Artikler om PC og Mac i PC-mødestedet

10-06-2021

I november 2020 annoncerede computerfirmaet Apple, der står bag både iPhone, iPad, Mac og Macbook, deres helt egen udviklede mikroprocessor - kaldet M1 - til deres skrivebords-pc'er. 

Gennem en årrække har Apple allerede selv udviklet mikroprocessorer til deres iPhone- og iPad-modeller. Disse udmærkede sig ved at blive stadig hurtigere generation efter generation og at være meget energieffektive - meget mere energieffektive end de Intel- og AMD-mikroprocessorer, der er indbygget i Windows-pc'er. 

Det nye var, at Apples mobilmikroprocessor nu var blevet så kraftig og kunne udfordre tilsvarende mikroprocessorer til pc'er - ja, ikke blot måle sig med, men endda overgå selv de højest ydende af dem - og det med kun en brøkdel af deres energiforbrug. 

Læs om og se videoklip ved at klikke her om de nye Mac-modeller fra Apple, som vi uden tvivl kommer til at se meget mere til i de kommende år. 

Med venlig hilsen

Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet.

Du er som senior 60+ eller førtidspensionist velkommen i PC-mødestedet, der er en slags datastue med frivillige hjælpere, om onsdagen kl. 13-16 i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe. Det er gratis og kræver intet medlemskab. 

Se også vores blog om smartphones her

10-06-2021

Den enkeltfaktor, der har betydet mest for PC'ens hastighed i de seneste år, er den såkaldte SSD. I stedet for at have en harddisk med roterende glasskiver med en magnetisk belægning til at lagre data som dokumenter og billeder permanent, benyttes udelukkende elektroniske integrerede kredsløb - de såkaldte mikrochips - til at lagre dem permanent. 

For nogle år siden var denne nye lagringsmetode, der også kendes fra USB-nøgler og hukommelseskort til kameraer og smartphones, meget dyrere end den traditionelle harddisk.

Til at begynde med kom nye PC'er med 32 gigabyte store permanente lagre på denne måde - hvilket blev kaldt en SSD (Solid State Drive - faststofdisk uden bevægelige mekaniske dele). Det var ikke ret meget lager for en moderne PC, ja, faktisk var det i praksis for lidt. 

Siden er lagrene blevet større, uden at priserne er steget tilsvarende, så du nu til en rimelig penge kan købe en ny PC i butikkerne med 256 eller 512 gigabyte stor SSD, som kan bruges til noget i praksis. 

Hvad betyder en SSD så for hastigheden? 

Ja, hvis en ældre PC får udskiftet sin harddisk med en SSD, kan den blive 5 gange hurtigere til at starte og tilsvarende hurtigere til at starte programmer. Har du programmer, der arbejder meget på disken, kan de blive endnu hurtigere. 

Så hvis du oplever, at din Windows-PC tager 1 eller 2 minutter om starte så meget, at du kan begynde at foretage dig noget med den, vil du med en 2½-tommer SSD kunne opleve, at den er parat allerede efter 25 sekunder. 

En SSD i 2½-tommer intern harddisk-format på 512 gigabyte kan nu erhverves for 400 kr. og opefter. Det er MEGET billigere end at købe en ny PC. SSD-lager er nu ikke ret meget dyrere end den gammeldags roterende harddisk, men der fås fantastisk meget mere ydelse af den samme gamle mikroprocessor.

For de fleste almindelige PC-brugeres vedkommende har det været harddisken, der var den PC-komponent, der gjorde den langsom - ikke mikroprocessoren. 

Hvis du vil vide mere om, hvordan du giver din gamle PC nyt liv med en SSD, hvordan flashlageret i SSD'en egentligt fungerer, og hvad der gør den så meget hurtigere, så klik her for at se videoklip om og læse en artikel skrevet af undertegnede om den nye slags permanent lager.

I PC-mødestedet kan vi være dig behjælpelig både med at indkøbe en SSD og kopiere indholdet af din gamle harddisk til den nye SSD, så din aldrende PC bliver som en ung og fyrig hingst! 🏇🏻😄🏆

Med venlig hilsen

Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet.

Du er som senior 60+ eller førtidspensionist velkommen i PC-mødestedet, der er en slags datastue med frivillige hjælpere, om onsdagen kl. 13-16 i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe. Det er gratis og kræver intet medlemskab. 

Se også vores blog om smartphones her

10-06-2021

Den 18. maj 2021 frigav Microsoft den seneste halvårlige store opgradering til Windows 10. Den er stadig gratis for dig - og for mange er den lynhurtig at installere. 

Der er næsten ingen synlige nyheder, men dog nogle under "motorhjelmen" bl.a. af sikkerhedsmæssig karakter, hvilket kan være grund nok til at opgradere. 

Læs om hvordan du selv kan installere opgraderingen på din pc ved at klikke her. Artiklen er på dansk og forfattet af undertegnede.

Med venlig hilsen

Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet i Høje Gladsaxe.

PC-mødestedet er for alle seniorer 60+, førtidpensionister og efterlønsmodtagere i Gladsaxe Kommune og omegn. 

Se også vores blog om smartphones og deres apps her