28-10-2019

Nøgleapp til at logge på med NemID via smartphonen

I maj 2018 frigav Finans Danmark en mobilapp, som gør det let at logge på en tjeneste, der benytter NemID – uden nøglekort.

Hvad siges om NemID-nøgleappen?

Appen er til mobile enheder (smartphones og tablets) og kan erstatte nøglekortet ved log-ind til f.eks. netbank, Skat.dk, Borger.dk, Sundhed.dk, A-kasser og forsikringsselskaber.

"Danskerne er blandt de mest digitale i verden, og både unge og ældre er med.  Med den nye app til NemID giver vi nu danskerne et nemt og sikkert supplement til det eksisterende NemID-nøglekort. Vi rykker det fra pengepungen til mobiltelefonen," sagde innovationsminister Sophie Løhde dengang.

Hvor kan appen bruges?

Nøgleappen kan køre på smartphones og tablets med styresystemerne iOS, iPadOS og Android og er tilgængelig i Apples App Store og Googles Play Butik.

Behøver jeg så ikke mere nøglekortet?

Appen erstatter ikke nøglekortet, men giver mulighed for at swipe en godkendelse – ligesom man kender det fra MobilePay. Man skal derfor ikke indtaste en nøglekode fra nøglekortet. 

Hvis du bruger nøgleappen, skal du IKKE smide nøglekortet væk! For der er stadig nogle få ting, hvortil du skal benytte nøglekortet, så gem det.

Beskyttelsen af appen vil ligge i, at man først skal indtaste sine personlige log-ind-oplysninger, ligesom det er tilfældet med NemID-nøglekortet. Derefter indtastes en firecifret kode, eller man kan bruge fingeraftryksgenkendelse, Touch ID eller Face ID.

Hvem står bag appen?

Det er et unikt samarbejde mellem bankerne og det offentlige, der har gjort appen mulig, ifølge Finans Danmarks administrerende direktør Ulrik Nødgaard. Selvom danskerne har taget nøglekortet til sig, efterspørger de også en mere moderne løsning. Bankerne er stolte over at bidrage til digitaliseringen af Danmark og lette danskernes hverdag.

Sådan virker appen

Idéen er, at når du på PC’en, Mac’en, tabletten/iPad eller smartphonen/iPhone skal logge på med NemID, sender du en anmodning om at logge på med NemID-nøgleappen. Nøgle-appen startes, du logger på den og swiper – og så ved websiden, at du har gjort det, og logger dig ind på webtjenesten. Det er altså en form for totrinsgodkendelse. Når du benytter en PC eller Mac til at vise webtjenesten, bruger du således to forskellige enheder for at logge på.

Når du logger på en hjemmeside med NemID, vælger du stadig selv hvilken metode, du vil bruge: om det skal være med nøglekort, NemID-nøgleapp eller nøgleviser.

NemID-nøgleappen bliver obligatorisk

Når efterfølgeren til NemID, Digitaliseringsstyrelsens MitID, kommer, vil en nøgleapp blive den foretrukne metode til log-ind. Det gør man, fordi over 80 % af den danske befolkning har en smartphone, og dermed tager man konsekvensen og tvinger endnu flere til at anskaffe sig et sådant apparat.

Hvad kræves for at bruge appen?

Krav: Appen kræver iOS 9.3 eller nyere; Android 5.0 eller senere.

Pris: Appen er gratis og er kun tilgængelig på mobile enheder. Den findes ikke til Windows eller MacOS.

Hvem: Appen er udviklet af e-nettet A/S. Nets A/S er leverandør af infrastrukturen.

Se en demonstration af nøgleappen

Du kan se en video, der fortæller om og demonstrerer appen her:

NemID nøgleapp – introduktion (2 min.) 

Du kan også møde op i PC-mødestedet og få appen lagt på telefonen og demonstreret. 

Download nøgleappen herfra

Apples App Store

Androids Play Butik

Du kan også søge efter "NemID-nøgleapp" i de to app-butikker.