PC-mødestedets blog om smartphones

26-11-2020

- ”Det er politiet. Må jeg se dit kørekort?”

Dette spørgsmål måtte 5.930 mennesker svare nej til i 2019, fordi de havde glemt kortet. Sidste år blev der nemlig udskrevet bøder for knap seks millioner kroner til danske bilister for ikke at have medbragt kørekortet. Forglemmelsen koster 1.000 kroner.

Men fra den 23. november 2020 er det blevet muligt at benytte sin smartphone som kørekort. Det betyder, at selvom du har glemt dit kørekort, kan du blot vise kortet på mobilen. Så undgår du en bøde.

Du kan også bare lade dit fysiske kørekort ligge i skuffen derhjemme, så længe du i stedet kan fremvise din Kørekort-app. Behold dog dit fysiske kørekort. Det skal du stadig bruge, når du kører i udlandet.

Sådan vises dit kørekort i Kørekort-appen på din smartphone. Her er detaljerne sløret med vilje. Har du glemt dit kørekort, kan du vise Kørekort-appen til Politiet eller benytte det som billed-ID, hvor dette kræves. Foto: Lars Laursen.

Med appen kan du:

 • Dokumentere at du har et kørekort under kørsel i Danmark
 • Fremvise dit kørekort på mobilen de steder, hvor du ellers plejer at bruge dit kørekort, fx som legitimation.

For at oprette dit kørekort i appen skal du have:

 • Et gyldigt dansk kørekort.
 • Et gyldigt dansk pas.
 • Et NemID.
 • En iPhone 7 eller nyere med iOS 13.2 eller nyere. Dette er nødvendigt, da ældre iPhones ikke indeholder den fornødne NFC-teknologi til at kunne scanne et pas.
 • Eller en Android-smartphone med Android 8.0 Oreo eller nyere og en indbygget NFC-chip.

Kørekort-appen er udviklet af Digitaliseringsstyrelsen i samarbejde med Justitsministeriet, Rigspolitiet, Transport-, Bygnings- og Boligministeriet og Færdselsstyrelsen.

Sådan henter du appen

 1. Hent appen der, hvor du normalt henter apps til din telefon – søg efter Kørekort. Hvis du bruger iPhone, kan du hente appen i App Store. Har du en Android-telefon, kan du finde appen i Play Butik.

 1. Når du har hentet appen, åbner du den på din telefon. Derefter skal du logge ind med dit NemID. Du kan bruge NemID-nøgleappen eller NemID-nøglekortet.

 2. Når du er logget ind med NemID, bliver du bedt om at aktivere dit digitale kørekort. Det gør du ved at scanne dit pas med din telefon. Dit pas har nemlig en ID-chip indbygget. Det kan din smartphone aflæse ved at lægge den på det lukkede pas.

 3. Derefter er du klar til at tage appen i brug.

For at åbne kørekort-appen skal du indtaste en selvvalgt 4-cifret PIN-kode. Hvis Politiet ønsker at se dit kørekort, skal du åbne appen og vise den særlige side med en dynamisk QR-kode. Så kan Politiet med deres smartphone-app aflæse koden og identificere dig.

OBS: Du skal være opmærksom på fire ting:

 • Du kan kun benytte kørekort-appen, hvis du har strøm på telefonen. Du behøver dog ikke at have forbindelse til Internettet. Er der ikke strøm på telefonen, skal du vise dit fysiske kørekort i stedet for.

 • Appen kan ikke benyttes i udlandet – kun i Danmark. Skal du derfor køre i udlandet, skal du alligevel have dit fysiske kørekort med dig.

 • Det er borgerens ansvar, at sikre, at der strøm på mobilen, og at skærmen ikke er ødelagt så meget, at politiet ikke kan scanne det digitale kort. Hvis det er tilfældet, koster det en bøde på 1000 kroner, ligesom det normalt gør, hvis man glemmer sit fysiske kørekort.

 • Du skal ikke smide dit gamle fysiske kørekort ud. Du har stadig brug for det i visse tilfælde.

Fakta fra Digitaliseringsstyrelsen

Det er Digitaliseringsstyrelsen, der står bag det digitale kørekort i form af Kørekort-appen. IT-firmaet Visma har udviklet selve appen.

Det er frivilligt at benytte Kørekort-appen – det er ikke noget krav.

“Det er ikke sådan, at vi tvinger folk til at have et digitalt kørekort. Det er et tilbud. Men et tilbud, der nok vil gøre det lidt lettere både for borgerne, men også politiet, når man skal kontrollere kørekortet”, udtalte transportminister Benny Engelbrecht (S) i forbindelse med lanceringen.

Du kan læse mere detaljeret om appen eller få support til den her.

 • Kørekortet er det første ID-bevis i Danmark, der er blevet digitalt. I løbet af 2021 lanceres også det gule sundhedskort i en digital udgave.

 • Siden 2018 har danskerne også kunne bruge deres NemID-nøglekort som app til smartphone. 2,8 mio. danskere bruger i dag NemID-nøgleappen.

 • Ved fremvisning af kørekort-appen til politiet, vil politiet scanne den indbyggede QR-kode for at bekræfte gyldigheden.

 • QR-koden er dynamisk, hvilket både højner sikkerheden og giver mulighed for, at politiet kan se fotoet i deres egen app – uden at man er nødt til at give sin telefon til betjenten.

Kritik af Kørekort-appen

Der har været kritik af, at ikke alle kan benytte Kørekort-appen. Mange brugere har udtrykt, at der er for mange kriterier, der skal opfyldes i forhold til at installere den. Man skal have et dansk pas, hvilket i første omgang sorterer mange fra – enten fordi de ikke er danske statsborgere, og dermed ikke kan få dansk pas – eller simpelthen bare fordi de ikke har et pas.

Desuden kræves der også et NemID. Ikke alle borgere har ønsket et NemID. 

Derefter kan man heller ikke bare hente appen på alle telefoner, der er nemlig nogle systemkrav, som skal overholdes.

For at installere Kørekort appen skal du have en Android-telefon med NFC-chip samt have Android 8.0 Oreo eller nyere installeret. iPhone-brugere skal have en iPhone 7 eller nyere, samt iOS 13.2 eller nyere installeret. Har du en rooted eller jailbreaket telefon, kan appen ikke afvikles på enheden.

Men… Selvom du så har en Android-telefon med Android 8.0 eller nyere, så er det heller ikke nok. Den skal nemlig også have NFC.

Læs mere om den nye app i medierne

Der er skrevet en del om appen i medierne. Klik herunder for at læse forskellige artikler om den.

Få appen installeret med hjælp fra de frivillige i PC-mødestedet

Du er som senior eller førtidspensionist velkommen til at møde op i PC-mødestedet, der er en datastue i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe. Der er gratis. PC-mødestedet holder åbent på onsdage kl. 13-16.

Vores adresse er:

Høje Gladsaxe Torv 2G (bag ved Høje Gladsaxe Center)
2860 Søborg

Buslinjerne 4A, 68 og 160 holder ved Høje Gladsaxe Center. Der er også gode parkeringsmuligheder – se her.

Med venlig hilsen

Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet i Seniorklubberne i Høje Gladsaxe.

 

23-10-2020

Nogle apps udnytter, at de "ved", hvor på planeten de er, samt hvordan de er orienteret i rummet. Dette kan lade sig gøre, fordi smartphones har indbygget en MEMS-chip (MicroElectroMechanical System) med både gyroskop, kompas og accelerometre i tre dimensioner. Og telefonen kan afgøre telefonens placering på kloden via de amerikanske GPS-, europæiske Galileo-, russiske GLONASS-, japanske QZSS- og kinesiske BeiDou-satellitstedbestemmelsessystemer.

Starlight-appen kan på skærmen vise stjernehimlen, hvor end du retter din smartphone. Du kan endda se stjernehimlen under horisonten! Appen viser stjernerne med de rette indbyrdes spektralklasser, kunstfærdigt malede stjernebilleder, planeterne med de engelske/latinske betegnelser for planeter, stjerner og stjernebilleder. Den kan vise flere end 110.000 stjerner.

Se en demonstration af appen ved at klikke på billedet af videoen herover. Den har dansk tale. Du kan endda slå danske undertekster til.

Du er velkommen til at møde op i PC-mødestedet, som er en datastue for seniorer i Høje Gladsaxe i Søborg, Danmark. Den er for alle Gladsaxe-borgere. Det kræver intet medlemskab og koster heller ikke noget.

Adressen er:

Seniorklubberne i Høje Gladsaxe (bag ved Høje Gladsaxe Center)
Høje Gladsaxe Torv 2G
2860 Søborg

Videoen er optaget, redigeret og indtalt af Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet.

21-10-2020

Indholdet på World Wide Web, som for mange ER Internettet, er i stadig forandring. Der lægges hele tiden nyt indhold ud på nettet, men der fjernes også indhold – indhold, der stadig kan være værdifuld for nogle.

I 2001 var 20 procent af den menneskelige viden på nettet. I 2010 var kommet op på 80 procent. Det betyder, at en enorm del af den menneskelige produktion af tekst og billeder nu kun findes på Internettet – og ikke i print. Vil eftertidens arkæologer og historikere overhovedet kunne finde noget skriftligt fra vores tid?!

I 2001 blev Wayback Machine (Langt-tilbage-maskine) startet for at modgå dette. Wayback Machine er et digitalt arkiv af World Wide Web, der finansieres af Internet Archive, en non-profit organisation fra San Francisco. Grundlæggerne, Brewster Kahle og Bruce Gilliat, udviklede Wayback Machine med henblik på at give "universel adgang til al viden" ved at bevare kopier af hedengangne hjemmesider.

Siden starten er 477 milliarder websider blevet gemt. Det kan lyde som rigtigt meget, men er i virkeligheden kun en mikroskopisk del af alt indholdet på webben. Det meste indhold ligger utilgængeligt og kræver bruger-id’er og adgangskoder for at kunne ses – og godt det samme, for hvem ønsker al information ud? Et eksempel på enorme mængder information, der ikke findes i Wayback Machine, er Facebook. Et andet er danskernes lægejournaler på www.Sundhed.dk eller www.MinSundhedsPlatform.dk.

Wayback Machine udmærker sig ved, at man kan gå tilbage til en bestemt dato og finde ud af, hvad der stod på en bestemt webside. Den gemmer med mellemrum et snapshot af de af verdens websider, som kan ses uden adgangskoder.

Der er taget snapshots af Seniorklubbernes hjemmeside, www.SeniorklubberneHG.dk, 9 gange siden den 23. april 2017. Du kan se forsiden af Seniorklubbernes hjemmeside, som den så ud den 29. september 2017 ved at klikke her - og som den ser ud nu.

Seniorfoto- og Videoklub, der er en af Seniorklubberne, havde tidligere et websted, www.hjvfklub.dk. Det er ikke aktivt mere, men det kan ikke desto mindre findes på Wayback Machine her. Klubbens nye hjemmeside er www.Seniorfotovideo.dk, som også kan findes i arkivet her.

Ikke alle websider arkiveres lige hyppigt. Der kan gå måneder mellem hver gang, så arkivet er ikke en minutiøs samling af ændringer på en hjemmeside. Og heller ikke alle links følges, da det ville kræve, at arkivets ”crawler” skulle hente indhold fra websteders databaser over indhold. Det har man ikke villet og måske heller fået lov til. Deusden beder nogle websteder direkte om ikke at få registreret deres indhold.

Du kan på engelsk læse om det digitale arkivs historie her.

Du kan finde Wayback Machine på www.archive.org

17-10-2020

Da nogle af PC-mødestedet gæster har en iPhone, fortælles her om 2020-modellerne. Det er iPhone 12 Pro i de fire tilgængelige farver, der ses her til venstre. Fra Apples præsentationsvideo. 

Den 13. oktober 2020 lancerede Apple en ny serie af iPhones kaldet iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max. De kommer på markedet i oktober og november 2020.

Du kan på læse Apples egen præsentation på dansk af bl.a. kamerafunktionerne samt en kort video om dem her. Eller du kan læse om dem herunder. 

Blandt de nye ting er:

 • 5G (5. generations mobiltelefoni) med hastigheder op til 3,5 gigabit/s (over 400 megabyte per sekund) under optimale omstændigheder og 100 megabyte under mere normale omstændigheder. Det betyder både hurtigere download og upload end oplevet før, når der er 5G-mobilnetværk i nærheden.

  Lav latenstid ved trådløs internet, hvilket gør telefonerne hurtigere i især spil, hvor flere kan spille sammen.

  Bedre muligheder for, at mobilnetværket virker, når mange mennesker er tæt samlet – f.eks. på et stadion.

  Selvom iPhone 12 virker med 5G, understøttes stadig både GSM, 3G og 4G.

 • 4G op til 2 gigabit per sekund.

 • En ny mikroprocessor, A14 Bionic, der er betydeligt hurtigere end noget, der før er set i smartphone-industrien. Den har 11,8 milliarder transistorer.

 • Lidt større skærme fysisk på alle modeller i forhold til forgængerne i iPhone 11-serien, selvom telefonerne har samme fysiske størrelse.

 • Flere pixels på skærmen og OLED-teknologi med HDR-visning.

 • 1.200 nits (candela per m2) lysstyrke – med over dobbelt så stor lysstyrke på skærmen.  

 • 2.000.000:1 kontrastforhold mellem de mørkeste og lyseste områder af skærmen.

 • Forbedrede kamerafunktioner med HDR-optagelse, optagelse i svagt lys og Dolby Vision.

 • De to Pro-modeller har dybdeoptagelseskamera med LiDAR-teknologien.

 • Forbedret mulighed for trådløs opladning.

 • Opladning kan også ske med et USB-C-kabel, som de fleste nye pc’er er udstyret med porte til.

 • Nyt forstærket skærmglas, som kaldes ceramic shield (keramisk skjold), der er 4 gange stærkere end på tidligere iPhone-modeller.

 • Støv- og vandtæt i op til 6 meters dybde i 30 minutter.

 • Den kan optage video i 4K-opløsning med 60 billeder i sekundet.

 • Åbn telefonen blot ved at holde den op foran ansigtet.

 • Den mindste mængde flashhukommelse er nu 128 gigabyte.

 • Priserne for de forskellige modeller er de samme som for iPhone-modellerne.

Læs videre for at finde ud af, hvad forskellen er mellem de fire nye iPhone 12-modeller.

iPhone 12 mini

En ny mindre model end tidligere generationer iPhone:

 • 2340 x 1080 pixels OLED-skærm - højere opløsning end tidligere.

 • 476 pixels per tomme.

 • 2 bagside- og 1 forsidekamera. Ultravidvinkels- og vidvinkelskamera på bagsiden.

 • Fysisk lettere, tyndere og mindre end iPhone 8, der har en 4,7 tommer skærm, men iPhone 12 mini har alligevel en 5,4 tommer skærm.

 • Fås i farverne sort, hvid, rød, sølv, stillehavsblå.

 • Pris fra 6.199-7.599 kr.

iPhone 12

 • Som iPhone 12 mini, men med en 6,1 tommer skærm.

 • Pris fra 6.999-8.399 kr.

iPhone 12 Pro

 • Er i kirurgisk kvalitets rustfrit stål.

 • Fås i farverne sølv, grafitgrå, guld og stillehavsblå.

 • 6,1 tommer skærm.

 • 2778 x 1284 pixels – næsten 3,5 millioner pixels. Der er mere end Full HD men mindre end 4K.

 • 458 pixels per tomme.

 • 3 bagside- og 1 forsidekamera:
  • Ultravidvinkel (12 megapixels, f/2.4, 13 mm, 120 grader, 5 linseelementer).

  • Vidvinkel (12 megapixels, f/1.6, 26 mm, 27 % forbedring ved svagt lys, optisk billedstabilisering, 100 % fokuspixels, 7 linseelementer).

  • Teleobjektiv (12 megapixels, f/2.0, 52 mm, 4x optisk zoom, optisk billedstabilisering, fokuspixels).

 • En LiDAR-scanner (Light Detection And Ranging) på bagsiden til at tage dybdekort af en scene. Det muliggør scanning af et rum med eventuel automatisk arealberegning eller placering af virtuelle møbler i det, mens kameraet peger rundt i rummet, og du vender og drejer det. Det er lige noget for ejendomsmæglere, huskøbere, indretningsarkitekter og spildesignere.

  Det giver også mulighed for 3D-scanning af objekter i et rum eller af et helt rum, som man derefter kan ”bevæge” sig rundt i ved at bevæge kameraet, mens man ”går” rundt i det.

  Udklipning af 3D-scannede objekter og indsættelse af dem i en anden scene er i teorien mulig. Det kan give mulighed for helt nye AR-anvendelser (Augmented Reality – udvidet virkelighed) af en smartphone, end vi kan forestille os i dag.

  LiDAR giver også mulighed for kameraet at optage i mørke og hurtigt autofokusere i svagt lys med forbedret nøjagtighed og reduceret optagelsestid. I princippet bliver det muligt med optagne 3D-objekter for neuralprocessoren af afgøre, hvad de rumlige objekter i billedet forestiller. Det virker både for foto og video. Det forbedrer også optagelse af portrætter i aftenmodus.

  En helt ny anvendelse kan være at 3D-scanne objekter og lægge dem i et bibliotek til senere brug ved indsættelse i billeder eller videoscener.

  Hvis du gerne vil prøve tøj virtuelt på et websted, der sælger tøj online, kan du 3D-scanne dig selv (eller få en anden til at scanne dig med telefonen) og uploade 3D-billedet til webstedet, så du kan prøve tøj af på ”dig selv” og dreje billedet af dig rundt med det nye tøj på som i et spejl på pc-skærmen eller smartphonen – og zoome ind og ud for at se detaljer eller helheden.

  Eller se på tøj via smartphonen og benytte selfiekameraet, så du ser dig selv – men med det nye tøj på – ligesom med WhatsApp, hvor du kan videosamtale med en anden, som får kaninører eller sjove briller på sit videobillede – et eksempel på augmented reality (udvidet virkelighed).

  Eller noget for kvinden, der om morgenen står ud af sengen, da telefonen ringer – upåklædt, med uglet hår og uden makeup. Her kan telefonen manipulere videoen, så disse ting er i orden, så FaceTime-samtalen kan finde sted uden panik.


  Eller man kan tage et dybdebillede af en person for at måle dennes højde og andre mål – for telefonen ved jo, hvor stor den er, og kender sin orientering i rummet og kan derfor bedømme afstand og højde i millimeter – med en del kunstig intelligens.
 • En billedsignalprocessor, der sammen med andre funktioner i mikroprocessoren kan behandle fotos og videoer og ud fra motivet justere lys og farver på måder, som ikke er mulige med traditionelle kameraer – med maskinlæring via en 16-kernet neural netværksprocessor.

 • RAW-fotos kan behandles med den kunstige intelligens kaldet Apple ProRAW. Både CPU, grafikprocessor, billedprocessor og den neurale netværksprocessor sammensætter dynamisk med Deep Fusion og Smart HDR (computational photography) flere samtidigt optagede billeder af scenen med alle fire kameraer på en intuitiv måde.

  Ting som skarphed, hvidbalance og tonemapping bliver noget, der efter billedet er taget, kan styres fremfor at være fastlagt i fotoet, med fuld kreativ kontrol over farver, detaljer, HDR-virkning og indstillelig bokeh-effekt ved portrætfotos.

 • Optagelse af video i HDR eller Dolby Vision HDR med over 700 millioner farver i 4K-opløsning og op til 60 billeder per sekund.

 • Video kan også redigeres og deles i Dolby Vision.

 • Pris fra 8.899-11.599 kr.

iPhone 12 Pro Max

 • Som iPhone 12 Pro, men med en skærm på 6,7 tommer.

 • 3 bagside- og 1 forsidekamera:Pris fra $1099:

  • Nyt teleobjektiv (12 megapixel, f/2.2, 65 mm, 2,5x optisk zoom, optisk billedstabilisering, 6 linseelementer, fokuspixels).

  • Ny vidvinkel (12 megapixel, f/1.6, 26 mm, 1,7 mikrometer pixelsensor (47 % større), ny optisk billedstabilisering (sensorshift, der kendes fra dyrere spejlreflekskameraer), 100 % fokuspixels, 7 linseelementer). Det giver 87 % forbedring ved svagt lys med eksponeringstider på op til to sekunder for håndholdte optagelser.

  • Fra ultravidvinkel på 13 mm til teleobjektivets 65 mm kan opnås 5x optisk zoom.

  • Pris fra 9.699-12.399 kr.

Video om iPhone 12-modellerne

Se Apples administrerende direktør Tim Cook være vært for den 58 minutter lange engelsksprogede præsentation af iPhone 12-modellerne, som blev offentliggjort den 13. oktober 2020.

Klik herunder for at se ovennævnte nye ting vist og demonstreret:

youtu.be/KR0g-1hnQPA?t=771

Hvis du ikke ved, hvad computational photography egentligt er for noget, så blev det introduceret på en mere omfattende måde med præsentationen af iPhone XS i 2018.

Se videoen om dette emne ved klik herunder – den er også engelsksproget:

youtu.be/wFTmQ27S7OQ?t=3959

Til de nye iPhone-modeller hører også iOS 14, der udkom i september 2020 til ikke blot disse modeller, men også ældre iPhones. Du kan læse mere om denne største opgradering i mange år ved at klikke her.

Med venlig hilsen

Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet.

 

06-10-2020

I 2014 fik alle danskere på 15 år og derover oprettet en sikker elektronisk postkasse kaldet e-Boks til modtagelse af breve fra først og fremmest offentlige myndigheder som kommunen, regionen, staten, Skat og Udbetaling Danmark. Private firmaer som el- og gasselskaber, forsikringsselskaber, teleselskaber og banker er ligeledes tilsluttet ordningen. Har du arbejde, modtager du uden tvivl også dine lønsedler via e-Boks.

(Klik på billedet herover for at se et større billede fra Apples App Store om e-Boks-appen.)

Årsagen til, at der blev skabt en særlig slags e-mail til dette formål skyldes, at den almindelige type e-mail i en vis forstand svarer til at sende et åbent postkort via det almindelige postvæsen – alle, der får kortet i hånden undervejs til modtageren, kan i princippet læse det – også hvis det indeholder fortrolige oplysninger – og dermed er kravet til posthemmeligheden ikke opfyldt. Med et sikkert og krypteret system som e-Boks blev det så godt som umuligt for uvedkommende at læse fortrolig post fra myndighederne.

Men du har som borger også den mulighed at sige fra over for at skulle modtage din post fra det offentlige ad denne vej. Hvis du af den ene eller anden grund ikke magter de digitale medier eller simpelthen vil have alt på papir, kan du via kommunen aktivt framelde dig denne ordning og modtage din post fra det offentlige via PostNord.

Har du ikke allerede NemID?

For at kunne benytte e-Boks, kræves, at du har et NemID. Det kan erhverves hos din bank (bed om at få et NemID med indbygget offentlig digital signatur). Det kan også erhverves ved at møde op på Rådhuset. Gør du det, skal du ringe og bestille tid i forvejen. Disse to måder er de hurtigste. Du kan dog også bestille NemID via hjemmesiden www.nemid.nu.

Skal du have et NemID for første gang, skal du medbringe billed-ID i form af kørekort eller pas samt sundhedskortet (sygesikringsbeviset). Har du ikke billed-ID, er det også muligt at tage sin dåbsattest med som dokumentation for, hvem du er.

Hvis du derimod ikke har noget imod at modtage din post fra myndigheder digitalt, kan du se den på din pc, hvis du har én, eller via en smartphone. Nedenfor er der links til nogle korte videoklip, som firmaet bag e-Boks har produceret, der både viser, hvordan e-Boks benyttes på en pc, men også med den seneste udgave af e-Boks-appen.

Når man har et NemID, kan man logge på internettjenester, der kræver NemID, med sit CPR-nr., en selvvalgt adgangs- eller PIN-kode, og enten et såkaldt nøglekort eller en lille elektronisk dims kaldet en nøgleviser til 99 kr.

Men i disse digitaliseringstider opfordrer Digitaliseringsstyrelsen til at benytte den såkaldte NemID-app, der kan installeres på en smartphone eller tablet med et ikke alt for gammelt styresystem. Dermed kan du helt slippe for at gå rundt med et nøglekort i pap eller en nøgleviser.

Hvis du er interesseret i NemID-appen, kan du se et billede af, hvordan den virker her, og en beskrivelse af dens virkemåde og links til at hente den her.

Du kan også se en meget kort video om, hvordan man bruger den i praksis her.

Videoklip om e-Boks

Hvis du ikke kender e-Boks, kan du i den 1½ minutter lange video herunder blive introduceret til tjenesten ved at klikke her.

Sådan installerer du e-Boks-appen

Sådan henter du e-Boks-appen til din smartphone. Se en 2½ minutter lange video om det her.

Her er en aden  4 minutter lang video om, hvordan du installerer appen.

Du kan hente appen e-Boks til din iPhone her og til din Android-telefon her. Du kan også søge efter "e-boks" i Apples App Store og Androids Play Butik

Lær at bruge e-Boks

Hvis du allerede benytter e-Boks på din smartphone, så lær om e-Boks Plus-tjenesterne i den 40 sekunder lange video her.

Hvis du vil have et helt lille videokursus i brug af e-Boks-appen til iPad, kan du følge Ole Petersens gennemgang i 6 afsnit her:

Han kommer ind på disse emner: 

 1. e-Boks 1 - Overblik over iPad appen e-Boks
 2. e-Boks 2 - Opret mapper
 3. e-Boks 3 - Mere om mapper
 4. e-Boks 4 - Søg dokumenter
 5. e-Boks 5 - Tilmeld afsendere
 6. e-Boks 6 - Gem egne dokumenter 

Værd at vide om e-Boks-appen

For at mest muligt ud af e-Boks-appen er der nogle ting, der er værd at vide:

 • Brevformat: I e-Boks er alle modtagne breve i det såkaldte PDF-format. Det er et universelt digitalt dokumentformat, der blandt andet benyttes af den grafiske industri ved trykning af alle former for materialer. PDF-formatet har nogle fantastiske egenskaber, der har ført til dets universelle brug. Din webbrowser på pc, tablet og smartphone kan allerede vise sådanne fastformaterede dokumenter. Men firmaet Adobe, der har udviklet PDF-formatet i sin tid, stiller også et gratis program kaldet Adobe Acrobat Reader til rådighed for alverden, men det gør mange andre firmaer også.

 • SMS-besked: Du kan tilmelde dit telefonnummer til e-Boks, så du får SMS-beskeder, når du der er ny post. Så behøver du ikke selv jævnligt at tjekke, om der er ny post. Det betyder også, at du får påmindelser per SMS et par dage, før de finder sted, hvis du har en aftale med sundhedsvæsenet, som du har modtaget besked om via e-Boks.

 • E-mailbesked: Du kan også tilmelde dig at få besked per e-mail, når der er ny post i e-Boks. Det kan anbefales at modtage både SMS- og e-mailbeskeder. 

 • Besvarelse: Visse breve, du modtager i e-Boks, kan du besvare i e-Boks.

 • Sikker opbevaring af dokumenter: Du kan uploade billeder af dine garantibeviser, fakturaer, værdigenstande, dit skøde m.m. til e-Boks, så har dem den dag du skulle få brug for at dokumentere over for et forsikringsselskab, at du mistet dem eller de er blevet skadet. Du kan også uploade enten billeder af eller selve PDF-dokumenterne for dine vigtige papirer, såsom dåbsattest, vielsesattest, CPR-nummerbeviset fra 1967, m.m. Du kan også gemme en liste over alle dine adgangskoder til pc, smartphone, e-mail, Facebook m.m. her. Eller din liste over alle dine kontakters telefonnumre, e-mailadresser og adresser. Disse dokumenter er her sikret mod brand- og vandskade såvel som tyveri.

 • Videresendelse: Fra e-Boks kan du videresende modtagne breve til enten din egen e-mailadresse eller en andens. 

I e-Boks-appen tilbydes udvidet service til dem, der ønsker det. Det kaldes e-Boks Plus. Se en kort video om e-Boks Plus her. Der er disse ekstra tjenester for øjeblikket:

 • Storebox: Du kan gemme dine kvitteringer fra butikker hos en gratis tjeneste, der kaldes Storebox. Du kender den måske allerede fra appen MobilePay, hvor kvitteringer fra bl.a. Netto automatisk gemmes.
 • Kodehusker: Du kan gemme dine adgangskoder i Kodehusker, som beskytter dine koder bag et NemID-login.
 • e-Donation: Giv nemt bidrag til en række hjælpeorganisationer. Så oplyses det donerede beløb automatisk til Skat, så du kan opnå fradrag på selvangivelsen.
 • Fremtidsfuldmagt:Med en fremtidsfuldmagt (tidligere kaldtes det en generalfuldmagt) angiver du, hvem der skal hjælpe dig ved sygdom eller tilskadekomst. Det hjælper dine pårørende med at passe på dig og din økonomi. Det koster 799 kr.
 • Livsguiden: Få nemt styr på dine juridiske dokumenter. Få en gratis digital service, som nemt giver dig overblik over de juridiske dokumenter, som du og din familie bør tage stilling til.
 • Testamente: Er det den rigtige, der arver efter dig? Uden et testamente bliver arven efter dig fordelt efter arveloven og kan ende i statskassen. Med et testamente kan du bestemme, hvordan arven efter dig skal fordeles. Det koster 799 kr.
 • Vaccinationer: Hold styr på dine børns vaccinationer. Det kan være svært at huske, hvornår ens børn skal vaccineres mod forskellige sygdomme. Denne service giver dig et overblik over de anbefalede vaccinationer samt mulighed for at få underretning, når tiden nærmer sig.
 • Din bils digitale servicebog: Få adgang til alle online servicedata fra dit værksted. En opdateret servicebog øger gensalgsværdien og med løbende registrering af kørte kilometer sikres det også, at der ikke kan laves snyd med antal kørte kilometer.
 • Energiforbrug: Hold øje med dit energiforbrug. Her kan du følge med i dit forbrug af strøm, vand og varme. I første omgang skal du selv aflæse målerne løbende. Der arbejdes dog på at gøre denne service smartere samt integrere den i andres services.
 • Min kommune: Find nemt vej i din kommune. Her kan du nemt danne dig et overblik over de forskellige kommunale tilbud og services, der er relevante for lige netop dig. Det kan f.eks. være let adgang til bestilling af nyt kørekort, valg af vuggestue, information til grundejere, osv.

 

Vil du læse mere indgående om, hvad e-Boks er for noget?

Hvis du har mod på det, kan du gratis downloade en e-bog om, hvordan e-Boks anvendes via en pc her, som den frivillige Lars Laursen i PC-mødestedet har forfattet.

Hent e-Boks-appen til din smartphone

Du kan hente appen e-Boks til din iPhone her og til din Android-telefon her.

Med venlig hilsen 

Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet