du kan du slå simultan taleoversættelse til skriftlige, engelske undertekster til. Via tandhjulet ⚙️ i afspilleren kan du endvidere vælge automatisk simultan oversættelse fra engelske til danske undertekster. Du kan også gøre underteksterne større, ændre farve m.m. Er du ikke så engelskkyndig, kan du dermed alligevel få noget ud af videoklippene.

11-09-2022

Du har sikkert allerede hørt om smartphones af mærkerne iPhone, Samsung, Sony, Huawei, Motorola, Nokia, OnePlus, Googles Pixel-telefoner m.m.

Men har du nogensinde hørt om telefoner, som kun er solgt i et begrænset antal? Altså såkaldte limited edition-telefoner, som kan være produceret i 999 eksemplarer, som alle er nummererede? – ligesom kunstneres litografier?

Nogle af telefonerne er for børn og teenagere som gaming-telefoner – uanset hvad er de kunstværker. De er alle udstyret med styresystemerne iOS til iPhone eller Android til stort set alt andet. Og selv udpakningen af telefonen er en oplevelse i sig selv! En del af disse telefoner er skabt til salg i Japan og Kina. Nogle af telefoner er særlige gaming-telefoner med eksterne kølere til at nedkøle en overvarm spilletelefon!

I denne 15-minutters engelsksprogede video vises 8 sådanne telefoner i prisklassen fra $600-$12.000 eller 4.400-89.000 kr.

De er af følgende mærker:

• Pac-Man Phone fra OnePlus til $600
• Dragon Ball Z Phone fra realme til $700
• League of Legends fra OPPO til $800
• Genshin Impact fra OnePlus til $900
• Conan Reno6 Pro+ fra OPPO til $1.200
• Transformers Decepticon fra REDMAGIC til $1.400
• Tesla Electro Phone fra Caviar til $8.100
• Iron Man Phone fra Samsung til $12.000

Og der findes endda endnu dyrere smartphones indfattet i både 18-karat guld og små diamanter med kun små fejl eller swarowski-krystaller.

Bemærk: Videoen er på engelsk. Du kan du slå simultan taleoversættelse til skriftlige, engelske undertekster til. Via tandhjulet ⚙️ i afspilleren kan du endvidere vælge automatisk simultan oversættelse fra engelske til danske undertekster. Du kan også gøre underteksterne større, ændre farve m.m. Er du ikke så engelskkyndig, kan du dermed alligevel få noget ud af videoklippene.

06-08-2022

I København, parkering op til en kilometer fra destinationen. 

Benyt en app til at holde styr på, hvor du har parkeret... så du kan finde tilbage. 

https://fagligsenior.dk/2021/05/02/din-telefon-har-svaret-hvor-har-jeg-parkeret-bilen/

 

05-08-2022

Fotos handler ikke kun om fotokunst. Det er med vores mobiltelefoner og deres kameraer også blevet en hverdagsting at tage fotos og anvende dem til meget praktiske og prosaiske formål – ja, måske endda som optag, brug og smid-væk-billeder.

Du kender muligvis til apps, der – ud fra et optaget foto af en plante – forsøger at identificere, hvilken art den tilhører. Forestil dig så, at du kan søge ikke kun på planter men snart sagt, hvad som helst du kan tage et foto af…

Klik her for at læse og høre mere om og se den fantastiske Google Lens i aktion!

Med venlig hilsen

Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet.

Grafisk animation af Google Lens i aktion: Lars Laursen. Klik på animationen for at se den i stor størrelse.