22-10-2019

Doro 7: Hvad tilbyder andre telefonmærker ældre mennesker?

Ifølge amerikansk lovgivning skal leverandører af computere og telefoner også at gøre det muligt for folk med visse handicap at benytte disse. Dette har ført til, at styresystemer som Microsoft Windows til pc’er, men også Apples styresystemer til iPhone og iPad samt og Googles Android-styresystem har fået en mængde tilpasninger, der gør det muligt for folk med synshandicap, nedsat hørelse eller gigt i hænderne at benytte pc'er, smartphones og tablets med dem. Det kommer også andre landes ældre til gode.

Justeringer for ældre

På alle smartphones med disse styresystemer kan man justere størrelsen på teksten i brugergrænsefladen. Det er så let som at føre en finger langs en skyder inde i telefonens indstillinger. Du kan også justere lydstyrken – endda til et temmeligt højt niveau.

Tilslutning til høreapparater

En ting, som nogle ældre også må tænke på, og som de sætter pris på, er, at telefonen kan tilsluttes trådløst til høreapparater. Og det kan smartphones i hvert fald - om ikke andet så via en app.

Detaljer og symbolers størrelse

Der er en del flere detaljer og indstillinger i smartphones end i Doros telefoner. Og symbolerne på skærmen er også mindre, hvilket kan gøre det sværere for folk med nedsat syn at betjene den.

Du kan tale til din smartphone!

Men her kommer den talende digitale assistent til sin ret. Med dansk tale på både iPhone- og Android-telefoner er det muligt mundtligt at betjene telefonen og diktere tekstbeskeder og e-mails. Man kan endda få oplæst tekst på skærmen.

Du kan bede telefonen ringe op til din ægtefælle, f.eks. ”Ring til Kalle” og ”Ring til Lise Jensen”. Du kan sige ”Facetime Ole” og så oprettes en videoforbindelse, så du kan tale med og se Ole! Du kan åbne apps blot ved at sige ”Åbn Facebook” eller ”Åbn Rejseplanen”. En SMS kan overbringes ved at sige ”Giv besked til Lise om, at jeg kommer kl. 10.30”. Vejret vises ved ”Vis vejret i Søborg”. En søgning på Google kan vises med ”Søg efter Michael Meyerheim”. Sig ”Hvad kommer der på TV2 Charlie i dag?” for at vise tv-programmet. Eller overfør penge blot ved at sige ”Overfør 150 kr. til Hanne med MobilePay”.

Smartphones er store nu om dage

Problemet med at få en stor nok skærm til at vise tekst på er ovre på smartphones – de fås nemlig i skærmstørrelserne stor, større og størst! Dermed kan man også tillade sig at skrue tekststørrelsen mere op end på mindre telefoner med fysisk tastatur. Og det skærmtastatur, hvor du kan indtaste tekst og emoji-symboler fra, bliver dermed også større på telefoner med store skærme med større chance for at ramme dets taster rigtigt.

Disse telefoner er dyrere end de fleste Doro-telefoner, hvilket for visse pensionister kan være et problem. Og der kan også være problemet med at have dem i lommen – de største modeller kræver både en stor lomme og en stor hånd! En stor telefon kan selvfølgelig gemmes i en taske, så det behøver ikke at være et problem. Og hvis det tager for lang tid at finde telefonen frem fra tasken, så den holder op med at ringe, kan man henvende sig til sit teleselskab og bede dem forlænge opringningstiden – og så det går nok endda.

Pas på med at tabe smartphones!

Et større problem med smartphones er, at de ikke så godt tåler at blive tabt. Et fald fra blot 1 meters højde kan betyde revnet glas – og udskiftning af glasset kan være kostbart. Nye skærme kan fra leverandøren koste op til et par tusinde kroner for de største og dyreste telefonmodeller – en større og ærgerlig udskrivning. Hvis du derfor ryster på hænderne, kan det komme til at koste. Der er dog opstået en ny butikstype i bybilledet, der påtager sig at reparere smartphones til en billigere penge end de autoriserede reparatører. 

Du kan printe fra en smartphone

Har du en trådløs printer, der ikke er mere end 4-5 år gammel, kan du printe både dine tagne fotos samt e-mails med vedhæftede filer fra din smartphone. Så behøver du måske ikke engang en pc mere!

Opsummering

En forskel mellem Doros smartphones og andre smartphones er, at symbolerne på andre smartphones er mindre, og der er flere detaljer og indstillinger. Er der et problem med synet, har Doro-telefoner derfor større symboler og skærmknapper. Er for mange detaljer og valgmuligheder også et problem, kan en Doro-telefon være løsningen pga. den enklere brugergrænseflade. Bliver man ikke overvældet af mange muligheder og er synet tilstrækkeligt godt, er en almindelig smartphone måske god nok. Har man gigt i fingrene eller ryster på hænderne kan en stemmestyret smartphone af Doro- eller andet fabrikat være løsningen.

Alternativ til Doro

Doro er ikke den eneste fabrikant, der sælger ældrevenlige mobiltelefoner. Der er i hvert fald også denne, hvis hjemmeside du kan besøge her:

swissvoice C50s-telefon, se video (engelsk).

Med venlig hilsen

Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet.