17-09-2022

Janet Jackson kan crashe din PC!

Den 16. august 2022 skrev en Microsoft medarbejder, at Janet Jacksons musiknummer Rhythm Nation fra 1989 kan få en bærbar PC til at bryde sammen (dog ikke fysisk, men så den skal genstartes).

Det er PC’er med harddiskdrev fra 2005 (altså PC’er udstyret med styresystemet Windows XP). Du benytter sandsynligvis slet ikke en PC, der er så gammel (17 år), men derimod en nyere model, som benytter et SSD-drev, som er noget helt andet end en mekanisk harddisk.

Problemet er, at Jacksons sang har en rytme (frekvens), der resonerer med visse harddiske, der blev produceret i året 2005, og hvis  glasplader med en magnetisk belægning roterer med en hastighed på 5.400 omdrejninger i minuttet. Og det er ikke kun PC’en selv, der kan blive ramt af fænomenet – også andre PC’er i samme rum kan blive ramt af problemet – uden selv at afspille musikstykket.

Lyt til og se selv den famøse musikvideo: Janet Jacksons Rhythm Nation (vær ikke bange for, at din PC går i stykker! Det gør den ikke!)

Video fra cybernews.com på 2 minutter: Janet Jackson's 'Rhythm Nation' Caused Laptops To Crash

Har du mere tid, så se denne video på 8 minutter fra Seytonic: This Song Can Crash Your Computer...

Oprindelig artikel af Microsofts Raymond Chen: Janet Jackson had the power to crash laptop computers

Artikel hos det danske IT-magasin Komputer: Musik fra 1989 kan destruere harddisken på din PC

Med venlig hilsen

Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet.

Billedet: Fra Janet Jacksons musikvideo, Rhythm Nation, om at kæmpe for højnelsen af de sorte amerikaneres håb, værdighed og ånd. Derfor er videoen også symbolsk i sort/hvid.