PC-mødestedets blog om smartphones

21-01-2020

Lær, hvordan du kan lægge dine kontaktpersoner ud på hjemmeskærmen på mobiltelefonen, så du kan ringe op blot ved at trykke på billedet af personen!

21-01-2020

Sådan får man lagt et eller flere fotos af kontaktpersoner ud på en iPhone’s hjemmeskærm, så der blot skal trykkes på billedet for at ringe op. Én måde er via en favorit-widget: (1) Her er det fire kontakter valgt som favoritter i Telefon-appen. (2) De kan lægges ind i Favorit-widgetten ved at vise skærmen længst mod venstre, trykke Rediger, (3) tilføje Favoritter-widgetten til den skærm, (4) så ses de fire favoritter med billeder på i Favorit-widgetten, der nås ved at swipe mod højre. (5) En anden måde med kun ikoner med fotos er at benytte et hjemmesidelink (se Mor-ikonet). (6) Opringning foregår ved tryk på ikonet og trykke på nummeret.

21-01-2020

Når du skal ringe til person på din smartphone, er du nødt til at åbne telefon-appen, finde personen i kontaktbogen og så trykke på vedkommendes telefonnummer for at ringe op. Men kan det ikke gøres smartere og enklere for de personer, du har mest kontakt med?

Forestil dig, at du kan lægge små fotografier med personernes fotos og navne ud på startskærmen på telefonen – ligesom enhver anden app – og du blot skal trykke på billedet for at ringe op – det ville da være enormt smart, ikke sandt?

For voksne kan ønskede kontakter på startskærmen være ens ægtefælle, børn, en nær ven eller veninde. For små børn kan det være billeder af mor og far, der kan ringes til blot ved at trykke på deres foto.

Vi skal her se på to måder at gøre noget der ligner, på en iPhone. Desværre har Apple ikke gjort lige præcis ovennævnte ret indlysende ting muligt. Det er kun på smartphones fra Doro, at dette er gjort direkte muligt. Det er kun muligt at gøre det direkte via Telefon-appen med et såkaldt jailbreak, som ikke kan anbefales, da det åbner telefonen for infektion med malware.

Første mulighed: benyt et favoritpanel

Apple har indført en lidt anderledes mulighed, der kræver en lille smule mere, når der skal ringes. Der findes mulighed for på startskærmen at oprette en såkaldt widget (engelsk for ”dims”) – i dette tilfælde et panel – der kan fungere som en liste af ring-op-ikoner. Apple gør det ikke kun muligt at ringe ved tryk på et billede af en kontakt, men også at SMS’e eller åbne en videosamtale med personen via Facetime.

Der er en række ting, der skal gøres:

 1. I Telefon-appen, hvor du styrer dine kontakter og kan ringe op fra, skal du vælge at gøre en eller flere personer til favoritter. Men allerførst skal du sørge for enten at tage fotos af kontaktpersonerne eller lægge fotos af dem ind i foto-appen. Hver af kontakterne skal så have tilknyttet et foto. Det kan lade sig gøre, når du redigerer kontakten. Derefter skal de ønskede kontakter gøres til Favoritter inde i Telefon-appen.
 2. Derefter skal du så gå ud af Telefon-appen og tilbage til startskærmen. Herfra swipes med en finger mod højre, således at widgets vises. Widgets er f.eks. Kalender, Værdipapirer og Genveje. Favoritter bliver ikke vist som standard. Derfor skal man rulle helt ned i bunden af skærmbilledet og trykke på Rediger.
 3. Så kan man vælge Favoritter-widgetten til. Flyt Favoritter op i toppen af listen, så den vil blive vist øverst på skærmen. Tryk OK.
 4. Rul op til toppen af skærmen – så vises panelet Favoritter dér.

Det kan fremover findes ved at swipe mod højre. Tryk på et af billederne for at ringe op.

Anden mulighed: gør personen til et weblink

Med denne mulighed kan du faktisk lægge et foto af en person ud på startskærmen som et ikon, du kan trykke på for at ringe op. Det er lidt kringlet at få sat op og kan virke som en omvej.

Du kan se denne YouTube-video, der er på engelsk, hvordan det kan gøres.

www.youtube.com/watch?v=KXWDNGlQQso

Det fungerer på denne måde:

 1. På din telefon start Safari.
 2. Indtast webadressen CallMeIcons.com –(call me icons – ring-op-ikoner)
 3. Klik på knappen Create your own, hvor du kan oprette et ikon for en person.
 4. Vælg ikontype: telefonopkald, SMS, Facetime eller webadresse. Vælg Phone Call. Tryk Next øverst på skærmen.
 5. Tilføj et telefonnummer. Husk at indlede det med ”+45” for Danmark. Tryk Next øverst på skærmen.
 6. Tilføj et navn. Tryk Next øverst på skærmen.
 7. Upload et foto af personen eller vælg et ikon. Vælg et foto fra af personen fra fotobiblioteket. Justér beskæring og størrelse. Tryk Next øverst på skærmen.
 8. Tryk på Create iCon øverst på skærmen.
 9. Tryk nu på Del-boksen og rul ned indtil du finder Føj til hjemmeskærm. Tryk på den.
 10. Tryk Tilføj. Nu lægges ikonet på den sidste skærmside (side billede 5). Herfra kan du flytte den til forsiden ved at holde en finger nede oven på den i et par sekunder og trykke Rediger hjemmeskærm. Derefter kan ikonet flyttes til den skærm, du ønsker.
 11. Opringning sker ved at trykke på billedikonet for personen, og så trykke på telefonnummeret (billede 6).

Nu kan du ringe op ved at trykke på ikonet for personen på startskærmen og trykke Ring.

Herunder kan du se, hvordan samme trick gøres på en Android-telefon.

21-01-2020

Få lagt en eller flere af dine kontaktpersoner lagt ud med billede og navn på hjemmeskærmen på din Android-telefon. Du gør således: (1) Hold en finger et par sekunder på et tomt område på en hjemmeskærmsside. Så dukker dukker symbolet for widgets op forneden. Tryk på det. (2) Tryk herefter på Kontakter-widgetten. (3) Så dukker tre muligheder op for at lægge en kontaktperson ud på en hjemmeskærm: hold fingeren nede et par sekunder på f.eks. Direkte opkald og flyt fingeren derhen, hvor opkaldsikonet for kontaktpersonen skal være. (4) Når fingeren slippes, vises din kontaktbog. Rul ned og tryk på kontaktpersonen. (5) Så er personen lagt ud med billede, navn og det hele. (6) Hvis du ønsker at fjerne kontakten igen, kan du holde fingeren nede på opkaldsikonet et par sekunder. Tryk på Fjern fra Start i den fremdukkede menu. Så er den væk igen.

21-01-2020

Du kan også oprette opkaldsikoner for dine favoritkontaktpersoner på en Android-telefons startskærm. Det er enklere og mere ligetil end på en iPhone.

Du kan følge denne fremgangsmåde:

 1. Hold en finger et par sekunder på et tomt område på en hjemmeskærmsside. Så dukker dukker symbolet for widgets op forneden. Tryk på det.
 2. Tryk herefter på Kontakter-widgetten.
 3. Så dukker tre muligheder op for at lægge en kontaktperson ud på en hjemmeskærm: hold fingeren nede et par sekunder på f.eks. Direkte opkald og flyt fingeren derhen, hvor opkaldsikonet for kontaktpersonen skal være.
 4. Når fingeren slippes, vises din kontaktbog. Rul ned og tryk på kontaktpersonen.
 5. Så er personen lagt ud med billede, navn og det hele. Du kan nu ringe op blot ved at trykke på ikonet for personen.
 6. Hvis du ønsker at fjerne kontakten igen, kan du holde fingeren nede på opkaldsikonet et par sekunder. Tryk på Fjern fra Start i den fremdukkede menu. Så er den væk igen.

Hvis du ønsker at trykke på en kontaktperson for at SMS’e til vedkommende, kunne du i stedet for have lavet en Direkte besked-widget på ganske samme måde.

Kom og prøv det selv

Hvis du synes, at det er svært at følge de ovenstående fremgangsmåder, er du velkommen til at møde op i PC-mødestedet i Seniorklubberne på onsdag den 22. januar 2020 kl. 13-16, hvor en frivillig gennemgår proceduren.

Vi har adresse her:

Seniorklubberne i Høje Gladsaxe
Høje Gladsaxe Torv 2G (bag Høje Gladsaxe Centret, under biblioteket)
2860 Søborg

Du er også velkommen til at læse mere om PC-mødestedet og dokumenter, der kan downloades, om en række computerrelaterede emner på vores webside.

Med venlig hilsen

Lars Laursen, frivillig i PC-mødestedet.